Filet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche
W kuchennym oknie EwySkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingsię kleiło dosypujemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószoną mąką. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce(...)spiekać. Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy w piekarniku do 180 % C, około 15 minut. Udka podajemy ciepłe do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliJednym z najpopularniejszych działów mojego bloga jest “Mięsny Jeż i lata ‘90” . To zbiór przepisów na dania typu mięsny jeż z wędlin, ciasto kopiec kreta, pleśniak czy mleczny freakshake, które albo są nietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa z puszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania(...)Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek. Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki, w której warzywa puszczają dużo sosu np. z pomidorami i ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników
Ugotowane pozamiataneMięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne(...)przekąska/przystawka. Składniki : 2 ząbki czosnku wycisniete przez praske garsc świeżej kolendry drobno posiekanej 4 łyżki sosu rybnego 1 łyżka lekkiego sosu sojowego 100ml mleka kokosowego 60ml oliwy 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki białego pieprzu 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie : W misce połączyć wszystkie składniki marynaty
Codzienne GotowanieZa podrobami nie przepadam. Jednak ostatnio wzięło mi się na wspominki. Przy okazji uświadomiłam sobie, że od dzieciństwa nie jadłam drobiowych żołądków, które kiedyś proporcjonalnie dzieliliśmy
Weekendy w domu i ogrodzieWystarczy wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej
Ugotujmy CośMięso i grzyby to zgrabne i popularne połączenie. Jeśli dodamy do tego jeszcze świeże zioła, na przykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie
PichceniomaniaPyszne danie, świeże i zdrowe składniki, miękka i delikatna polędwica wieprzowa, czegóż chcieć więcej, chyba tylko dobrego towarzystwa do jedzenia. Danie wyszło wyborne i smakowite. Ja
Moje Małe Czarowanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej
Domowy Smak JedzeniaOstatnio na blogu królują słodkości! No cóż... muszę przyznać, że kiepska aura za oknem rozbudza chęci na małe co nieco! :) Jednak dzisiejszy wpis będzie zupełny inny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Burgery pod przeróżnymi postaciami możemy zjeść prawie wszędzie, ale musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale
Słodko-Słony Świat Ilonykawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie(...)miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował podczas duszenia to dolać wody, jeśli aromat grzybów jest zbyt słaby można dolać tej wody w której moczyły się grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami
Monia miesza i gotuje