Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier(...)Szklanką wykrawamy okrągłe krążki. Truskawki płuczemy , osuszamy , duże kroimy na połowę. Do każdego krążka wkładamy truskawkę, sklejamy. Gotujemy w gorącej wodzie, od momentu wypłynięcia ok 4 min. Podajemy polane sosem jogurtowym wymieszanym z cukrem do smaku lub z syropem klonowym. A przy okazji kilka zdjęć z mojego zielonego azylu SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewydrobiowe- ziemniaki sałatkowe (ok. 1kg)- puszka liczi w syropie- 1 czerwona cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny) Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym(...)ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie pokroiłam je na plastry i dodałam do ziemniaków. Liczi odsączyłam z zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie
mojewypiekiinietylkoSałatki są dobre zawsze, wystarczy kilka składników, lekki sos i możemy zajadać. Idealnie sprawdzają się na imprezach domowych czy nawet w pojemnik i do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Moja dzisiejsza propozycja to coś z mięskiem i warzywami, a całość z dobrym makaronem - więc syta będzie na pewno. Spróbujcie koniecznie! Smacznego! Składniki :* pół brokuła* pierś z kurczaka* ulubione(...)oliwek* pół czerwonej papryki* pół żółtej papryki* 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego* sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Brokuł ugotować al dente, wystudzić i pokroić. Papryki pokroić w kostkę. Mięso pokroić w małą kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Wystudzić, dodać do reszty składników sałatki. Wymieszać z jogurtem, doprawić
Magiczne Życie Martyzupa w Holandii i dzisiaj zrobiłam ją na mój sposób. Trochę po polsku, trochę po holendersku właśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grochówka składniki: 300 g wędzonej kości z mięsem 1/2 selera 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 marchewki 400 g żółtego, łuskanego grochu 2-3 kiełbasy Grochówka wykonanie: Groch najlepiej namoczyć na całą noc, pamiętajmy aby go dobrze przepłukać. Kość(...)zacznie się rozwalać. Marchewkę kroimy w kostkę dorzucamy do zupy, po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Dodajemy 1 łyżeczkę sosu worcester. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę w plasterki i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy do zupy. Doprawiamy ususzonym majerankiem i zupka gotowa ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineplacki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej (100 g) 250 g fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski (można zrobić to dzień wcześniej). Mięso pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju przez 5 – 10 minut. Tak upieczone mięso dodać do kaszy. Następnie na łyżce masła podsmażyć posiekany
KuchniaWeDwoje.plprzeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa. Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo ważne substancje, które uczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas(...)łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą
zdrowa vege kuchniaU nas w domu często przygotowuje się kurczaka na obiad. Jest to szybki i sprawdzony sposób by zaspokoić nawet największy głód :) Dzisiaj zapraszam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispędzać w kuchni. Smażymy raz w tygodniu większą ilość placków, które następnie chowamy do lodówki. Kiedy mamy ochotę na szybki lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla. I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka(...)Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę
Powiedz dietom niekostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy mięso do garnka (albo zostawiamy na patelni jeśli ktoś ma dostatecznie wysoką) i dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość na średnim ogniu przez kilka minut, tak aby kukurydza(...)środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji
Tanie przepisy studenckieGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakiś czas temu mój ukochamy zażyczył sobie na obiad pulled porka. Jakiś czas temu robiłam i bardzo mu posmakowała taka kanapka, a ja byłam zadowolona bo
karmelowyChciałabym Was zaprosić dzisiaj na kurczaka po tajsku. Odkrywam tę kuchnię małymi kroczkami, a to danie to pierwsze z nich ... Kurczak ten podany z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskosztowali, a czemu - bo nie lubią. I tak w kółko. Ale namieszałam :) Ale polecam skusić się i spróbować. Smaczny gulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Składniki - żołądki z indyka 70 dkg. - czosnek 3 ząbki - papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, domowa wegeta - śmietana 12% - mąka(...)rozgrzany olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję wegetę, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam wrzącą wodą tak tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś
Kuchnia z widokiem na ogródMieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody.6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.8(...)Wstawiamy do piekarnika.10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny
Wypisz WymalujProste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką(...)wrzątek, gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami
prawdziwe jedzenie