sok - 13499 przepisów (strona:561/900)

Dżem wiśniowy 166

zaczynamy:) Składniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Wykonanie; Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem

Anioły w kuchni
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 209

oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużej płytkiej patelni podsmażyć szalotkę z oliwą. Dodać jagody i gotować bez przykrycia

naRuszcie
Biszkopt z owocami 195

Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu odcinamy ostrym nożem od boków tortownicy. Ciasto da się przekroić nitką bawełnianą lub ostrym i długim nożem. Syrop do nawilżenia biszkoptu: dwie szklanki wody sok z dwóch limonek pół szklanki cukru trzcinowego Wszystko gotujemy razem do momentu aż się cukier rozpuści. Studzimy. Konfitura jagodowa lub borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki

ladykitchen
Dżem truskawkowy - zdrowy i dietetyczny, bez żelatyny :) 166

agar-agar Przygotowanie: Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj ksylitol. Przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu. Po ok. 20-30 minutach truskawki puszczą na tyle soku, że będzie można je z łatwością rozgnieść. Możesz to zrobić za pomocą  Teraz gotuj już bez przykrycia, aby zredukować ilość powstałej wody/soku. Gotuj ok. 30-40 minut. W odrobinie

Zdrowie na języku :P
Udka z cytrynową nutą 137

Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką  caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie:  Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie

O kuchni z uczuciem
Falafele 365

której użyto do przyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba 21. Tamtejsze kotleciki są ostrzejsze, mniejsze i podane z sosem na bazie soku z cytryny. Bardzo polecam obydwa lokale, jeśli chcecie spróbować nowych smaków w przystępnej cenie :) Dla tych, którzy chcą zmierzyć się z domową (jakże prostą!) produkcją falafelków podaję przepis poniżej :) Składniki

Chocolate Muffin Blog
Wątróbka z cydrem jabłkowym 164

dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym odkryć i odparować płyn. W międzyczasie wątróbkę oczyścić i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do momentu ścięcia się i odparowania soków (max. 10 minut). Do podduszonej cebuli dodać wątróbkę, doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili i razem podsmażyć do wymieszania się składników. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 221

Przygotowuję duży ale niski garnek.   Do garnka wkładam rozdrobnione truskawki i zagotowuję.   Dodaję cukier/pektynę lub dżemiks (patrz instrukcja) i gotuję według instrukcji.     Wyciskam sok z cytryny i na koniec dodaję do garnka.   Po ugotowaniu truskawek, wyłączam kuchenkę i mieszam jeszcze przez chwilę do zaniknięcia piany.   Gorący domowy dżem truskawkowy przekładam do wypasteryzowanych słoiczków

IzaGotuje
Naleśniki z młodymi warzywami, Kinowa Etykieta 232

naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź 2-3 łyżki farszu i składaj go na pół. Nie lubię, a wręcz

Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczna lemoniada 216

cukrem wlewamy tyle wrzącej wody, aby całkowicie go zakryła. Intensywnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i  powstanie syrop. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn i limonki dokładnie wyciskamy sok. Wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę i cukrowy syrop, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kilka poszarpanych listków mięty. Wsypujemy lód. Gotowe

My Culinary Art
Jagodowy dżem chia w 5 minut bez cukru 139

opcjonalnie 2 łyżki miodu  Przygotowanie :  Lekko zblendować jagody, gotować przez chwilę na małym gazie dodać nasiona chia , miód i mieszać, aż zgęstnieje, jeśli jagody mają dużo soku można dodać więcej nasion chia, wyłożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia ( w słoiku dżem jeszcze zgęstnieje) przechowywać w lodówce od 3-5 dni :) Jeżeli chcecie zrobić wersję bez gotowania

zdrowa vege kuchnia
Lemoniada cytrusowa z natką z pietruszki 125

niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody z pietruszki, miksujemy

Moja smaczna kuchnia
Nalewka truskawkowa 128

zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy. W każdym

Smak mojego domu
Pasta Adzuki 187

stymulują proces spalania tkanki tłuszczowej, zatem dłużej zachęcać już chyba nie trzeba, przepis poniżej składniki:   szklanka fasoli adzuki   8 pomidorów suszonych z zalewy 3 łyżki oleju  sok z połowy cytryny cebula 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili zioła prowansalskie 1 łyżka musztardy francuskiej   sól i pieprz do smaku Wykonanie Fasolę moczymy dzień wcześniej gotujemy wg przepisu

Apetyt na Zielone
Koktajl z buraka czerwonego 193

Wpływa korzystnie na odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki siemienia lnianego 80g daktyli bez pestek 2 banany sok z połowy cytryny 500ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wody wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy wodę i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe

Apetyt na Zielone