sos mięsny - 4565 przepisów (strona:175/305)

Ziemniaczany kebab 147

Polecam Wam pyszną zapiekankę ziemniaczano-mięsną. Pracy przy tym daniu bardzo mało. Jak przy każdym moim przepisie :) Ostatnio mam duże problemy z poruszaniem się i staram się jak najmniej czasu stać przy kuchni. Jednak podczas gotowania relaksuję się i zapominam o towarzyszącym mi bólu. Kocham gotować i robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 mała kajzerka sól pieprz  papryka słodka Ziemniaki 6 średnich obranych ziemniaków sól pieprz papryka słodka szczypta papryki ostrej 5 łyżek oliwy Sos sos pozostały z ziemniaków 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki  przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Dodatkowo 1 czerwona papryka Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z farszem mielonym 99

zawsze mi wychodziły jakieś człekokształtne ale znalazłam sposób na wylewanie ciasta, tzn. wazówką na środek patelni wylewam ciasto i robię tzw. ósemki Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj sos czosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego(...)grudki. Smażymy na natłuszczonej patelni  z obydwu stron. Ja wlewam trochę oleju do kubka i maczam w nim pędzelkiem spożywczym po czym równomiernie rozsmarowuje na patelni.  Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą

Kubki smaku
Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 194

przynajmniej w naszych wspomnieniach. Ci z Was, którzy nie chodzili do przedszkola to zapewne pamiętają to danie z obiadków u babci :) Oczywiście wtedy wszyscy zapewne jedli je z dodatkiem mięsnym. Nasza wersja jest trochę zmodernizowana do naszych dzisiejszych preferencji kulinarnych, a więc na styl wegetariański. Nie oznacza to, że są mniej smaczne a wręcz uważamy, że dopiero nabrały wyrazu. Mamy(...)opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy

vegetanie
Lekki pasztet drobiowy 333

mniejsze kawałki; przełożyć do malaksera Mięso posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa) Nastawić piekarnik na 180-190 st. C Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać Następnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić w masie. Gotową masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika Piec przez ok. godzinę(...)piecyk Wyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewem Można podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym: ) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 143

wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami i opr ó szonymi natk ą  pietruszki. Na sam koniec wołowinę polewamy niesamowicie aromatycznym i wyrazistym w smaku sosem, który wspaniale podkreśli smak dania. Smacznego! **** Il manzo alla borgognona (boeuf à la Bourguignon) è un piatto tradizionale della cucina francese, regionale della zona Borgogna(...)jakiś czas mieszając. Mięso powinno mieć z zewnątrz lekko chrupiącą skórkę.   Formę do pieczenia wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy wino, wywar mięsny wymieszany z koncentratem pomidorowym i skórę od boczku. Na koniec dodajemy zioła: 3 listki laurowe, 2 gałązki tymianku i 2 gałązki rozmarynu

La grande e la piccola cuoca
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 227

Młoda cukinia pysznie nadziana i zapieczona! Gdy w sezonie dostępna jest w "zieleniakach" młoda cukinia , bardzo często przyrządzam ją na obiad. Zarówno smażę, jak i duszę

Grunt to przepis!
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 491

Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy(...)natka pietruszki lub świeża bazylia   Łopatkę umyć, pokroić i zmielić lub kupić gotową mieloną Do mięsa dodać jajka, pieprz, sól oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki mięsne. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pulpeciki do ścięcia białka. W garnku podgrzać 250 ml rosołu lub wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i ulubionych

Ola la LCHF
TAGINE Z KURCZAKA 123

Tagine-mięsny raugot,są to pocięte na kawałki części mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw.Delikatny kurczak ,migdały i cudowna oliwa w której zanurza się świeżo upieczony chleb,niebotyczna rozkosz podniebienia i rozpusta w  biały dzień.   1 kurczak 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki imbiru tartego(świeży) 2 łyżeczki cynamonu 5-6 cebul 200ml.wody pieprz(...)Przygotowujemy teraz sos rodzynkowy-do rondelka wkładamy 3-4 posiekane cebule,rodzynki,masło,łyżeczkę cynamonu,cukier i łyżkę wody.Gotujemy 45 min.uważając aby sos się nam nie przypalił na małym ogniu a cebula rozgotowała.Do gotowego już kurczaka dodajemy migdały,przekładamy na półmisek,i polewamy sosem.Sos rodzynkowy podajemy oddzielnie.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym 166

Składniki: * 1 kg żołądków * 1 duża marchew * 1 duża cebula * pęczek koperku * łyżka masła * łyżka mąki * płaska łyżka soli * 0,5 l. bulionu (może być z

Pobite gary Barbary
Gulaszowa kwaśnica w smakach świata 181

SKŁADNIKI: 1.5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki na gulasz 2 garści suszonych pomidorów 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka domowej mieszanki

ClauditteMissCooking
Zraz z parówką w środku 104

Niecodzienny sposób na mięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone liście(...)włożyć gotowy zraz oprószony mąką. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, następnie podlać rosołem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowy zrazik kroić ukośnie, podać w sosie własnym i ozdobić świeżą miętą

Tradycyjna Kuchnia
Polędwiczki w sosie kurkowym 135

Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej  3-4 łyżki śmietany(...)momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami

Bajeczna Kuchnia
Pasztet z królika 152

problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe   ,  ziele angielskie ,    a przeważnie  przyprawa   Pasztet - typ kogutek(...)ziele angielskie  - 4  ziarenka   sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa 15 g   „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” Dodatkowo : foremki aluminiowe  -  Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać.  Królika

Kuchnia Danusi
Szaszłyki 230

opcją jest cała noc . Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy(...)upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat. Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepsze są gorące podane z frytkami

Malinowe Pocałunki
Od czego zacząć, czyli kilka słów o MOTYWACJI 139

zbyt dużo nie przemęczyć organizmu i nie nabawić się żadnych kontuzji. Ćwiczenia najlepiej trzeba dobrać tak, aby co drugi dzień były na inną część ciała, gdyż potrzebujemy regeneracji mięśni, a uprawianie ich codziennie nie będzie miało szans na jakiekolwiek efekty. Dieta Jak wiemy na osiągnięcie zgrabnej sylwetki potrzebujemy 70% odpowiedniego wyżywienia, to będzie pół naszego sukcesu. :) Nie jestem dietetykiem(...)etykiety, które znajdują się z tyłu opakowań. Nie kupujemy tych produktów, które składniki nie są nam znane np. glutaminian sodu, guma arabska itd.  wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii

Truskawkowa Fiesta