sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:96/144)

Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. 212

Odstawiam. Na drugiej większej patelni, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany(...)szpinak. Mieszam, gotuję jeszcze ok. 2 minutki do połączenia składników, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, wykładam na talerze i zalewam gorącym sosem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Papryka faszerowana kaszą bulgur 179

myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne. Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Nadziewamy dokładnie ugniatając papryki i ustawiamy je obok siebie. Następnie nastawiamy na ogień garnek w którym zmieszczą się na stojąco wszystkie papryki. Kroimy cebulę, i pomidory obrane(...)skórki, podlewamy tłuszczem i smażymy przez kilka minut, następnie podlewamy wodą dodajemy sól i pieprz i ustawiamy papryki obok siebie. Gotujemy pod przykryciem 40 min.  Wyjmujemy ostrożnie papryki, sos miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku a na koniec podprawiamy śmietaną, można do śmietany dodać odrobinę mąki ale nie jest to koniecznie. Paprykę podajemy z sosem

Gotowanie jest łatwe
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  204

zależny jest od wielkości ziemniaków. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy grillowy ruszt aby sie mocno nagrzał. W miedzyczasie, gdy ziemniaczki sie rumienia w piekarniku, przygotowujemy marynate do miesa i otulamy nią poledwiczke pozostawiając ja do czasu aż ziemniaczkom pozostanie ok 15 min do gotoowści. Salatka&Cukinia Ukladamy listki rukoli na talerzach. Kroimy pomidorki na pół i ukladmy(...)rukoli. Umyta cukinie kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia ze skórki). Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Sos 1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół główki cytryny, 1 lyżka wody, 1 lyżka oliwy z oliwek. Calość mieszamy, aż  powstanie jednolity

Lajtkraft food intolerance
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 215

Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.   Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela(...)smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii  na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę, spinamy za pomocą wykałaczek i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy ok. 50 ml oleju i podsmażamy na nim roladki. W garnku o dużym

Moniki Smakołyki
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 195

napisać posta bezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego(...)znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki. Nie cool. Moda na weganizm zachowuje się jak majty prostytutki. Wznosi się

ladykitchen
Gotowane piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-warzywnym z makaronem i warzywami na parze 234

Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry. Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut W tym czasie wstawiamy na parę cukinię i marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa(...)miękkie Wstawiamy również makaron świderki i gotujemy do miękkości Z powstałego wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego wywaru i wlewamy śmietankę ciągle mieszając. Powstanie rzadki sos Wstawiamy go na gaz, na średni ogień i dodajemy siemię lniane nieustannie mieszając. Gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy, mieszając, 1 minutę Zdejmujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Soczysta karkówka. 136

ząbki czosnku   2-3 łyżki mąki pszennej   1 łyżka  Vegeta   pieprz, do smaku   3 łyżki oleju lub 2 łyżki margaryny WYKONANIE: Umyte i osuszone mięso lekko rozbijamy, panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem, Vegetą, przyprawą do wieprzowiny.  Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać. No i gotowe smaczne mięsko z sosem

Kuchnia Beaty
Pieczone udka z kurczaka  364

koperte w kilku miejscach, aby powietrze ze srodka mialo ujscie. Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do piekarnika i pieczemy 1 godzine . Smacznego :) PS. Pamietaj, aby folie ukladac blyszczaca strona do miesa a matowa do zewnatrz. Matowa strona wchlania cieplo a blyszczaca je odbija i nie pozwala wydostac mu sie ze srodka . Jezeli chcesz, aby udka mialy chrupiaca skorke  przestaw temperatur(...)odkryj udka .  Przepraszam za brak zdjecia, ale padl mi telefon i nie mialam jak zrobic. Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo.  Salatka z lodowej salaty z lekkim sosem czosnkowym. SKLADNIKI: -Salata lodowa -Papryka czerowna -2 pomidoty -1 mala cebula -kilka rzodkiewek -ogorek szklarniowy -1/2 puszki kukurydzy -kilka oliwek (nie koniecznie) - 4 jajka SOS: -4  lyzki majonezu

PychaDania
Pieczeń z selera 225

przykrycia do miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość(...)przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) z folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp. 190 *C Pasztet jest bardzo delikatny i kruchy. Tym którzy nie jadają mięsa na pewno przypadnie do smaku :) Smacznego ! Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się swoim smakiem, ale ogólnie główne składniki pozostają niezmienne.Zastanawiam się czy pieczarki można byłoby zastąpić prawdziwymi grzybami

Proste Potrawy
Pieczeń z grzybami leśnymi 192

parę słów. To jest moje must have w grzybowym sezonie. Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie obiadowe polana sosem lub jako wędlina na kanapki do pracy lub szkoły. Mogłabym ją jeść bez końca. I mimo że nie znam się na grzybach, nie lubię na nie chodzić (byłam raz i nigdy więcej – jestem(...)ślepa i nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała.    Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Pieczona szynka 197

Kontynuuję misję ograniczenia spożywania mięs kanapkowych ze sklepów. Im więcej jem tych przygotowanych w domu, tym bardziej zadziwiają mnie różnice smakowe w zestawieniu z tymi sklepowymi. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o konsystencję. Tę szynkę zjeść można na ciepło z brązowym sosem pieczeniowym lub na zimno, do kanapek właśnie :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Faworki drobiowe 1492

sosu sojowegososu teriyakioleju sezamowegosoku z cytrynyczosnkuświeżo zmielonego pieprzuchilli w płatkachwędzonej papryki w proszku- mąka pszenna do obtoczenia- olej kokosowy do smażenia  Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry. Z całej porcji (60 dag) wyszło mi 10 sztuk. Każdy nacięłam pośrodku, na ok. 2 cm. Przewinęłam i uformowałam faworki.   Przełożyłam do pojemnika, dodałam wszystkie składniki marynaty – wymieszałam, aby mięso

mojewypiekiinietylko
Placuszki z cukinią i fetą 242

nazwa, ponieważ placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - pyszne:)Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta, którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia kolokithokeftedes(...)bardzo delikatne, a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną z przekąsek (meze). Jednak według mnie świetnie sprawdzą się jako lekki, letni obiad (szczególnie podane ze schłodzonym sosem tzatziki). Myślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu. Placuszki z cukinii z fetąKolokithokeftedes przepis własny na 20 szt. czas przygotowania: 30 min. Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z indyka z papryką i marchewką 271

obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę(...)rękawa do pieczenia i szczelnie związać . Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 st na 1 godzinę . Po godzinie rozciąć rękaw roladę polać powstałym sosem i włożyć jeszcze

Ala piecze i gotuje
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 202

Dziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić

kuchnia doski