robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową(...)ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Na beszamel 2 duże łyżki masła 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów
Passions hobbies lifezawartość cukrów szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek(...)przeciwzapalnie. Gryczany Kolor - ciemno-herbaciany do brunatnego Smak - gorzki, piekący, ostry Zapach - ma intensywny zapach kwiatów gryki Właściwości - polecany dla osób, które cierpią z powodu bólów stawów, kości i mięśni. Łagodzi stany zapalne i sprzyja odbudowie komórek kostnych. Polecany jest również osobom, które chcą wzmocnić serce i układ krążenia oraz, którzy cierpią na niedokrwistość. Miód ten też doskonale wpływa
Ciastka - domowe słodkościczasu do czasu (ostatnio coraz częściej) lubię korzystać z woka w kuchni. Dzięki niemu szybko można przygotować proste i smaczne dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Tym razem padło na pyszny stir fry z makaronem noodle, brokułem, papryką, mini marchewkami oraz orzeszkami ziemnymi, do tego trochę azjatyckich przypraw i pyszny obiad gotowy :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 brokuł 1 czerwona(...)papryka 10 mini marchewek 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka płatków suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego czosnku 1 cebulka makaron typu noodle lub makaron ryżowy/shirataki sos 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru
DefinicjaSmakuLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna Pasjipowoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego przepisu wychodzi naprawdę wspaniały - kremowy, aromatyczny sos i wyraziste w smaku kawałki kurczaka. Mniam! Ostatnio odnalazłam w Lidlu filetowane udka z kurczaka i postanowiłam je wypróbować - jest to jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Jeśli ktoś uważnie(...)smak i gdy dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka z kurczaka 150 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiu 3 gałązki mięty
sierotka maRysia w kuchniStromboli czyli pizza lub calzone, tylko że wykonane i podane inaczej. Stromboli nadziewane kiełbasą i serem. Pycha Przygotowanie ciasta – do kubka dodać drożdże,szczyptę soli
Kuchnia Pokoleńprzygotowaniu, robi się ją praktycznie w 15 minut, dlatego jest również dobrą propozycją na błyskawiczną kolację. Jest łagodna w smaku i lekkostrawna, naprawdę pyszna! Idealna jako przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne danie. Składniki na sałatkę z szynką i jajkiem : pęczek rzodkiewki 200 g ulubionej szynki puszka groszku konserwowego 5 jaj pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)twardo, studzimy i obieramy. Szynkę, jajka i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez łączymy z jogurtem i przyprawami. Sosem polewamy resztę składników i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki. sałatka z szynką i jajkiem Artykuł Wielkanocna sałatka z szynką i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneWołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mężuś to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to
kulinarne odsłony patiTakie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr
Gotowanie...to proste !KIEŁKAMI RZODKIEWKI. Surówka idealna do chudych mięs takich jak indyk czy kurczak. Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing(...)sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce. Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki. Gotowe! Życzę Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka i Instagrama smyk_w_kuchni_blog
SMYKWKUCHNIkiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać papryką, kminkiem i pieprzem. Włożyć(...)mięs, wlać 1 szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać przysmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, zagotować. Podprawić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę podgotować. Przyprawić solą do smaku
Tradycyjna Kuchnianastępnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną i formować malutkie kotleciki. Bulion zagotować, dodać masło, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15/20 minut aż będą ugotowane, zawsze jeden wyjmuję na próbę.Gdy bulion za szybko(...)cedzakową na talerz. W jednej szklance wody rozmieszać około 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety, energicznie zamieszać i zagotować. Do sosu można dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki ale nie koniecznie. Na samym końcu przyprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.Jako dodatek podałam patisony firmy
Sama słodycz i szczypta chiliKupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam lasagne mięsną (przepis TU ), warzywną a teraz nadszedł czas na szpinakowo-brokułową. Każda z nich jest inna w smaku, choć łączy je podobne wykonanie no i oczywiście makaron-podstawa lasagne. Składniki: 12 płatów makaronu(...)wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte
potrawyregionalneprzygotowane ogórki są wyśmienitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybich. Składniki: 1 kg świeżych ogórków, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, 1 pęczek świeżej mięty, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić. Z masła i mąki zrobić zasmażkę(...)zalać mlekiem, zagotować, odstawić, przyprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną. Ugotowane ogórki zalać sosem , posypać drobno posiekaną miętą
Tradycyjna KuchniaDzisiaj u mnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1
Eli Gotowanie