 Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 285
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 285Polędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doski Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku 219
Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku 219Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku to jedna z podstaw bliskowschodniej, przede wszystkim tureckiej, kuchni. Baranina lub jagnięcina, odpowiednio dobrane przyprawy, sosy oparte na
Pociąg Do Kuchni Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 350
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 350wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami). 500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu
Szefowa kuchni Surówka z marchwi z chrzanem 193
Surówka z marchwi z chrzanem 193męża. Jako sos posłużył mi jogurt, żeby było lekkostrawnie, ale jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak tej surówki lub jogurtu nie lubicie, użyjcie śmietany. Jeśli macie mało słodkie marchewki, warto dodać do surówki łyżeczkę cukru lub innego słodzidła. Zamiast cukru można zetrzeć połówkę jabłka, która w naturalny sposób osłodzie nam surówkę. Taka przystawka pasuje zarówno do dań mięsnych, kasz
Mieszam w Garnku Polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu 229
Polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu 229W sumie chyba raz jadłam coś z szafranem i zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa, uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest
Smaki Ewy Pieczeń z pieczarkami 278
Pieczeń z pieczarkami 278obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu Pieczarki ugotować
Monia miesza i gotuje Klopsiki w sosie koperkowym 204
Klopsiki w sosie koperkowym 204Dziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:) Dlatego chcę je tym razem odczarować :) Klopsiki w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta 2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku sól(...)pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Mięso podzielić na 10 części
MarciochaKucharzy Karkówka bejcowana w piwie i kawie 219
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 219Miłego grillowania w te lato! Aby było dużo słonecznych dni na to! ;) Składniki: 0,7 kg kakrkówi 250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi
Bon Appetit Małgorzaty FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 221
FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 221Lubię potrawy gotowane na parze. Może ktoś powie,że niedobre bo mało doprawione...Nic z tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej
Z Majeczką w kuchni Faszerowana cukinia pieczarkami z podwójnym serem 203
Faszerowana cukinia pieczarkami z podwójnym serem 203takie dni kiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym razem, tworzyłam, myślałam i wymyśliłam cukinie faszerowana pieczarkami, serem i dużą ilością ziół, ja postawiłam na oregano i szczypiorek. Nie mogę się już doczekać swojej własnej cukinii <3 uwielbiam wszystko(...)czego można ją wykorzystać. Składniki dla 2 osób: 2 cukinie sos chili ewentualnie ketchup 300 gram pieczarek 1 duża cebula 100-150 gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół
Życie zaczyna się w kuchni Feijoada po raz kolejny 227
Feijoada po raz kolejny 227Otrzymany sos do pokrojonego mięsa. Dodajemy również 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my polecamy koncentrat pudliszki). Tym razem nie udało się nam kupić zmielonego kuminu dlatego zastąpiliśmy go kminem rzymskim całym, który z lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy (rączkami):-) Teraz jeszcze potrzebujemy oliwę oraz kostki mięsne (wołowe
Smaki Brazylii Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 313
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 313odrobinie masy mięsnej. Tak przygotowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody (do 1 cm wysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania. Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/ pieczarkowym
Gospodyni Miejska Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem 513
Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem 513łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość dokładnie wymieszałam. Ta sałatka to świetny dodatek do dań mięsnych, ale również solo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię "Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 252
"Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 252średnicy mięsnych kul (spody pod kotlety) i cienkie paseczki, które posłużyły mi do oplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu
bastalena