przepisem na wegetariański obiad. Smakują pysznie, można wziąć je ze sobą do pracy i są dobrą okazją do wykorzystania gotowanych warzyw, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli lubicie sosy, polecam do kulek ostry, turecki sosik. Jeśli nie jecie majonezu, możecie wypróbować majonez z orzechów
dolcevitainmykitchenheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka ,średniej wielkości marynata : 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki miodu ( ja używam z mniszka ;)) płaska łyżeczka soli ( taka naprawdę płytka ) 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka chilli ( można mniej lub zastąpić ostrą papryką , jest łagodniejsza niż
Ogrodnik w podróżyjōm zjejś ze nudlami 17 , ryżym, karołflami 18 abo i ze jakōm dobrōm żymłōm 19 . Po wiyrchu 20 mogecie 21 jōm na talyrzu postrojić 22 liściami bazylii. Smacznego 1 sosów; ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 które 3 ugotować- tu bardziej w znaczeniu przygotować 4 prosta 5 boczek wędzony 6 gałązek 7 najpierw 8 przypieczcie 9 pokrojoną
Chop w kuchniProsty pomysł na kurczaka w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje z kopytkami (przepis na domowe kopytka znajdziecie tutaj) 🙂 Mięso z kurczaka oczyścić i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Posypać solą
Bulliołyżeczki tymianku. Przygotowanie: Majonez łączę ze śmietaną, estragonem, tymiankiem i posiekaną natką. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny, aby sos nabrał lepszego smaku
JejKuchniawykonania: 2 h (+1 h marynowania) Ilość porcji: 2 duże udka (6 – 8 porcji) Składniki: 2 kg udka z indyka Marynata: 2 łyżki miodu 1 łyżka ostrego sosu chilli 3 łyżki oliwy 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka ulubionych ziół i przypraw (zioła prowansalskie, majeranek, kminek) Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Mięso umyć
KuchniaWeDwoje.pldelikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy (można zastąpić
Moja Delicjawarto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło, bo lazania jest mocno
wegetalerzedanie praktycznie robi się samo. Polecam np. Karkówkę pod pierzynką z pieczarkami w kieszonkach. W tym przepisie karkówka przykryta jest plastrami sera, cebuli, oraz posmarowana jest mieszanką sosu z majonezu i ketchupu. Tak przygotowana karkówka jest idealna na obiad, oraz wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Mięso z karkówki można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużą keksówkę) puszka gotowanej ciecierzycy 4 marchewki 4 pietruszki woreczek kaszy jaglanej 1 szklanka dyni 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka pestek słonecznika 1 średniej wielkości cebula 5 łyżek sosu sojowego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka majeranku pieprz odrobina oliwy do smażenia Warzywny pasztet – przepis Marchewkę, pietruszkę, dynię, cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach. Cukinię odsączamy z nadmiaru wody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos z suszonych grzybów jest prosty i smaczny. Można go użyć na wiele sposobów np. do mięs, do placków ziemniaczanych, do pyz i wielu innych smacznych dań. Składniki: 300-400 g suszonych grzybów 1 cebula 30 g masła 30 g mąki pszennej 1/3 litra wywaru z grzybów 2 łyżki śmietanki 30% 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu
Gotuj z MąkąDomowy sos orzechowy, idealny do dań azjatyckich. ja podaje go do mięsa, jako element dań z makaronem. Pasuje do szaszłyków. Można go jeść też z warzywami, jak lubicie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeden z naszych ulubionych sosów. Niestety dość kaloryczny, bo my lubimy go na śmietanie. Ale nie jemy go zbyt często, więc raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taką bombę. Ostatnio zajadaliśmy się nim w zestawie z makaronem i mielonymi. Fantastyczne połączenie, zwłaszcza gdy makron po ugotowaniu się nieco przesmaży na tłuszczu po mielonych. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturemakaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi…Ja zresztą też choć
codojedzeniaCałkowicie spontaniczny pomysł na sos pieczarkowy, zrodził coś naprawdę pysznego. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione. SKŁADNIKI: 200g pieczarek 1/2 puszki mleka kokosowego 50g kostki sojowej (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz czarny mielony, sól podajemy z ziemniakami WYKONANIE: Kostkę sojową
healthy dreams