sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:92/144)

Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo 126

skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia. W dużym garnku zagotować

Czerwień i błękit
Pieczona piers z młodej gęsi z nuta cynamonowa. 109

nieestetycznie zwisa i jest większa niż kawałek miesa - nie odcinamy jej ponieważ skórka nam się podczas wysmażania skurczy (bardzo lubie ten moment ;-) Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy gałązki rozmarynu i zalewamy ok 50 ml. wody. Przykrywamy i pieczemy w 180C do miekkosci czyli około 1 godz. Powstały sos można zlac i zagescic mąką a następnie polac

Radość kipiąca uśmiechem.
Boczek duszony 111

patelni, i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Odwrócić mięso skórą do góry, wlać piwo, włożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, dodać tymianek, posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny). Boczek wyjąć, ostudzić. Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem. zastawa

królestwo garów
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 180

jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 130

Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1  mała cebula 1 jajko 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy

Gosia gotuje
Mussaka 173

kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.  Sos beszamelowy z serem:20g masłałyżka mąki1/2 szklanki mleka1/2

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy

Walijskie Pichcenie
Królik w śmietanie 120

ziół. Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Na drugi dzień  wkładamy kawałki królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godz, Po tym czasie odlewamy wywar , który powstał zostawiamy tylko trochę. Śmietanę rozbijamy z odrobiną wywaru, zalewamy mięso i wstawiamy do pieczenia jeszcze

W kuchennym oknie Ewy
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 205

liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka drobiowa - Auszpik 619

wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko.Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem.Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ...Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowegojeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka

Mechanik w kuchni
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 128

Dawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że: ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca zawierają kwasy omega(...)pozytywnie wpływają na stan naszej cery zmniejszają ryzyko nowotworów wpływają korzystnie na wzrok działają antydepresyjnie mają bardzo dobrze przyswajalne białko - białko ryb przyswaja się w 97 %, podczas gdy białko mięsa w 70-80% poprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;) Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy

Powiedz dietom nie
Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą (Crepes salati al tonno e fagioli rossi) 160

SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła    Farsz 2 ogórki 1

La grande e la piccola cuoca
INDYK W SOSIE Z WARZYWAMI 151

mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i dusimy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek oraz zioła. Dusimy nadal. Później dodajemy 1 łyżkę masła dla delikatniejszego smaku.  Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu

Prosto i Smacznie z Anetą
Zrazy wołowe 195

posmarować cienko musztardą, położyć na każdy plaster mięsa,  kawałek ogórka, plaster boczku, pasek papryki czerwonej i krążki cebuli, zwinąć ciasno w roladkę, spiąć wykałaczką. Zrazy obtoczyć w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć zrazy do rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Danusi
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 241

Polędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym

kuchnia doski
Cevapcici 156

mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym itp), pieczywem

Ugotuj to sam ...
Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne. 218

Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotleciki mielone z marchewką. 142

mielenia o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew,przyprawę do mięs,majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem.   Kotleciki te mają lekko

Przepisy i porady kulinarne
Schab w mleku kokosowym-absolutny HIT 344

dopiero po ostudzeniu.Przed podaniem podgrzac plastry miesa w sosie.Uwagi: uzylam mleka kokosowego z 85% extraktu z kokosa.Znacznie lepszy efekt uzyskalam rozcienczajac mleko pol na pol z woda niz duszac schab w skoncentrowanym mleku.Mieso nie bylo calkowicie pokryte plynem.Mozna pozostawic 1-2 lyzki mleka kokosowego i wmieszac na koncu do gotowego  juz sosu,by zabielic sos przed podaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 197

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową  daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób(...)rozkładamy w dwóch naczyniach żaroodpornych (w jednym taka ilość się nie zmieści).  Na dno naczynia wlewamy 6-8 łyżek wody lub dno wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu, sos, który wypłynie z cukinii nie przypiecze się w naczyniu i będzie je łatwiej umyć. Sama cukinia nie przykleja się do naczynia. Cukinie posypujemy lekko solą.  Kaszę zalewamy wodą, solimy

Smak mojego domu
Pierś z kurczaka w tymianku 120

Tak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym

kuchnia doski
Makaron z sosem serowym 142

Chyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest

kuchnia doski