sos mięsny - 4565 przepisów (strona:140/305)

Niedzielny obiad, schab pieczony w mleku 345

Dzisiejszy obiadek, smakował nam bardzo. Schab mięciutki i soczysty. Sosik który powstał wyszedł bajeczka. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Cały tłuszczyk odciąć. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami i kalafiorem 167

wyrobionej masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju (mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony). W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy wywar z kalafiora oraz pozostałe mleko. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gęsty sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. 214

domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko ) - 2 średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie

Kuchnia z widokiem na ogród
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 189

branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina

karmelowy
Wołowina Blue 151

czosnku) i zagęszczamy sos. Wołowina Blue kusi aromatem już od pierwszych chwil. Potem, w miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa

mojewypiekiinietylko
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 208

dania mięsnego na 2 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół

Bon Appetit Małgorzaty
Słodko kwaśny kurczak 179

To danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić

Kuchnia Pokoleń
Zupa grzybowa 176

angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki  2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki  śmietana do zup i sosów  Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę(...)indyka. Pogotować jeszcze chwilkę , w momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła

Aromatyczne Podróże
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 155

pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy  - jajka Mięso umyj i pokrój(...)wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz piekarnik na 200 ° termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie

Pasje Jolki
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 260

modłę „mughlai” – po mogolsku. W XVI w. Mogołowie doprowadzili swoją sztukę kulinarną do pełnego rozkwitu, podstawą ich kuchni, w odróżnieniu od kuchni Indii południowych, były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso(...)warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Kuchnia południowa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczony udziec z indyka 287

U dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam

Kuchnia Pełna Pasji
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 184

Kombinowałam dzisiaj ze schabem. Nie chciałam zrobić tradycyjnego schabowego więc musiałam wytworzyć coś innego. Polecam wyszło pyszne. Schab pokroić w plastry o grubości 1 cm. Na

Kuchnia Pokoleń
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 619

przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie

codojedzenia
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 255

Polędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym

kuchnia doski
Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku 182

Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku to jedna z podstaw bliskowschodniej, przede wszystkim tureckiej, kuchni. Baranina lub jagnięcina, odpowiednio dobrane przyprawy, sosy oparte na

Pociąg Do Kuchni
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 310

wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu

Szefowa kuchni
Surówka z marchwi z chrzanem 159

męża. Jako sos posłużył mi jogurt, żeby było lekkostrawnie, ale jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak tej surówki lub jogurtu nie lubicie, użyjcie śmietany. Jeśli macie mało słodkie marchewki, warto dodać do surówki łyżeczkę cukru lub innego słodzidła. Zamiast cukru można zetrzeć połówkę jabłka, która w naturalny sposób osłodzie nam surówkę. Taka przystawka pasuje zarówno do dań mięsnych, kasz

Mieszam w Garnku
Polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu 192

W sumie chyba raz jadłam coś z szafranem i zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa, uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest

Smaki Ewy
Pieczeń z pieczarkami 241

obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu Pieczarki ugotować

Monia miesza i gotuje
Klopsiki w sosie koperkowym 170

Dziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula  1 łyżka masła  1 jajko  bułka tarta  2-3 szklanki - wywaru jarzynowego   400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku   sól(...)pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle.  Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski).  Mięso podzielić na 10 części

MarciochaKucharzy