sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:98/144)

MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 239

wędlin ani mięsa. Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :))Składniki:3 marchewki1 pietruszka1 mały seler1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowegobulion warzywnysólpieprzsłodka i ostra paprykapół cebuli2 małe cukinieząbek czosnkuoreganopuszka pomidorów w sosie własnymkoperekziele angielskieliść

Walijskie Pichcenie
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 198

sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko jak największa pierś. Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :))Składniki na 2 szt:2 duże piersi z kurczaka10 plasterków bekonuserek kremowy typu philadelfiaser żółtymały brokułsólpieprzostra paprykaczosnek granulowanyWykonanie:Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa

Walijskie Pichcenie
Szaszłyki 268

Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i  warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki(...)upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy i podajemy z ulubionym sosem. U mnie boski Party Dip Barbecue Prymat.Party Dip Barbecue Prymat przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepsze są gorące podane z frytkami

Malinowe Pocałunki
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 260

chilli, vegetę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub nitką obsypane mąką na gorącym oleju zrumienić roladki z każdej strony pozostały farsz jeśli został to dodać(...)przykryciem dusić z 30 minut na mniejszym ogniu roladki wyjąć z rondla na talerz i do wywaru wlać śmietanę 12% słodką wymieszaną z mąką i mieszając zagęścić sos i dodać natkę pietruszki przed podaniem na obiad usunąć wykałaczki......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 224

glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki i warzywa. Tu nie ma ograniczeń! Przepis na mój ramen jest swobodną interpretacją tego japońskiego dania. Postanowiłem zabawić się dodatkami i zrobić go po swojemu(...)jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia organicznego naprawdę zachwyca. Wystarczy

Food Square
Kurczak z kaszą gryczaną 233

Uwielbiam kasze, niestety nie wszyscy podzielają mój entuzjazm do niej, więc staram się ją przemycać na różne sposoby. Wiem, że kasza ugotowana i podana bez dodatku sosu by na pewno „nie przeszła”, więc staram się ją przygotować tak, żeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie(...)kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki

dom-agi.pl
Chilli con carne 222

czosnek, pieprz cayenne, kumin, oregano i mieszamy smażąc przez 2 minuty. Stopniowo dodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli(...)średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 823

Dziś kolejna propozycja kuchni azjatyckiej, niezwykle popularne w azjatyckich „Fast Foodach” w USA Egg Fried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem. Pyszny zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka(...)cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy

Mania Gotowania
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 326

plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy(...)okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną kapustą. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , kapusta , kuchnia polska , kuchnia regionalna , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
10 miejsc na burgera w Lublinie 280

bardzo przez innych chwalonych burgerach byliśmy w Trybunalskiej we wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było w nich za "sucho". Samo mięso na plus. Wymieniam tylko dlatego, że byłam tam raz i wiadomo, że każdemu zdarza się wpadka. Może Wy będziecie mieli więcej szczęścia. Burgery w cenie ok. 26 zł. Dodatki trzeba domówić(...)Rybna 11Burgery w najlepszym piwnym lokalu w Lublinie są od niedawna. Fajny pomysł, do piwa mi pasują. Do wyboru 6 rodzajów, ceny od 16 do 19 zł. Na minus sos, który prezentuje się dość... nieładnie oraz brak serwetek. Burgery smaczne, tylko ten sos do poprawy. Warto też trzymać się składników, opisanych w menu, bo ja oprócz ostrego sosu prawie

Pasja Smaku
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 169

Szaleństwo pomidorowe trwa nadal:) Dzisiaj sos pomidorowy jako dodatek do wędlin, sałatek, zapiekanek. No to do dzieła;)Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZPo przyprawy zapraszamy do naszego(...)sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 1-1 1/2 . Nastepnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.     źródło :Przetwory i dania mięsne siostry Anatazji

Anioły w kuchni
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 387

się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj. Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca.Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami, np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki(...)smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym 828

Długi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły

Smaczna Pyza
Wegański WROCŁAW 209

ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko. Jeżeli danie jest w dwóch opcjach, panie pytają w jakiej wersji podać. Do wyboru mamy przepyszne burgery, pizzę, zupy(...)urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root

Bananowe Pole
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries 213

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie organizowanym przez piwo Książęce. Tym razem należało przygotować potrawę z udziałem piwa Miodowo Chlebowego. Jak tylko usłyszałam

karmelowy