skosztowali, a czemu - bo nie lubią. I tak w kółko. Ale namieszałam :) Ale polecam skusić się i spróbować. Smaczny gulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Składniki - żołądki z indyka 70 dkg. - czosnek 3 ząbki - papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, domowa wegeta - śmietana 12% - mąka(...)rozgrzany olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję wegetę, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam wrzącą wodą tak tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś
Kuchnia z widokiem na ogródMieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody.6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.8(...)Wstawiamy do piekarnika.10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny
Wypisz WymalujProste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką(...)wrzątek, gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami
prawdziwe jedzenieDzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego!Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki
Wyprawy kulinarneGołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu 300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła(...)garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną
Gosia gotujejasny* sól* 1 saszetka ryżu* kurkumaSposób wykonaniaFilet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki fileta były obtoczone w mieszance i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.W między czasie obrać i pokroić w cząstki pieczarki (każda pieczarka na pół(...)oleju i podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody
Mix smakułyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego lub winnego2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 35 MINCZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia(...)Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso
My Culinary Artłyżki miodu2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego lub winnego2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 35 MINCZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia(...)Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso
My Culinary ArtNie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości(...)smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujełyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać z mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy(...)małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić skrobią kukurydzianą (przed dodaniem rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami
głodny alergikczarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie(...)wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępatelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory i przyprawy. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek(...)temperaturze 180 stopni około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika . Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny . Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili500g miesa wolowego 3 cebule puszka pomidorow 1 zabek czosnku sol papryka sypka Mieso musi byc pokrojone w kostke Przyprawiamy mieso sola i papryka Odstawiamy mieso do lodowki na ok 1 godzine Po godzine czasu kroimy cebule w piorka i na rozgrzanej patelni podsarzamy Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku Wszystko razem(...)pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy Dobrze smakuje z ziemniakami Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego tylko powinno byc geste
Klaudynkowa kuchniaDzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa.Zrobimy to ciszej.Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %,przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej.Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią. Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju.Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku. Na tak przygotowany półmisek układamy schab, ponownie(...)oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniuobsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając. Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje. Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu.Nie trwa to dłużej , jak 5 minut.Jeśli sos tego wymaga doprawiamy go warzywkiem. Mamy gotowe mięsko
Maminek kulinarny