sos mięsny - 4565 przepisów (strona:138/305)

PIERŚ KURCZAKA W FASOLCE Z SEZAMEM 330

Taka mała pyszna improwizacja na napotkany sezam :) Co musiałam z nim zrobić,a że mam świeżą fasolkę i pierś kurczaka w lodówce wyszło to :)   Składniki

Z Majeczką w kuchni
MIODOWE PAŁKI KURCZAKA Z WARZYWAMI 196

Ma być szybko i pysznie? Polecam drób i wykorzystanie jednej z mieszanek Iglotex. Z ich produk tami smacznie będzie napewno Składniki: 70 dag pałek kurczakowych 1

Z Majeczką w kuchni
młode ziemniaki z czosnkiem, kotletem schabowym i mizerią na obiad... 182

Składniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka

W Mojej Kuchni Lubię
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 219

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, pół łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki musztardy delikatesowej oraz przyprawy "Kucharek" i pieprzu czarnego mielonego do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki mięsne. Do rondelka wkładamy jedną kostkę rosołową z lubczykiem oraz jedną grzybową i zalewamy wrzątkiem (dokładnie mieszając). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule. Całość umieszczamy

Mentor Smaku
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 210

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Złote zasady przy swiątecznym stole 117

przygotuj aromatyczne sałatki z sosami typu winegret z dodatkiem np. oleju lnianego . Wykorzystaj świąteczny czas po to, aby porządnie wypocząć, a przy okazji zaplanuj sobie wypoczynek aktywny – przejdź się na długi spacer, pooddychaj świeżym powietrzem – niech to będzie czas refleksji i miłego spędzenia go z najbliższymi. Nie konsumuj słodkich przekąsek od razu po potrawie mięsnej bądź rybnej – pomiędzy posiłkami postaraj

MintTaste
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami 73

dodania pulpetów, ale nie mięsnych, a rybnych. Kupiłam ładny kawałek łososia i proszę! Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły!   Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy (opcjonalnie) świeży koperek pulpety

Raj dla Podniebienia
Hot dogi 121

sprzedawane były również przetwory mięsne. Hot dogi te, różniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez

królestwo garów
Farszynki Z Mięsem Z Rosołu 170

uzyskania takiej pasty mięsnej, możemy też zbindować mięso blenderem lub mikserem z końcówką blendującą. 5. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny ;) 6. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu aż farszynki się ładnie zrumienią. Podajemy z ulubionym sosem, sałatką bądź z barszczykiem czerwonym

Gotowanie...to proste !
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym 148

wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki. Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos. Sos doprawić do smaku sola

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z kawałkami kurczaka 291

mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uciskamy, by pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być podawane na zimno lub na gorąco do obiadu polane sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 179

uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 150 ml chudego mleka 40 g selera 100 g jasnych rodzynek kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry dodatkowo: 8- 10 małych pulpecików mięsnych lub wegetariańskich Wykonanie: Ziemniaki obrać

Sztuka gotowania w/g Samiry
VADA – pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska 143

będzie to danie mięsne …. a będą to pączki! Ale nie takie zwykłe pączki, bo w wersji na ostro, z soczewicy, o wdzięcznej nazwie VADA. Przygotowuje się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na rumiano. Są świetnym pomysłem na obiad, kolację, albo imprezową przekąskę dla wielbicieli orientalnych smaków. Świetnie smakują z dodatkiem ulubionego sosu – ja polecam chutney pomidorowy

Ostra na Słodko
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 161

dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min. Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z jajkiem. 225

raczej mięsne kule nadziane jajkiem, albo raczej jajko gotowane na twardo otulone aromatyczną mięsną masą. Tak czy inaczej są przepyszne! Oglądaliśmy kiedyś z mężem program Kudłaci kucharze i tam właśnie przygotowywali takie cudeńka, jako popularną potrawę piknikową. Niestety nie spisałam przepisu, toteż należało tę potrawę odtworzyć według własnej inwencji. Przygotowałam danie na jedną z karnawałowych imprez i było prawdziwym hitem(...)patelni i były obłędne, mięsko mięciusie, pełne soków wymieszanych z przyprawami, do tego kremowe jajeczko... Pycha!!! Gdy już ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych

Rozpustne gotowanie