Składniki: golonka wieprzowa 4 sztuki średnie, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6
W Mojej Kuchni LubięKiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo delikatne, pyszne mięso. Nie często mamy dziczyznę, ale warto wiedzieć jak ją przyrządzić i czasami się na nią skusić. Mięso umyć i osuszyć, doprawić solą
Kuchnia PokoleńPodobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup
Czerwień i błękitSkładniki: schab- 4 kotlety, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, estragon- 2 czubate łyżki, pół szklanki piwa, 2 jajka, śmietana 18%, tarta bułka
Pobite gary BarbaryCzym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę
Bon Appetit Małgorzatykupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka 50 g żółtego sera 1 czerwona cebula sól pieprz słodka papryka 1 pomidor(...)szklankę wody, dodać resztę pokrojonej cebuli, obranego ze skóry pomidora i pokrojonego w plastry oraz papryki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi indyka Polecam indyk pieczony schab w sosie brokułowym roladki z indyka rolada
O kuchni z uczuciempulpety w sosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła kuchni włoskiej(...)napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami, masę porządnie wyrobić rękoma. Odrywać porcje masy mięsnej, rozklepać na dłoni (można wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie. Na środku każdej porcji mięsa dodać pół łyżeczki pesto i kulkę mozzarelli. Formować kulki wielkości dużej moreli, następnie obtoczyć z każdej
Czerwień i błękitBardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając powstającym sosem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniważnym elementem codziennej diety osób, które dbają o linię. Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia. Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby. Entuzjastycznie przyjmuje smak marynaty, która głębiej wnika, jeżeli przed marynowaniem tofu się odsączy. Zawijamy je wówczas(...)naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy
potrawyregionalnewytrawnego nadzienia. Ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że nawet mocno zawinięte nie połamią się, w przeciwieństwie do naleśników z klasycznego ciasta. Ten przepis wykorzystacie z powodzeniem np. do zrobienia mięsnych krokietów. Naleśniki z ciasta parzonego nie popękały mi przy zawijaniu, nawet po 3 dniach w lodówce. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski należy wbić całe jajka, wsypać sól(...)wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie. Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta rozpusta! ;) W smażeniu pomogła mi patelnia do zadań specjalnych – przeznaczona do smażenia naleśników – bardzo niska, prawie bez rantu. Ciężka
Karo in the KitchenSzwedzkie klopsiki popularnie zwane köttbullar to najbardziej popularne danie mięsne w Szwecji. Szwedzi jedzą klopsiki przez cały rok. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole w specjalnym wydaniu z anchois . Klopsiki są małe i okrągłe. Można je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki(...)zaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule
codojedzeniaKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo
Trzeci talerzGołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w
To co kochamZapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą(...)Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy), przyprawy które tylko lubimy (bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę) i nic, tylko zapiekać
Gotuję Testujęteż jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować(...)talerzu deserowym znalazł się także puder z czekolady / wafelków czekoladowych, który z kolei wniósł w potrawę pewien nowy akcent, jeśli chodzi o strukturę deseru. Podsumowując Myślę, że menu "mięsne" zaproponowane przez Hotel Agit jest na naprawdę na dobrym poziomie i z miłą chęcią wróciłbym tam na królika. Na tatara z pewnością wrócę w klasycznej odsłonie, co nie znaczy, że rybna
Right Behind The Kitchensmażenia – wrzućcie je do garnka. Wołowina to chude mięsko i trochę tłuszczu jej nie zaszkodzi, a masło tylko świetnie podbije jej smak. Jeśli coś zostanie na patelni – zlejcie tłuszczyk z mięsnym smakiem do garnka. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i kroimy na pół. Do garnka dorzucamy przygotowane liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli chcecie, można dodać(...)rozbite niedbale. Ja lubię bardzo miękkie mięso, które rozpadnie się na talerzu pod dotykiem widelca i nie potrzebuje krojenia. Bitki miękkie i ugotowane? Wyjmijcie je na talerz, zrobimy sos. Cała woda i masło ze smakiem mięsa to baza do naszego sosu. Zagęszczamy go, mieszając w kubeczku śmietanę, mąkę i podlewając je 2-3 łyżkami zimnej wody. Wszystko w kubku
Karo in the KitchenTradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę
Tradycyjna KuchniaBardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo
Szefowa kuchni2 kg boczku surowego, 1 główka czosnku – ja użyłam czosnek wędzony, 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki
królestwo garów