wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki(...)minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość
Słodka Stronaniej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet z czerwonej soczewicy jest delikatny , sycący i absolutnie nie jest suchy . Uwielbiam go szczególnie z sosem jogurtowym lub tzatzyki . Moja rodzinka, też nim nie gardzi wręcz przeciwnie , nawet moja druga połowa pałaszuje go ze smakiem , co nie jest takie oczywiste , gdyż jest to osobnik typowo mięsożerny Polecam(...)banalnie prosty Składniki : 0,5 kg czerwonej soczewicy 4 duże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej ) łyżka oleju rzepakowego do smażenia Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi
Ogrodnik w podróżyHej! Za klasycznymi czeskimi knedlami zawsze tęskniłam. Po raz pierwszy jadłam je w uroczej knajpce w Pradze. Podano je z gulaszem i dużą ilością sosu, tak
Tylko pysznieTakie szybkie, mega szybkie danie dziś przedstawiam. Steki z ligawy cielęcej to bardzo delikatne mięso i szybko się grilluje a do nich równie przepyszna chińska kapusta
Moje Małe CzarowanieNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na
To co kochamSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pobite gary BarbaryRoladki o dość nie typowym smaku ze względu na połączenie składników farszu. Zielona konsystencja środka może nie zachęca do jedzenia ale myślę, że warto zrobić zwłaszcza
Kubki smakuUdka z kurczaka tradycyjne danie, które może niektórym już się znudziło. Proponuję trochę zmodyfikować nasze przepisy coś dodać, czymś przyprószyć i już inny smak. U
W kuchennym oknie EwyDuszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż
Mama GotujeMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJaPałki to bardzo lubiana część kurczaka przez moich domowników. Dlatego staram się urozmaicać ich smak, żeby się Nam nie nudziły Składniki: 9 pałeczek z kurczaka 1/2
Z Majeczką w kuchniUdka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag
Z Majeczką w kuchniwołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domow(...)minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość
Słodka Stronagotowe :) Vademecum przypraw i ziół: - Pieprz Czarny: "sprzyja trawieniu, działa moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma również działanie przeciwzapalne, wzmacniające mięśni, redukujące poziom bólu. Jest silnym źródłem antyoksydantów. Piperyna zawarta w pieprzu wpływa na lepsze wchłanianie przez organizm selenu, witamin z grupy B i beta-karotenu. Wykazuje delikatne działanie antydepresyjne, nasila spalanie(...)trądzik). Działa dobrze na wrzody żołądkowe i wątrobę. Szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego dietetycznie. Po chwili w piekarniku mięso jest soczyste i leciutkie. W rękawie wytwarza się "sos własny" wzbogacony przyprawami/ziołami - dzięki niemu mięso nie jest ani trochę suche. Pokrojone w plastry i oblane sosem będzie równie dobre jak to, które ląduje na kukurydzianej, świeżej bułce
Wypisz Wymalujżeby jak najbardziej przypominały te mięsne, dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu. Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 1 biała lub włoska kapusta 200 g suchej soczewicy 100 g suchego ryżu 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej
wegujemy