sos mięsny - 4565 przepisów (strona:160/305)

Pasztet z czerwonej fasoli 119

czerwonej fasoli i tak mi posmakował, że upiekłam sobie swój. Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia, mimo że jest w środku wilgotny. Mój pasztet wyszedł zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony(...)ilości białka. Składniki: • 500 g fasoli czerwonej • 250 g mięsa wołowego • 1 szklanka śliwek suszonych • 5 jajek • 2 cebule • 1 mały por • 3 marchewki • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku • olej i otręby pszenne do blaszek Wykonanie: • Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej

To co kocham
RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU 339

całej potrawie. Świeża kolendra, papryczka chili i sok z limonki także znacząco podnoszą smak dania i dają poczucie kompletności całego posiłku.  Aby całość była bardziej sycąca, możecie przygotować mięsną wersję dania dodając pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Należy obsmażyć ją w pierwszej kolejności, na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Pozostałe składniki dodając jak w przepisie. SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona) 1 mała czerwona papryka ¹⁄₂ papryczki chili  PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy

cool and minty
Kim jestem i co tu robię? Kilka słów o mnie 86

weekendy pracuję na kuchni w barze „Vegab”. Jeszcze kilka lat temu ważyłem 130kg i byłem zagorzałym mięsożercą. Przez ponad 2 lata pracowałem w rodzinnej miejscowości w zakładach mięsnych przy produkcji wędlin. Obecnie moja waga to około 85kg i od początku 2014 roku jestem na diecie roślinnej. Od dłuższego czasu chodził za mną pomysł stworzenia jakiegoś tematycznego bloga(...)tyle mi przypadła do gustu, że postanowiłem stworzyć właśnie takiego bloga. A czego można się tutaj spodziewać? Przede wszystkim przepisów, do których potrzebny jest blender. Od past i sosów aż po desery. Wszystkie przepisy są oczywiście wegańskie! Artykuł Kim jestem i co tu robię? Kilka słów o mnie pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Japonia instant. Ramen 165

chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy.   Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar(...)produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso

Karo in the Kitchen
Klops nadziewany w sosie grzybowym 121

żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy keczupem i układamy całe gałęzie pietruszki. Zawijając od strony krótszego boku formujemy dwa klopsy. Naczynie(...)minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść z kanapkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
GULASZ CIELĘCY 157

Gulasz cielęcy to idealne danie na teraźniejszą pogodę, kiedy jest zimno i ciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną(...)małych cebul rodzinnych) 2 papryki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy i papryka ostra mąka i woda do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dodać olej, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut aby przeszło aromatami. Garnek lub dużą patelnię dobrze nagrzać, przełożyć

Pieguskowa Kuchnia
Rolada serowa z kurczakiem i czerwoną papryką 245

Rolada serowa, jest pieczona z kurczakiem i czerwon ą  papryk ą . Mo ż na podawać j ą  na gorąco do obiadu lub

kulinarne odsłony pati
Duszone żołądki z indyka. Pyszny gulasz. 155

Żołądki.Wiem,że nie wszyscy je lubią, większość z tych co mówią, że nie lubią, to nie lubią tylko dlatego,że z zasady nigdy nie skosztowali

Kuchnia z widokiem na ogród
Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem 150

Składniki: 4 papryki Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g sera gorgonzola natka pietruszki 3 woreczki ryżu 2 cebule- drobno posiekane 5

ClauditteMissCooking
Chicken Tandoori 191

SKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w

ClauditteMissCooking
Pizzeria Al Nero - opinia 225

się kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili(...)dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się fanem karczochów.  pizza Prince (23 zł) Przy drugiej wizycie w lokalu postawiliśmy na coś mięsnego. Pozazdrościliśmy też sąsiadom ze stolika obok świeżej rukoli, dlatego wybór mógł być tylko jeden. Na naszym stoliku w krótkim czasie wylądowała pizza K2 (26 zł) z salsiccia piccante, czarnymi oliwkami

Pasja Smaku
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 152

drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa się z francuska: Olivier. Pierwszą wersję stworzył bowiem Lucien Olivier w latach ‘60 XIX wieku(...)sałatkach. Nie było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa, już komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie

Ugotowane pozamiatane
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 202

Zanim nie zagłębiłem się w tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Tłustej wieprzowiny. No cóż - moja ignorancja. Teraz już wiem! Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu(...)gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie
Śniadanie mistrzów - Breakfast of the champions 190

nienasycone tłuszcze i kwasy omega 3 i 6, oczywiście porcja węglowodanów w postaci krakersów wielozbożowych, które nadają chrupki akcent oraz witaminy i antyoxydanty w postaci pomidorów w towarzystwie rzodkiewek. Mięsnym dodatkiem jest chuda szynka. Oliwa na początek dnia jest jak smar napędowy dla naszego mózgu. Samo dobro w czystej postaci. SKŁADNIKI na 2 małe porcje lub 1 dużą: 2 plastry(...)oliwy (może być smakowa np. czosnkowa lub chili) krem: 1 miękkie awokado 2 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy octowej z korniszonów 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego (najlepiej o niskiej zawartości soli) sól i pieprz Wykonanie: Szynkę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki i korniszony pokroić w plasterki. Z jajek z dodatkiem odrobiny soli

Sztuka gotowania w/g Samiry
POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW 166

niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz ********************************************* Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić(...)dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 130

Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez ok 5 minut, aby się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc

ChilliJemy
NAJZDROWSZE OLEJE - KTÓRE WYBRAĆ? 168

dzieci i młodzieży - zapobiega ich nadpobudliwości, pomaga także w odpowiednim funkcjonowaniu neuronów. Kwasy omega 3 i omega 6 są niezbędne dla kobiet w ciąży i dla sportowców (wspomagają wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej, większa wydolność organizmu). Olej lniany dobrze działa na układ trawienny, przemianę materii, nerwowy, sercowo-naczyniowy (obniżenie poziomu triglicerydów i złego cholesterolu, hamowanie agregacji płytek krwi). Pomaga(...)kokosowego, nie powinniśmy stosować go do smażenia. Zupełnie się do niego nie nadaje - ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie za to idealny do sałatek, skropienia kanapeczek, sosów, dipów i gotowanych warzyw. Nie bójcie się - nie zwiększy zawartości tkanki tłuszczowej - dostarczy nam jedynie superdobrych składników odżywczych :)  OLEJ LNIANY ZNAJDZIECIE TUTAJ --->   OLEJ LNIANY ZERO CHOLESTEROLU, ZERO

Katsuumi