Relish z wiśni 124Taki sos sprawdzi się zarówno do mięs jaki i .... można eksperymentować :) Składniki 1 kg wiśni 120 g małych cebulek 30 g korzenia imbiru 7 czubatych łyżek cukru 100 g miodu 8 goździków 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ziarenek gorczycy 1 łyzka marynowanego zielonego pieprzu 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie Zagotowałem wydrylowane
R'n'G Kitchen
Koperek na zimę 227osuszyć koperek. Po tym czasie siekamy drobno i umieszczamy w pojemniku. Całość mrozimy. Teraz gdy tylko przyjdzie nam ochota sięgamy po zamrożony koperek, czy to do ziemniaków, zupy, sosu czy sałatki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy
Pesto z bazylii 163podpraż je przez kilka minut, powinny się delikatnie zrumienić. Następnie orzeszki z patelni wrzuć do blendera i dodaj resztę składników, zmiksuj na gładko, przypraw do smaku. Porady: jeżeli sos będzie zbyt gęsty to dodaj do niego nieco oliwy, jeśli zbyt rzadki – dorzuć parę listków bazylii lub parmezan i zmiksuj ponownie, powinno pomóc, SMACZNEGO Zainspirowana przepisem A. Starmach. Polecam PESTO
Zasmakuj Kuchni
FASOLKA PO BRETOŃSKU 205odaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę. Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku
JejKuchnia
Kurczak z mozzarellą w sosie pomidorowym 269Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym, z dodatkiem pomidorów koktajlowych, mozzarelli i świeżej bazylii. Prosty obiad w stylu włoskim. Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć solą, pieprzem oraz
Bullio
Wiosenna sałatka obiadowa 254przygotowaną sałatę i myślę, że i Wy ją polubicie… Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy sałata (u mnie lodowa, ale zwykła,masłowa też się nada), ogórek, rzodkiewki i sos jogurtowy. Szybko, prosto i pysznie. Polecam jako dodatek do obiadu. 1 główka sałaty pęczek rzodkiewek 1-2 zielone ogórki mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz
Smaki Na Talerzu
„Ekspresowa ” pasta jajeczna 174pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka wkładamy do miski , doprawiamy solą , pieprzem , gałką . Dodajemy majonez i miksujemy blenderem na gładką pastę . Koniec , już gotowe Smakuje doskonale z każdym sosem np. tatarskim , na grzankach , kanapkach . Można ,również używać zamiast masła pod wędlinę , czy ser Lubię takie prościutkie przepisy z małą ilością składników ..nieprzekombinowane Smacznego ! Artykuł „Ekspresowa ” pasta jajeczna
Ogrodnik w podróży
Błyskawiczna sałatka grillowa. 233zapakowane w małych saszetkach dressingi, to super sprawa, kiedy wybieramy się na piknik, lub przygotowujemy pudełkowe jedzenie do pracy. Wystarczy warzywa pokroić, przełożyć do pojemnika, przed samym podaniem polać sosem, delikatnie zamieszać i smak gwarantowany. Polecam :) Składniki - 3 duże pomidory - 1 cebula czerwona - pęczek zielonej cebulki - garść oliwek ( u mnie zielone z papryczka w środku ) - saszetka dressingu jogurtowego
Kuchnia z widokiem na ogród
Tzatziki 150sos uwielbia większość, my również. Kiedyś kosztowaliśmy go na przepięknej wyspie Kos i wyobraźcie sobie, że identyczny nam wyszedł. Składniki 500 ml jogurt 4 średnie ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 5-6 listków mięty pół cytryny sól Przygotowanie Ogórki obrałem, starłem na tarce na grubych oczkach, przełożyłem na sitko, pos kigórki Ogórki obrałem, starłem na tarce
R'n'G Kitchen
Ajvar 193Pyszny sos z papryki i bakłażana. Idealny dodatek do wszystkiego, do mięs, warzyw, jajek ;) a nawet makaronu. Składniki: 2 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem
Życie zaczyna się w kuchni
Dip ogórkowy z miętą 240smak lubimy. Dodać jogurt naturalny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ogórki były wczesniej solone. Gotowy sos odstawić do lodówki na ok 30-60 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotuje
Hańdyk we bazyliowo-pistacjowyj zōłzie (Indyk w sosie bazyliowo-pistacjowym) 217potrza? 1 kg piersi ze hańdyka gorść12 listkōw bazyli gorść pistacjōw zōmbek czosku 3 łeżki whisky abo kōniaku sōl […] Artykuł Hańdyk we bazyliowo-pistacjowyj zōłzie (Indyk w sosie bazyliowo-pistacjowym) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni
makaron z tuńczykiem w śmietanie #MasterTuńczyk 211właśnie to danie. Coś dla smakoszy owoców morza i wszelakich ryb w każdym wydaniu :D Makaron z tuńczykiem w śmietanie - palce lizać! Składniki: * 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oleju * natka z pietruszki, bazylia
Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 199Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podpłomyki 181również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy. W plenerze przy ognisku i na grillu? Też można! W każdych warunkach zdołamy je upiec. Zajadałam z pysznym sosem, oto moja propozycja: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 papryka żółta, czerwona czy zielona, 1 mała puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, Świeże zioła, każdego po kilka gałązek: oregano
Leśny Zakątek