Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 226Nigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w
Szefowa kuchni
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 354Doskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się
Kuchnia z widokiem na ogród
Klopsy drobiowo-grzybowe, gotowane w sosie grzybowym 206Do wykonania tego dania użyłam thermomix, ale podaję Wam również przepis na gotowanie bez thermomix. Przygotowanie w thermomix grzyby pokroić w plasterki i dodać do naczynia
Kuchnia Pokoleń
Strogonow ze schabu bardzo prosty 372Szybkie i proste danie. Idealne z kluseczkami makaronem czy ryżem. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelni rozgrzać
Kuchnia Pokoleń
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 183francuskie jest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie(...)pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć
To co kocham
Surówka z marchewki, jabłek i pora 479sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Po obraniu i starciu marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi. Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %. Surówka jest idelana do potraw mięsnych
Gospodyni Miejska
Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem 222Dania z ryżem to jedne z najszybszych pomysłów na obiad chociaż przyznam, że jest to również świetny pomysł na ciepłą kolację. Dziś połączenie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone kacze udka w pomarańczach 195Te cztery piękne udka kacze aż się prosiły na stoisku drobiowym, aby je upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną
To co kocham
Pasztet z kaczki z pistacjami 197Najlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując
To co kocham
Mięsne roladki w cieście francuskim 239W przerwie miedzy robieniem przetworów znalazłam czas na zrobienie malej przekąski. Pysznie chrupiące roladki, które można podać na wiele sposobów. Znakomicie
Kulinarne przemyslenia
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem 240Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam w notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę
Magiczny Garnek
Domowy Chikker jak z McDonald's 1945Domowy Chikker stworzony na wzór jednej z nowszych kanapek z oferty restauracji McDonald's. Wyśmienite paluszki z filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce z
Słodka Strona
Kurczak z brzoskwiniami i papryką 223Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół
Pobite gary Barbary
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 219Podudzia przygotowałam na konkurs firmy Nasz Kurczak , polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu
Symfonia smakowa
Libańskie pierożki drożdżowe 399Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam
My Culinary Art