sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:101/144)

Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem 259

długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.  Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy(...)podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości - około godzinę. Powstały sos możemy podbić niewielką ilością mąki i śmietany. Pyszne zrazy gotowe :)  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 228

zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości.  3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz wołowy z wolnowaru 179

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
Sałatka z komosy ryżowej 169

Bardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i

kuchnia doski
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 195

lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 219

mieso i boczek.W domu nie sposob tak cienko pokroic.Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy.Ulozyc po dwa plasterki cieniutko pokrojonego boczku.Ogorek przekroic wzdluz na 3-4 plastry i na kazdym kawalku miesa ulozyc po kilka czastek ogorka.Posypac pokrojona w kostke cebula,posypac pieprzem.Rolady zwijac jak krokiety. Boki zalozyc do srodka i zrolowac.Spiac specjalna igla lub obwiazac biala nicia.Kazda obtoczyc w mace.Rolady smazyc(...)wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 258

W naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i

Nie Bo Piekło
Tort bolognese 292

Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lasagne z brokułami 214

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 223

przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło(...)zmieszać ze słoikowym) - kawałek masła - suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż

Szybko Tanio Smacznie
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 877

naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (lub aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone). Kiedy nasze oszukane frytki się dopiekają, zajmujemy się burgerami. Z mięsa formujemy równiutkie, dość grube (moje miały ok. 2 cm) kotlety. Smażymy na suchej patelni (płaskiej lub grilowej albo na grillu elektrycznym) ok. 5-6 minut z jednej i ok. 4 minuty(...)patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie

Ratunku obiad
Kotlety mielone z pieczarkami. 218

zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Natkę pietruszki opłukać i także posiekać na desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać(...)obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 192

kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę.Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.   Smażymy do momentu odparowania wody.   Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.   Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.   Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.   Układamy na tacy posypanej przyprawą(...)dolewamypół szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Gotowe.   Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków.Smacznego

Maminek kulinarny
K... Kuskus 292

Ilekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus, przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych(...)jest pomocą w trakcie rozmaitych diet, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna. Z tym ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki

Kitchens Alphabet
Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 227

rosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego. U innych producentów często gęsto pojawia się karmel amoniakalny, inozynian disodowy, guanylan, buzdygan, ryboflawina . Przebrnęliście(...)trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było łatwiej

Right Behind The Kitchen