Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie(...)tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety , a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną . Domowa vegeta Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 pory 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 5 listków
Kulinarne przygody Gatitypulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów(...)dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi
pieprzny smaczeknieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne(...)łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem - Ø 5 lub 6. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , musztardę i jogurt. Starannie wyrobić
Stare GaryZapraszam dziś na fajną i szybką sałatkę z kurczakiem , kiedy gotuję rosół nie zawsze ugotowane mięso zostaje zjedzone , więc ja wykorzystuję je
Mój SmakKarkówka to ostatnio nasze ulubione mięso, które dość często gości obiadową porą. Lubię takie obiady, gdy nie trzeba stać nad patelnią i
To co kochamMoja propozycja na niedzielny obiad zamiast nieśmiertelnego schabowego. A kotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej
To co kochamPo sukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej
To co kochamSceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam
Szefowa kuchnibardzo krótkim smażeniu produktów na bardzo rozgrzanej i niewielkiej ilości oleju. Należy tutaj pamiętać aby wszystkie składniki mieć przygotowane zanim zaczniemy je smażyć. Makaron chow mein przygotowałam z dodatkiem mięsnych kuleczek, ale w wersji wegetariańskiej byłoby na pewno równie smaczne. Jest niezwykle aromatyczne dzięki połączaniu imbiru, kurkumy, słodkiej papryki oraz liści limonki kafir. Bez problemu kupicie je w sklepach(...)gotowego posiłku podajcie zrumieniony sezam, ma lekko orzechowy smak i będzie się świetnie komponował z reszta składników. Składniki: 250g mielonego mięsa kawałeczek papryczki chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól aromatyzowana limonką – przepis szczypta kurkumy 2 cm imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 dymki 50g makaronu chow mein 2 listki limonki kafir mielona słodka
Życie ze smakiemczęsto pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone(...)pierogów i klusek z dodatkami, które podkreślają smak wielu potraw. W zależności od regionu możemy zasmakować w wielu różnych smakach. Chińczycy także mają swoje własne przepisy na dania mięsne, których receptura strzeżona jest i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Te i inne dania można znaleźć w wielu restauracjach, bowiem kuchnia chińska rozpowszechniła się w wielu miejscach na świecie. Jeżeli planujesz
Codogarawww.wieprzopedia.pl U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna - paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, estragon mąka, ewentualnie śmietana Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w cienkie paski, ale bez przesady :) Panierujemy(...)gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany - mieszamy Jest to danie proste. A podany schab z pieczarkami w cudowny sposób "rozmnoży się
Proste Potrawycebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru(...)cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych
Zasmakuj KuchniPotrzeba matką wynalazku - tak głosi nasze popularne polskie przysłowie. I dokładnie tak się zadziało też w tym przypadku. W garnku już się dusi pyszny wieprzowy gulasz
Kulinarne przygody GatityWitam Was Kochanii. Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości
Gotowanie Patki