Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliża się Wielkanoc , wiec podam prosty przepis na Sos tatarski . Składniki : 3 łyżki majonezu, 2 ogórki konserwowe, kilka grzybków marynowanych, łyżeczka musztardy lub chrzanu, ewentualnie sól i cukier ( puder ) do smaku, Przygotowanie : Ogórki pokroić w drobną kostkę ( można obrać
Pysznosci Babci Basiwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję przepis na sos szparagowy, który jest idealny zarówno na co dzień jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Możemy go przyrządzać cały rok , ponieważ robiony jest z szparagów konserwowych. Składniki : 1 słoik szparag, 1 puszka
Pysznosci Babci Basiśmietanka! Doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej oraz tych, którzy nie tolerują produktów mlecznych. Oprócz zdrowych właściwości jest przepyszna! Może być bazą do wielu słodkości, sosów, czy po prostu "zabielaczem" do zupy. Uwielbiam polewać nią naleśniki, a poza tym... sama w sobie kusi do podjadania! Wersja podstawowa: (*) 60g orzechów nerkowca (niesolonych i nieprażonych; odrobinę więcej
Di gotujenieco inaczej. Dodajcie do mięsa kolorową paprykę i już macie barwne kotleto-placki , które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne. Swoje kotleciki podałam tym razem z sosem ze świeżo zebranych grzybów, ale możecie też grzyby dodać do środka. Jeśli nie macie leśnych to wykorzystajcie pieczarki hodowlane - kotlety drobiowo pieczarkowe też są pyszne ! To takie proste, wiejskie jedzenie
Smaczna Pyzakury. Dodałem pół szklanki śmietanki i 2 łyżeczki marynowanych ziaren zielonego pieprzu. Po dwóch minutach gotowania dodałem 2 łyżeczki brandy. Następnie gotowałem na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstniał, często mieszając
R'n'G Kitchenoraz odsączonym słonecznikiem. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt "suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku. Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleWarzywko z pietruszką -domowe przyprawy Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście mowa tu o własnoręcznie wykonanej przyprawie . Osobiście , nie wieżę w sklepowe wynalazki , jakoś chemia ,nawet
Ogrodnik w podróżycałość z 20-25 minut. 6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pyszna fasolka w sosie po bretońsku, idealna na chłodniejsze wieczory i pożegnanie kończącego się lata. Danie podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 700g passaty pomidorowej 350-400g białej fasoli 2 ząbki czosnku 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g) 1 cebula szalotka 1 łyżka masła majeranek
Gotowanie i blogowaniepierzynką z dodatkiem żółtego sera to pyszna propozycja na niecodzienną kolację lub dodatek do głównego dania. Składniki 1 kg dyni 1/3 szkl bulionu warzywnego 6 łyżek startego żółtego sera sos 1 łyżka masła 1 łyżka mąki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySos romesco pochodzi z Katalonii i jest właściwie dipem. Nie byłem nigdy w tym zakątku Europy (nie jestem fanem Barcy i nie wiem sam, czy przekonuje mnie Gaudi ;)), ale jeśliby sądzić po tym prostym daniu, to jedzą tam smacznie ;) Wiem, wiem, to oczywiste. Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory
zadanie-gotowaniesokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy buraki, fetę i marchewkę z ciecierzycą. Wszystkie składniki polewamy sosem z patelni na której dusiła się marchewka. Smacznego
IMPRESJA SMAKUBędąc we Włoszech na pewno próbowaliście gnocchi, czyli tamtejszych ziemniaczanych... Artykuł Gnocchi w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmieszkaniu jeszcze przez dwa dni. Po rozcieńczeniu wodą, bulion jest aromatyczny, wyczuć można w nim smak poszczególnych warzyw. Świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju zup, a także sosów i risotto, któremu nadaje głębokiego smaku. Z proporcji podanych poniżej wychodzą dwa pudełka bulionetki, co starcza mi na przygotowanie 6-8 zup. Dlaczego warto? W samodzielnie przygotowanej bulionetce mamy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPlacki z kaszy jęczmiennej można zrobić do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do mięs z sosami. Składniki: 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej 3 jajka 100 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30% ) Mąka Sól Olej do smażenia Wykonanie: Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka. śmietanę i kilka łyżek mąki
Smaki Ewy