sosy - 72234 przepisów (strona:2483/4816)

Cukiniowy sos na zimę 179

Korzystając z resztek dostępnej cukini chciałam Wam pokazać jaki sos przygotowałam sobie na zimę. Możecie go przełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej

Szybko Tanio Smacznie
Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym 195

doceniany. Kawa zakupił go głównie z myślą o robieniu pulled pork’a. Robimy więc sobie od czasu do czasu taką długo... Artykuł Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 217

Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku) . Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje

Zielona Kuchnia
SOS KURKOWY 198

Pyszny sosik kurkowy.Ten sos robiłam pierwszy raz,nigdy nie jadłam kurek aż do dzisiaj.Sos bardzo nam zasmakował.Można go podawać do makaronu,kasz,ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI 400g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30% natka pietruszki WYKONANIE Kurki bardzo dokładnie oczyścić,są one bardzo kruche i delikatne.Większe grzybki można pokroić na mniejsze kawałki a mniejsze

Mała w garnku miesza
GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 198

przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne. W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu

JejKuchnia
Grzyby leśne z porem w śmietanie 200

łyżeczkę octu winnego oraz sól i pierz. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanę (1-2 łyżki), ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos będzie przywierać do patelni, dodać trochę wody. Mi najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
EKSPRESOWY SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 156

tymianek, pieprz i sól. Gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się mascarpone, od czasu do czasu mieszam. Na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki, mieszam. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku

JejKuchnia
SOS POMIDOROWY DO PIZZY 191

olej, sól i pieprz do smaku oraz zioła bazylię, zioła prowansalskie oraz majeranek. Blenduję całość dokładniej na gładko. Następnie przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę do zredukowania sosu. Przelewam do miski i studzę. Smacznego

Gotowanie Patki
Pyszny sos- radość grzybiarza! 183

moim rejonie jest całkiem sporo. Nie jestem ekspertką, więc zbieram tylko te, których jestem absolutnie pewna. Dzięki kilku wyprawom powstał spory zapas suszonych i marynowanych grzybków, ale także przepyszny sos, przepisem na który chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Czytaj więcej

Pichceniomania
Prosty przepis na bajeczne ratatouille 510

skórki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pomidorów. 12 Dodaję słodką paprykę, tymianek, pieprz cayenne i sól. 13 Gotuję jeszcze 5 minut i blenduję ręcznym blenderem. 14 Wlewam sos pomidorowo - paprykowy na dno żaroodpornego naczynia. 15 Pokrojone w plastry i paski warzywa układam na przemian w naczyniu. 16 Skrapiam warzywa oliwą. 17 Wkładam naczynie do rozgrzanego piekarnika i piekę

Book of spells
Sos czosnkowy 209

Wspaniały niezawodny sos czosnkowy w moim wydaniu . Najlepszy do placków pizzy i mięs Składniki 3 łyżki śmietany  3 łyżki majonezu  2 średnie ogórki kiszone  1 duży ząbek czosnku  sól pieprz Sposób przygotowania przepisu: 1.  Śmietanę wymieszać z majonezem , zetrzeć na drobnej  tarce czosnek i ogórki kiszone. Doprawić wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem

W królestwie smaków Beaty
Gulasz z policzków wołowych w czerwonym winie z kanią 219

tych przerostów usuwać bo w nich jest właśnie mnóstwo dobroci. Wystarczy tylko cierpliwie takie mięso przyrządzić, a odwdzięczy się smakiem i delikatnością. Do takich duszonych policzków i winno grzybowego sosu idealnie pasują knedle . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chutney z mirabelek 163

ogniu przez 2 godziny, często mieszając. Po tym czasie odstawić na 24 godziny. Ponownie zagotować, dodać rodzynki, sok i skórkę z otartej cytryny i dusić jeszcze 1 godzinę. Gorący sos przelewać do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki  ustawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia....Tyle! Smacznego życzę

Gosia gotuje
Salsa di noci czyli sos z włoskich orzechów 249

przypadkiem 🙂 Nie mogę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, a nawet go potwierdzam. Dlaczego? Bo tego roku przytrafiła mi się... Artykuł Salsa di noci czyli sos z włoskich orzechów pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Kluseczki kalafiorowe z kurkami i sosem śmietanowo-serowym 180

haluszki, szpecle albo po prostu kluseczki jajeczne. Nazywajcie je jak chcecie. Bez względu na nazwę są bardzo smaczne. Tym razem dodałam do nich zmiksowanego kalafiora i w połączeniu z sosem serowo kurkowym smakowały po prostu bosko! Wiosną kupiłam sobie na Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania