czerwonej fasoli i tak mi posmakował, że upiekłam sobie swój. Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia, mimo że jest w środku wilgotny. Mój pasztet wyszedł zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony(...)ilości białka. Składniki: • 500 g fasoli czerwonej • 250 g mięsa wołowego • 1 szklanka śliwek suszonych • 5 jajek • 2 cebule • 1 mały por • 3 marchewki • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku • olej i otręby pszenne do blaszek Wykonanie: • Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej
To co kochamcałej potrawie. Świeża kolendra, papryczka chili i sok z limonki także znacząco podnoszą smak dania i dają poczucie kompletności całego posiłku. Aby całość była bardziej sycąca, możecie przygotować mięsną wersję dania dodając pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Należy obsmażyć ją w pierwszej kolejności, na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Pozostałe składniki dodając jak w przepisie. SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona) 1 mała czerwona papryka ¹⁄₂ papryczki chili PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy
cool and mintyweekendy pracuję na kuchni w barze „Vegab”. Jeszcze kilka lat temu ważyłem 130kg i byłem zagorzałym mięsożercą. Przez ponad 2 lata pracowałem w rodzinnej miejscowości w zakładach mięsnych przy produkcji wędlin. Obecnie moja waga to około 85kg i od początku 2014 roku jestem na diecie roślinnej. Od dłuższego czasu chodził za mną pomysł stworzenia jakiegoś tematycznego bloga(...)tyle mi przypadła do gustu, że postanowiłem stworzyć właśnie takiego bloga. A czego można się tutaj spodziewać? Przede wszystkim przepisów, do których potrzebny jest blender. Od past i sosów aż po desery. Wszystkie przepisy są oczywiście wegańskie! Artykuł Kim jestem i co tu robię? Kilka słów o mnie pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanchętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar(...)produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso
Karo in the Kitchenżeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy keczupem i układamy całe gałęzie pietruszki. Zawijając od strony krótszego boku formujemy dwa klopsy. Naczynie(...)minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść z kanapkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureGulasz cielęcy to idealne danie na teraźniejszą pogodę, kiedy jest zimno i ciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną(...)małych cebul rodzinnych) 2 papryki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy i papryka ostra mąka i woda do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dodać olej, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut aby przeszło aromatami. Garnek lub dużą patelnię dobrze nagrzać, przełożyć
Pieguskowa KuchniaRolada serowa, jest pieczona z kurczakiem i czerwon ą papryk ą . Mo ż na podawać j ą na gorąco do obiadu lub
kulinarne odsłony patiŻołądki.Wiem,że nie wszyscy je lubią, większość z tych co mówią, że nie lubią, to nie lubią tylko dlatego,że z zasady nigdy nie skosztowali
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 4 papryki Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g sera gorgonzola natka pietruszki 3 woreczki ryżu 2 cebule- drobno posiekane 5
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w
ClauditteMissCookingsię kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili(...)dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się fanem karczochów. pizza Prince (23 zł) Przy drugiej wizycie w lokalu postawiliśmy na coś mięsnego. Pozazdrościliśmy też sąsiadom ze stolika obok świeżej rukoli, dlatego wybór mógł być tylko jeden. Na naszym stoliku w krótkim czasie wylądowała pizza K2 (26 zł) z salsiccia piccante, czarnymi oliwkami
Pasja Smakudrobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa się z francuska: Olivier. Pierwszą wersję stworzył bowiem Lucien Olivier w latach ‘60 XIX wieku(...)sałatkach. Nie było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa, już komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie
Ugotowane pozamiataneZanim nie zagłębiłem się w tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Tłustej wieprzowiny. No cóż - moja ignorancja. Teraz już wiem! Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu(...)gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka
zadanie-gotowanienienasycone tłuszcze i kwasy omega 3 i 6, oczywiście porcja węglowodanów w postaci krakersów wielozbożowych, które nadają chrupki akcent oraz witaminy i antyoxydanty w postaci pomidorów w towarzystwie rzodkiewek. Mięsnym dodatkiem jest chuda szynka. Oliwa na początek dnia jest jak smar napędowy dla naszego mózgu. Samo dobro w czystej postaci. SKŁADNIKI na 2 małe porcje lub 1 dużą: 2 plastry(...)oliwy (może być smakowa np. czosnkowa lub chili) krem: 1 miękkie awokado 2 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy octowej z korniszonów 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego (najlepiej o niskiej zawartości soli) sól i pieprz Wykonanie: Szynkę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki i korniszony pokroić w plasterki. Z jajek z dodatkiem odrobiny soli
Sztuka gotowania w/g Samiryniskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz ********************************************* Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić(...)dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa. Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez ok 5 minut, aby się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc
ChilliJemydzieci i młodzieży - zapobiega ich nadpobudliwości, pomaga także w odpowiednim funkcjonowaniu neuronów. Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne dla kobiet w ciąży i dla sportowców (wspomagają wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej, większa wydolność organizmu). Olej lniany dobrze działa na układ trawienny, przemianę materii, nerwowy, sercowo-naczyniowy (obniżenie poziomu triglicerydów i złego cholesterolu, hamowanie agregacji płytek krwi). Pomaga(...)kokosowego, nie powinniśmy stosować go do smażenia. Zupełnie się do niego nie nadaje - ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie za to idealny do sałatek, skropienia kanapeczek, sosów, dipów i gotowanych warzyw. Nie bójcie się - nie zwiększy zawartości tkanki tłuszczowej - dostarczy nam jedynie superdobrych składników odżywczych :) OLEJ LNIANY ZNAJDZIECIE TUTAJ ---> OLEJ LNIANY ZERO CHOLESTEROLU, ZERO
Katsuumi