sok - 13499 przepisów (strona:570/900)

Konfitura truskawkowa z wanilią 167

niż jest napisane na opakowaniu, zawsze wychodzą) 1 laska wanilii Truskawki myję, pozbawiam szypułek i zasypuję cukrem, odstawiam na pół godziny. Po tym czasie gotuję truskawki w ich własnym soku, dodaję ziarenka wanilii oraz całą laskę i duszę całość 6-7 minut (chcę aby truskawki zachowały swój kształt). Po tym czasie dodaję żelfiksy i gotuję całość jeszcze 5 minut

Mango Papaja
Ryba z pomidorowym pesto 203

małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.  2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki

Szefowa kuchni
Róża ucierana z cukrem 196

zanieczyszczeń. Warto również odciąć białe końcówki z płatków, gdyż mają w sobie specyficzną goryczkę.  2. W makutrze ucieramy płatki z małą ilością cukru i kwasku cytrynowego. Gdy ,,puszczą ,, sok powoli łączymy z resztą cukru i cały czas ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków, konfitury nie wymagają pasteryzacji. Ręcznie wykonane nakładki na słoiczki wykonała dla Apatycznej Babeczki Karolina

Apetyczna babeczka
Koktajl ananasowo-buraczany 176

czasu na smażenie jajek czy nawet kanapki. Może coś zmiksować? Wieczorem upiekłam buraki do innego dania, ale 1 czy 2 mniej nie zrobią większej różnicy. Zostało też trochę soku ananasowego i garść jeżyn. Wszystko trafiło do dzbanka i po dodaniu jeszcze kilku drobiazgów zamieniło się w pyszny, gęsty i pożywny koktajl . Co najlepsze mogłam go sobie wypić już w drodze

Smaczna Pyza
Dorsz zapiekany w folii 303

kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek ryby przyprawić solą i pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną rybę odstawić na kilka godzin do lodówki, aby "przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego

Ugotować
Surówka warzywna z rabarbarem, rzodkiewką i kalarepą 160

łodyga rabarbaru, 1 główka zielonej sałaty, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 1 cytryna, Oliwa, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Warzywa i rabarbar umyć i drobno poszatkować. Doprawić sokiem z cytryny z oliwą(kilka łyżek) solą i cukrem. Wymieszać wszystkie składniki i ułożyć w salaterce na liściach sałaty z posiekaną zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 269

brązowego cukru) MASŁO CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWE    1/4 kostki miękkiego masła 5-6 łodyżek świeżej pietruszki karbowanej 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli lub 1 posiekana mała szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 łyżka łagodnego octu balsamicznego jasnego ( u mnie mirabelkowy) duża szczypta pieprzu białego sól DO PODANIA pomidorki koktajlowe starty parmezan grubo krojony

Kuchnia Prezydentowej
Kompot truskawkowy 110

kompot z truskawek to też smak beztroskiego dzieciństwa ? Pewnie tak. Lubię nim zastępować sklepowe soki i napoje. Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody.   Kompot truskawkowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 600 g truskawek

Kulinarne przygody Gatity
Mleko owsiane 236

mleka dodaję szczyptę cynamonu (który trochę odbarwia co widać na zdjęciach, więc mleko nie bedzie białe) i cukier waniliowy ale często jeśli mam słodzę mleko dolewając pół buteleczki soku z brzozy , który uwielbiam.  Po dodaniu sezonowych owoców z mleka wychodzą sycące koktaile. Mleko owsiane jest na prawdę pyszne!!!   pół szklanki płatków owsianych górskich 2 szklanki wody cynamon

Lubczyk i Wanilia
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 241

nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się kruchy. Pamiętamy, że w drugim garnku gotuje się brokuł i nie należy go przegotować

vegetanie
dżem truskawkowy 198

Składniki 1kg truskawek 600g cukru sok z 1 dużej cytryny Wykonanie Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100 ° C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły

w mojej kuchni
Kaszotto szparagowe 192

codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki

Zawsze głodna!
Tarta z rabarbarem i truskawkami 170

rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki

Anioły w kuchni