sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:93/144)

P... Prosciutto di Parma! 267

cukinię. 6. Polewamy wszystko sosem, a w międzyczasie prażymy orzechy na patelni, by wydobyć z nich ten niepowtarzalny smak! 7. Gdy orzechy znajdą się na talerzu, sałatka gotowa! Jedna z moich ulubionych :) naprawdę sprawdza się o każdej porze dnia, a nawet zaskoczyłam nią teściów na wieczornej kolacji :)  Jakoś nigdy nie przepadałam za łączeniem warzyw, mięsa i owoców

Kitchens Alphabet
Golonka z indyka pieczona z warzywami 190

które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki

Poezja smaku
szybkowar-roladka indycza z czosnkiem... 195

kucharkiem ciasno zwinąć mięso jak roladę i obwiązać nicią lub sznurkiem - schować zawinięte w workeczku do lodówki na całą noc w szybkowarze na gorącej oliwie zrumienić roladę z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara i wyjąć roladę - sos co pozostał można zmrozić

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 292

patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko

Niezły Młynek
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 384

odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody,  buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 131

obecność w ich mięsie substancji szkodliwych. Dorsz norweski jako jedna z niewielu ryb należy do bezpiecznej żywności o śladowych ilościach pierwiastków szkodzących zdrowiu. Wartości tych substancji znajdują się znacznie poniżej norm wyznaczonych przez UE. Dlatego dorsza mogą spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży (nie więcej jednak niż 350g tygodniowo). Prosty przepis na dorsza z lekkim sosem Składniki potrzebne do przygotowania

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z bagietki i kurczaka 247

rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną na kawałki bagietkę. Na nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora. Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy

e-PrzepisyKulinarne
Tagliatelle bolognese 157

czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem

kulinarnyJa
Jajka po szkocku 266

jaj600 gr miesa mielonego- przyprawiamy 1 lyzka musztardy, starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej. Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron. Zrobilam salatke do tego z pekinskiej, ogorka, papryki,marchewkiJajka podalam z sosem koperkowo - pietruszkowym.Smacznego

Smaki Edyty
Sos do mięs z soku z granatu 147

jadalną częścią owoców granatu. Sok z granatów ma słodko-cierpki smak. Zwykle robi się z niego słodkie desery, m.in. galaretki i sorbety. Można jednak przyrządzić z niego także doskonały sos do mięs. Składniki: 1 owoc granatu 1/2 szklanki bulionu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki płatków z migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka brązowego cukru muscovado 1 łyżka masła(...)przecięciu było widać nasiona. Dolną część owocu naciąć wzdłuż miejsc, gdzie znajduje się niejadalna, biała błona. Nieco oddzielonych od błon nasion w czerwonych łupinach zostawić do późniejszej dekoracji mięsa. Pozostałe  wrzucić do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru muscovado i gotować 5 minut, by cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia

W SMAK
Bulionetka warzywno- mięsna (domowa kostka rosołowa) 200

zrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom.  Składniki na ok 2,5l pasty 1 kg marchwi 500g korzenia pietruszki 1 duży seler 1/4 kapusty białej 1 duży por 1 duża cebula 3 gałązki lubczyku 2 gałązki selera 3 ząbki czosnku 700ml rosołu drobiowo-warzywnego Mięso drobiowe z 5 udek

Kuchnia w czekoladzie
Propozycja na wegetariański obiad 182

jestem osobą, która mięso je z rozsądku, nie z zamiłowania, postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na obiady w wersji bezmięsnej i pokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny Wykonanie

Taste Of My Day
Meksykańska miska 344

podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sos pomidorowy

Fabryka pomysłów
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 205

ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza obsypane mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym 2597

się dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się(...)mąki3 łyżki mleka1 jajko1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczakakilka gałązek natki pietruszki (ok. 3-4 duże gałązki)olej rzepakowy do smażeniaSoczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Wykonanie:Mięso umyć, oczyścić z błonek oraz ewentualnych chrząstek i kości, posiekać drobno – nalepiej tasakiem. Wrzucić do miseczki, dodać curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma

Kulinarne Przeboje