dzieło sztuki abstrakcyjnej? Nie, ale coś równie szalonego! Wegański boczek z kokosa, czyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle(...)macie własne pomysły do jakiego dania jej użyć? Wegański boczek z kokosa (kokosowy bekon) – posypka: 1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów – wiórki się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (koniecznie wędzonej) ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli i pieprzu listonic_type='fooddrink
Poezja smakuUwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka. Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki(...)smaku * świeży szczypiorek * jajko – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie
Ostra na SłodkoWielkanoc zawsze oznaczała dla mnie pasztet. Przez większość życia był nim ten roboty mojego dziadka, mięsny i glutenowy. Pewnej Wielkanocy postawiłam na stole pasztet wegański (nikomu nie wspominając o jego roślinnym pochodzeniu oczywiście), a gdy ten zniknął za jednym posiedzeniem, wiedziałam, że będzie stałym elementem wielkanocnego stołu. I tak już jest z nami od paru lat, co roku inny(...)majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej ⅓ łyżeczki białego pieprzu 2 łyżeczki syropu z agawy 3 łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego 25g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Przepłukaną w zimnej wodzie kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy bez przykrycia z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi
Fill The BowlCevapcici to danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, a tak na prawdę to zwykłe mięso mielone, tylko zazwyczaj mocniej przyprawione, bardziej pikantne i koniecznie uformowane w podłużne kiełbaski. Można je przygotować na grillu lub usmażyć. Składniki : mięso mielone, najlepiej mieszane – ja użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól(...)możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym itp), pieczywem i surówką, lub jako główne danie obiadowe. Artykuł Cevapcici pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Żeby nie znudziły nam się za bardzo mięsne pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, brokuł, jajko, 500ml drobiowego bulionu, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem
Z miłości do słodkościKarol Okrasa opowiada o wybranych produktach spożywczych posiadających oznakowanie Chronione Oznaczenie Geograficzne. Takie oznaczenie mówi nam, konsumentom, że dany produkt lub potrawa są wytwarzane w danym
WojnaNaSmaki.plGoleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese czyli pyszna wołowina z kościa z dziurą. Tak! ossobuco oznacza dosłownie kość z dziurą. Goleń wołowa po mediolańsku
Pociąg Do KuchniPolędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam kardamon, ale na długo o nim zapomniałam. Najczęściej... i właściwie głównie, używałam go do rosołu. Przez to zrodziła się myśl o wykorzystaniu go do innego
Kuchenna Kontrrewolucyauporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję dla tych, co zawiedli się przymusem pieczenia. Nie regulujcie odbiorników, niedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka(...)Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Karkówka
Kuchenna Kontrrewolucyateraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :) Mięsne sakiewki SKŁADNIKI: plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag ) cebula -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżeczki sól i pieprz pieczarki -30 dag papryka konserwowa kolorowa -3 paski tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć(...)kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówMeat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat. Składniki. 1 kg mięso z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta
Kulinarny karnet ChristopheraMamy jesień,sezon grillowy dawno się skończył a my już tęsknimy za następnym. Jest na to rada i w cale nie musimy aż tak długo czekać
Kolorowa kuchnia ElkiMyślę, że niektórzy z was robili już podobne danie. Ja robiłam już je nie raz, ale wcześniej zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety
Smaki EwyNa pomysł wpadłam oglądając program na TVN Style "SZCZYPTA SMAKU" KLIK Składniki na kotleciki: 500 g mięsa wołowego garść liści szpinaku- drobno posiekany 2 jajka
ClauditteMissCooking