Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki śmietany(...)momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami
Bajeczna Kuchniaproblemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe , ziele angielskie , a przeważnie przyprawa Pasztet - typ kogutek(...)ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa 15 g „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” Dodatkowo : foremki aluminiowe - Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać. Królika
Kuchnia Danusiopcją jest cała noc . Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy(...)upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat. Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepsze są gorące podane z frytkami
Malinowe Pocałunkizbyt dużo nie przemęczyć organizmu i nie nabawić się żadnych kontuzji. Ćwiczenia najlepiej trzeba dobrać tak, aby co drugi dzień były na inną część ciała, gdyż potrzebujemy regeneracji mięśni, a uprawianie ich codziennie nie będzie miało szans na jakiekolwiek efekty. Dieta Jak wiemy na osiągnięcie zgrabnej sylwetki potrzebujemy 70% odpowiedniego wyżywienia, to będzie pół naszego sukcesu. :) Nie jestem dietetykiem(...)etykiety, które znajdują się z tyłu opakowań. Nie kupujemy tych produktów, które składniki nie są nam znane np. glutaminian sodu, guma arabska itd. wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii
Truskawkowa FiestaKolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami . Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie
Mój SmakBardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką
Pobite gary BarbaryNiedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie
Smaki EwyWolnowar to genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania
Gotowanie i blogowanieDzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś
Mieszam w GarnkuBardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności
Mama GotujeFurgoły pekińskie to takie troszeczkę inne gołąbki niż tradycyjne, przede wszystkim nie ma w nich ryżu, na co niektórzy, zwłaszcza panowie mają tzw. „długie zęby” :) A
Smakowy RajTORTILLA Z KURCZAKIEM Tortillę z kurczakiem chyba każdy w życiu już jadł, więc nikogo tu niczym nie zadziwię. Ale ponieważ miałam ostatnio wielką ochotę na nią
Słodko-Słony Świat IlonyPanang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej
Tajskie smakidymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :) 1 porcja - 345 kcal - 37 g białka, 13 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika(...)główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety
Moje Kuchenne Rewelacjeposiekany drobno czosnek, dodać szpinak i wszystko razem udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli szpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego. farsz mięsny: około 40 dkg mięsa mielonego , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżka oleju , sól , ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę(...)krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu. Doskonale smakują z pikantnymi sosami na bazie jogurtu lub z pikantnym keczupem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSchabowe roladki ze śliwką Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają
Blog z ApetytemNaprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i
KucharzycaSkrzydełka warto przyprawić dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka są pikantne z dużą ilością aromatycznych przypraw. Skrzydełka można podawać z grzankami. Składniki
Mama Gotujeoleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie to jedna wielka niewiadoma. Dlatego po dokładnym wyrobieniu mięsa, kawałeczek smażymy na patelni, próbujemy i regulujemy smaki - więcej soli? pieprzu? sosu? Znów smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje w naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej(...)stopni po tylko aby wrzucić tam przekrojona na pół kajzerkę (powinna się zrumienić po wewnętrznej stronie). Rozgrzewam patelnię ale bez żadnego tłuszczu - dodałem już olej do masy mięsnej. Moczę dłonie w zimnej wodzie i formuję w mych delikatnych i pięknych dłoniach burgery... Wychodzą bajecznie okrągło-kwadratowe oczywiście. Ale najważniejsza dla mnie jest ich grubość (ok.1-1,5 cm). Gdy widzimy
Right Behind The KitchenWielkanocnych stołach bardzo często pojawiają się pasztety. Tradycyjnie są to pasztety mięsne...Jednak wegetarianie i weganie nie muszą siedzieć sztywno i wpatrywać się w pusty talerz! Wystarczy przygotować pasztet roślinny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowałam dwa rodzaje wegańskich pasztetów - to jeden z nich, na drugi także podam Wam wkrótce przepis. Pasztet wygląda bardzo fajnie ze względu(...)wręcz przeciwnie - bardzo im smakowały :) Pasztet nie tylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej
chili & sugarPewnie każdy z Was robił już żeberka w miodzie i w ketchupie. Danie wzbogaciłam o ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś
Bon Appetit MałgorzatyDo tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na
Kulinarne przygody Gatity