sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:95/144)

Gołąbki 205

Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)  Składniki :1 kg ryżu1 kg mięsa1 duża kapusta włoskaPieprz ziołowy PiątnicaBazylia PiątnicaPapryka

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 205

Wiem ostatnio rzadko piszę, ale jestem w trakcie przeprowadzki, a z dwumiesięcznym szkrabem, który najchętniej by był tylko na rączkach u mamy nie jest łatwo siąść

NA MOIM TALERZU
Kotleciki pół-drobiowe 408

mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy wybór. Po prostu zdecydowałam, że warto spróbować zrobić kotleciki które będzie można podać z zestawem surówek bez dodatków typu ziemniaki, ryż . Miały być samodzielną potrawą samą w sobie. Z tego też powodu powinny być moim zdaniem dość mocno doprawione bo nie planowałam sosu. Postawiłam na doprawienie

Buniabaje w kuchni
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 266

wersji świeżej lub mrożonej. Znajdziecie je w dużych marketach. Mule mrożone przeważnie pozbawione są już skorupek, zatem lepiej zdecydować się na świeże, ponieważ największa frajda jest podczas wyciągania mięsa z muszelki :)Jeśli zdecydujecie się na świeże mule (szczelnie pakowane, zanurzone w wodzie morskiej lub po prostu zapakowane w dziurkowaną siateczkę) zwróćcie uwagę na to czy skorupki są zamknięte. Jeśli(...)zimną bieżącą wodą, aby wypłukać je z piasku.Co dalej?Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :)Jak zasiąść z małżem do stołu?W restauracjach małże zwykle są podawane w głębokich talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach

W kuchni Katie
Selerowy Gyros 14112

mięso i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do ostudzenia. Seler konserwowy odcedzić z zalewy. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone i cebulę pokrojone w kosteczkę. W miseczce wymieszać ze sobą majonez z ketchupem. Przygotować większą miskę. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch sałatki). Następnie wrzucić w kolejności warstwami: kukurydzę, połowę sosu, czerwoną

Kulinarne Przeboje
Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym 219

mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk. Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty. Na wierzch kapusty układamy gołąbki i gotujemy ok. 60 min. Sos pomidorowy

Klaudynkowa kuchnia
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 222

pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne(...)łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.Roladki

głodny alergik
Sałatka gyros 375

Ta sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak

Kolorowy Przepisownik
Pieczony kurczak w całości 256

Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 313

Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem

Smaki Ewy
Chrupiący kurczak 341

sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso

Wielki apetyt
Potrawy wegetariańskie 250

dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z kurczaka z greckim farszem 402

mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano.Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia.Do tak przygotowanych roladek polecam sos tzatziki

Czerwona Porzeczka
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 241

pęczka świeżej kolendry (Jamie poleca, aby nie używać liści a same łodygi, ja jednak wrzuciłam jedno i drugie) 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się(...)łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie 5 smaków. Rozbijam udka na grubość 1,5cm. Kładę na grillowej patelni (takiej nie miałam więc padło na zwykłą z odrobiną oliwy) i smażę

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak na kokosie 156

sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekać świeżą kolendrę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. 3.  Pokrojonego kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu aż mięso będzie lekko rumiane, a następnie dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty. Po tym czasie dodać wiórki kokosowe i smażyć całość około 1-2 minuty cały czas mieszając(...)Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek i wszystko dokładnie wymieszać. 5.  Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.  6.  Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka na kokosie podawać na ugotowanym ryżu

Szalona Kuchnia Eweliny