składniki: pierś z kurczaka sól przyprawa do kurczaka 1 szklanka porzeczki czarnej 2 łyż.chrzanu ze słoiczka 2-3 cukinie pieprz oliwa masło
w mojej kuchnitrochę niestandardowy smak, ale mnie on przekonał. Inspiracja: http://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-w-pomidorach Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy(...)kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut. Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez
Anielska Kuchnia Anidodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę. Składniki: niezbyt duża włoska kapusta , masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do >tego przepisu< ), odrobina oleju, sól(...)środka. Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.) Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :) Składniki: opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u
Bon Appetit Małgorzatyorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejne danie na szybko. Tym razem klopsy mięsne z pyszną kaszą bulgur i dynią. Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 1 szklanka kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 1 jajko 200 g miąższu z dyni(...)składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C. Podajemy z ulubionym sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenPrzedstawiam dziś przepis na bardzo fajny dodatek do dań typowo azjatyckich. Szybki makaron udon z chilli, szpinakiem i kolendrą w dressingu sojowym pasuje tak samo dobrze do azjatyckich dań mięsnych jak i rybnych. Przepis ten znalazłam w książce “Wagamama ways with noodles” autorstwa Hugo Arnolda, z której na pewno jeszcze nie raz skorzystam, gdyż znalazłam tam mnóstwo obłędnych(...)kolendry, liście i łodygi drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni 1 limonka Składniki na dressing: 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego sok z 1 limonki Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej szybko zimną wodą, tak by pozostał jeszcze ciepły i przełóż do dużej miski. Wymieszaj wszystkie
karmelowySkładniki tortellini mięsne, 250g mleko, 1 szkl serek topiony, 200g śmietana 12%, 3 łyżki cebula czerwona, 1 średnia szt papryka czerwona, 1 mała sztuka boczek, 5 plastrów kurkuma, 1/2 łyżeczki sól, pieprz olej, 2-3 łyżki natka pietruszki, 2-3 gałązki Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)osobnym rondlu podgrzewamy mleko, śmietanę i serek topiony, aż do połączenia składników. Dodajemy cebulkę z papryką, boczek i kurkumę. Doprawiamy do smaku solą i i pieprzem. Tortellini podajemy z sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki
Gotowanie moimi oczamidość długi mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzaczka i co najważniejsze - dość leniwy mięsień, wykonujący mało ruchu w swoim bydlęcym życiu. Dlatego właśnie jest chyba najlepszą porcją mięsa w całym mięsnym świecie. Kto ją choć raz jadł wie jak delikatna jest, krucha, no po prostu miodzio! Dobra, ma to także swoją cenę i do tanich nie należy(...)grubości) chciałem mieć krwistą więc smażyłem mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągamy mięso na deskę aby odpoczęło chwilę. W tym czasie robimy sos - wlewamy odrobinę białego wina na gorącą patelnię - to, co "przywarło" podczas smażenia odejdzie z niej tworząc sos. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Sos gotowy. Serwujemy. Psiamać! Diabelsko dobre
Right Behind The KitchenZakupiłam na promocji ( w dzisiejszych czasach promocja super sprawa :) fajne mięsko jakim są sznycle z indyka i o dziwo nie w mojej głowie, a w
Gotowanie...to proste !Nie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z
Szefowa kuchniręką :) Takie letnie suróweczki są pod tym względem dobre, że nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Dorzucamy co mamy i co lubimy. Surówka może być uzupełnieniem mięsnego obiadu, dodatkiem do grilla, albo najzwyczajniej naszą kolacją :) Ja zrobiłam z: kapusty pekińskiej jajek świeżego ogórka pomidora cebulki dymki szczypiorku jogurt grecki + łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w paski(...)wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Walijskie Pichceniejasne wnętrze z przeuroczymi detalami, przede wszystkim tytułowymi zielonymi słoniami. Nieprzesadzone w niczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono(...)ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego
W kuchni Karmel-itkiodróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek(...)prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem. - liście rukoli - ze dwa pomidory - oliwa z oliwek - udko z kurczaka wędzone - przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia - 2 ząbki czosnku - sos sojowy Wędzone udo z kurczaka oraz pomidora kroimy na kawałki, dodajemy liście rukoli. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 1/4 wysokości szklanki) dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: oregano, tymianek
upichconagłebokiej misy. Umieszczamy do niej również resztę rozdrobnionych składników, wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki śmietany - całość dokładnie mieszamy ( można sobie pomóc również dłonią i wyrabiać tak jak masę mięsną). Świeżą kolendrę i natkę pietruszki siekamy drobno. Zieleninę oraz ziarna słonecznika dodajemy do całości i finalnie doprawiamy do smaku (kurkumą, chili, solą, pieprzem) oraz ostatecznie mieszamy. Boki(...)ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zapiekamy je jeszcze 10 minut w temperaturze190*C. Przed podaniem ciasto przyozdabiamy świeżą natką lub kolendrą. Idealnym połączeniem byłby również sos czosnkowy lub inny ulubiony dip. Smacznego! (: W przepisie została wykorzystana biała fasola firmy Lestello - serdecznie polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Symfonia SmakówCzubrica to przyprawa pochodząca z Bułgarii. Pod tą nazwą kryje się cząber górski lub mieszanki przypraw na bazie tego gatunku cząbru. W zależności od innych składników
Pichceniomania