sos mięsny - 4565 przepisów (strona:157/305)

Pyszny sos z żołądkami indyczymi i "Komedia świąteczna" 146

Za podrobami nie przepadam. Jednak ostatnio wzięło mi się na wspominki. Przy okazji uświadomiłam sobie, że od dzieciństwa nie jadłam drobiowych żołądków, które kiedyś proporcjonalnie dzieliliśmy

Weekendy w domu i ogrodzie
polędwica pieczona w całości 157

Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej

Ugotujmy Coś
Wieprzowina z pieczarkami 143

Mięso i grzyby to zgrabne i popularne połączenie. Jeśli dodamy do tego jeszcze świeże zioła, na przykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie

Pichceniomania
Makaron z sosem z dyni i polędwicą wieprzową 167

Pyszne danie, świeże i zdrowe składniki, miękka i delikatna polędwica wieprzowa, czegóż chcieć więcej, chyba tylko dobrego towarzystwa do jedzenia. Danie wyszło wyborne i smakowite. Ja

Moje Małe Czarowanie
szaszłyki bałkańskie 223

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym 288

Ostatnio na blogu królują słodkości! No cóż... muszę przyznać, że kiepska aura za oknem rozbudza chęci na małe co nieco! :) Jednak dzisiejszy wpis będzie zupełny inny

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 288

Burgery pod przeróżnymi postaciami możemy zjeść prawie wszędzie, ale musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 363

Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale

Słodko-Słony Świat Ilony
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1540

kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie(...)miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował podczas duszenia to dolać wody, jeśli aromat grzybów jest zbyt słaby można dolać tej wody w której moczyły się grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 175

już na moim blogu pod paroma postaciami. Przepis na nie zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. Danie jest bezmięsne,lekkie i naprawdę bardzo smaczne. A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu  garść natki pietruszki parmezan oregano(...)minut. Na patelni podgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypałam go oregano,pieprzem i solą. Wlałam pomidory i sos pomidorowy. Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu. Wsypałam je do farszu. Wszystko wymieszałam. Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypałam je parmezanem. Piekłam

potrawyregionalne
Roladki z kurczaka nadziewane marchewką 103

Niecodzienny obiadek i niecodzienne roladki. Młoda marchewka, chrupiąca i aromatyczna w roli nadzienia świetnie się sprawdziła. Mięsko delikatne i mięciutkie, wprost rozpływało

To co kocham
Sałatka z kapusty pekińskiej. 2706

prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g słonecznika 150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania(...)uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Przygotowany sos przelewamy do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" 220

oraz witaminy z grupy B. Wykorzystałam też twaróg, który można wykorzystać na wiele sposobów i tworzyć zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Stanowi on źródło białka, ważnego w budowie mięśni i utrzymaniu zdrowych kości. Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" Naleśniki buraczkowe: 1 mały burak 8 łyżek mąki 2 jajka 350 ml mleka(...)zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy. Nadzienie: 3/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes 100 g twarogu półtłustego 1 cebula 2 średnie marchewki, starte na grubych oczkach 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie pęczek szczypiorku Soczewicę gotować ok. 8 minut, odcedzić

FitKot
Grillowane szaszłyki z ananasem 138

Szaszłyki można robić na wiele sposobów - w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a stanowią smaczną alternatywę dla

Smaki Ewy
Spaghetti Caprese 202

pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą.  W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek w postaci piersi z kurczaka.  Pierś należy umyć(...)Delikatna pierś doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami a mięso w połączeniu z nimi jest soczyste i miękkie.  W jednym przepisie mamy zatem danie zarówno jarskie jak i mięsne. Polecam oba, a wybór pozostawiam Wam. Włosi to ludzie bardzo sympatyczni, ciepli i rodzinni, zatem ja również pozwoliłam sobie w tym poście dodać akcent rodzinny.  Na zdjęciu poniżej

Garniec Magalie
Pizza bolońska na spodzie z bakłażana 138

mielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili(...)blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą.  Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione bakłażany ułożyć mięsny farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piec ok 15-20 min.  Podawać delikatnie ostygnięte ze świeżymi listkami bazylii. Smacznego

MarciochaKucharzy
Piersi kurczaka w sosie bami goreng (po chińsku) 219

Zamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów

IMPRESJA SMAKU
Kurze nozki z rekawa 153

To chyba najprostsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek zrobilam. Wlasciwie to ten kurczak robi sie sam. Ja ograniczylam sie tylko do przygotowania go do pieczenia. Kurczaka

Przysmaki Karolki
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 201

więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający(...)wyglądały smakowicie, pachniały rewelacyjnie, a do tego były w idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone, a surówki świeże i aromatyczne. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku

W kuchni Karmel-itki
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 222

kurczaku,  z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.     inspiracja(...)mała cebula, obrana i przekrojona na cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra.  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz

Stare Gary
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 150

kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot). W tak powstałe kieszenie wkładamy dwie trzecie naszych namoczonych śliwek, starając się równomiernie rozłożyć je w mięsnej kieszeni. Teraz wykałaczką lub nicią "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa). Na patelni (z przykrywką) rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając(...)dusimy na niewielkim ogniu, przez 12-15 minut. Następnie odkrywamy patelnię, dokładamy pozostałe śliwki, doprawiamy solą oraz pieprzem, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, pozwalając by nasz sos się zagęścił. Gotowe polędwiczki rozkładamy na talerze, polewając śmietanowym sosem i podając z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Gołąbki bez zawijania 266

podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety włożyć(...)połowy wysokości kotletów. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym / pieczarkowym /grzybowym lub pieczeniowym.  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi. Można użyć

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania