Składniki tortellini mięsne, 250g mleko, 1 szkl serek topiony, 200g śmietana 12%, 3 łyżki cebula czerwona, 1 średnia szt papryka czerwona, 1 mała sztuka boczek, 5 plastrów kurkuma, 1/2 łyżeczki sól, pieprz olej, 2-3 łyżki natka pietruszki, 2-3 gałązki Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)osobnym rondlu podgrzewamy mleko, śmietanę i serek topiony, aż do połączenia składników. Dodajemy cebulkę z papryką, boczek i kurkumę. Doprawiamy do smaku solą i i pieprzem. Tortellini podajemy z sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki
Gotowanie moimi oczamidość długi mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzaczka i co najważniejsze - dość leniwy mięsień, wykonujący mało ruchu w swoim bydlęcym życiu. Dlatego właśnie jest chyba najlepszą porcją mięsa w całym mięsnym świecie. Kto ją choć raz jadł wie jak delikatna jest, krucha, no po prostu miodzio! Dobra, ma to także swoją cenę i do tanich nie należy(...)grubości) chciałem mieć krwistą więc smażyłem mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągamy mięso na deskę aby odpoczęło chwilę. W tym czasie robimy sos - wlewamy odrobinę białego wina na gorącą patelnię - to, co "przywarło" podczas smażenia odejdzie z niej tworząc sos. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Sos gotowy. Serwujemy. Psiamać! Diabelsko dobre
Right Behind The KitchenZakupiłam na promocji ( w dzisiejszych czasach promocja super sprawa :) fajne mięsko jakim są sznycle z indyka i o dziwo nie w mojej głowie, a w
Gotowanie...to proste !Nie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z
Szefowa kuchniręką :) Takie letnie suróweczki są pod tym względem dobre, że nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Dorzucamy co mamy i co lubimy. Surówka może być uzupełnieniem mięsnego obiadu, dodatkiem do grilla, albo najzwyczajniej naszą kolacją :) Ja zrobiłam z: kapusty pekińskiej jajek świeżego ogórka pomidora cebulki dymki szczypiorku jogurt grecki + łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w paski(...)wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Walijskie Pichceniejasne wnętrze z przeuroczymi detalami, przede wszystkim tytułowymi zielonymi słoniami. Nieprzesadzone w niczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono(...)ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego
W kuchni Karmel-itkiodróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek(...)prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem. - liście rukoli - ze dwa pomidory - oliwa z oliwek - udko z kurczaka wędzone - przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia - 2 ząbki czosnku - sos sojowy Wędzone udo z kurczaka oraz pomidora kroimy na kawałki, dodajemy liście rukoli. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 1/4 wysokości szklanki) dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: oregano, tymianek
upichconagłebokiej misy. Umieszczamy do niej również resztę rozdrobnionych składników, wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki śmietany - całość dokładnie mieszamy ( można sobie pomóc również dłonią i wyrabiać tak jak masę mięsną). Świeżą kolendrę i natkę pietruszki siekamy drobno. Zieleninę oraz ziarna słonecznika dodajemy do całości i finalnie doprawiamy do smaku (kurkumą, chili, solą, pieprzem) oraz ostatecznie mieszamy. Boki(...)ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zapiekamy je jeszcze 10 minut w temperaturze190*C. Przed podaniem ciasto przyozdabiamy świeżą natką lub kolendrą. Idealnym połączeniem byłby również sos czosnkowy lub inny ulubiony dip. Smacznego! (: W przepisie została wykorzystana biała fasola firmy Lestello - serdecznie polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia SmakówCzubrica to przyprawa pochodząca z Bułgarii. Pod tą nazwą kryje się cząber górski lub mieszanki przypraw na bazie tego gatunku cząbru. W zależności od innych składników
PichceniomaniaMalowanie w naszym domu jest na półmetku i kuchnia działa na pół gwizdka, ale czasem udaje się przygotować coś pysznego i
To co kochamNagłe zdarzenia losowe wyłączyły mnie na jakiś czas z życia kulinarnego. Po przymusowym urlopie wracam do codziennych zajęć. Dzisiejszy obiad był bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny
Kulinarne przemysleniaOd dłuższego czasu zamierzałam przygotować to danie lecz tofu było z jakiegoś powodu niedostępne. Przeszukałam chyba wszystkie sklepy, nawet wmanewrowałam w poszukiwania córkę. A tu nic
Smaki EwySkładniki: * 3 średnie cukinie * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 1 czerwona papryka * 50 dag mielonego mięsa z indykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek
Pobite gary Barbarysmakowych. A skoro mowa o orzeźwieniu, to cytryna pierwsza przychodzi mi na myśl. Jej zdecydowana i pewna siebie obecność w tym marokańskim daniu bardzo mi się podoba. Sprawia, że mięsne pulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie koniecznie! PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;) PPS Tak się złożyło w tym świątecznym(...)gotować na małym ogniu około 30 minut. Dodać cytrynę pokrojoną na kawałki, oliwki, masło, mieloną paprykę oraz cukier i gotować kolejne 10 minut. Przełożyć kuleczki drobiowe do gotującego się sosu wraz z pozostałą 1/2 posiekanego pęczka natki i podgrzać delikatnie mieszając. Podawać z kuskusem lub pieczywem. Kawałki cytryny można (opcjonalnie) wyjąć z sosu przed podaniem
zadanie-gotowanieDziś wtorek w związku z czym dodaję mięsny przepis. Postanowiłam zaproponować Wam bardzo prosty i szybki przepis na kurczaka w 5 smakach. Przepis pochodzi z książki "Jamie 15 minut". Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubię tego kucharza, moim zdaniem jest naturalny i ma ogromną pasję do tego co robi. Jego programy mogę oglądać w kółko, są takie wciągające i przekonywujące(...)można jednak zaprzeczyć, że proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem. Składniki : Do miesa wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki sosu sweet chilli
Codzienne Gotowaniebulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie(...)głów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję
Karo in the KitchenDość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuząbki sól, pieprz do smaku ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl. Wierzch: ser żółty 4 plastry cienkie natka pietruszki 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Mięsne kulki: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki(...)mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki. 5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Kuchnia PaulettesAromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto Składniki: 400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 marchewki 5 łyżek
Wino Francja KuchniaMoja córka uwielbia kurczaka a zwłaszcza kiedy jej chrupie ;) Dlatego głównie z myślą o niej przygotowałam te paluszki. Są świetną przekąską jak również mięsnym dodatkiem do obiadu. Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku. 2 filety z kurczaka sól pieprz czosnek granulowany olej do smażenia Panierka: 1 szkl bułki tartej(...)parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami
Smakołyki Asibył z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki(...)mało wyraziste. Bez charakteru po prostu. Porcje ogromne. Dla małych brzuchów, nie do przejedzenia, a dla tych większych do najedzenia ;) Jeśli chodzi o walory smakowe - znów wygrała wołowina :) Danie mięsne jak najbardziej godne polecenia. Dorsz bez zachwytów
Kuchnia po mojemuPolędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs. Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym
Mama GotujeKolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić
Kuchnia z widokiem na ogródJak jest gorąco, upalnie to najlepiej wogle nie stalibyśmy w kuchni. Więc polecam taki 30 minutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut
Z Majeczką w kuchniwiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek ( z bazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus(...)mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy
Kulinarne przygody Gatity