sok - 13499 przepisów (strona:579/900)

Garden Party - pikantne skrzydełka i lekka sałatka z ricotty 220

lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski.  Ogórki obieramy i kroimy również

Słodkie Przyjemności
Seler naciowy 173

dziko rosnącego. Bardzo popularny w kuchni francuskiej i włoskiej. Część jadalną stanowią ogonki liściowe, które są grube, mięsiste i aromatyczne.Ma między innymi właściwości odchudzające. Podobno większość amerykańskich aktorek popija sok z selera naciowego dla zachowania znakomitego wyglądu. Seler naciowy jest bogatym źródłem witaminy C i fosforu. Ponadto zawiera także kwas foliowy, witaminy E i PP,wapń, potas, magnez, cynk

Wiem co jem
Jagody 146

się po około pięciu tygodniach. Zawierają witaminę C, B, PP, kwasy organiczne, sole mineralne, cynk, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Można je spożywać na surowo lub wykorzystać na dżemy, soki, nalewki. Dzięki obecności glukokininy obniżają zawartość cukru we krwi, a dzięki antocyjanom poprawiają widzenie i leczą oczy. Odtruwają też nasz organizm z metali ciężkich. Zarówno owoce jak i liście borówki

Wiem co jem
Tort jabłkowy 190

torcie można powiedzieć jedno - jest mało kaloryczny. Bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej kawy. Delikatny kruchy spód i owocowa masa na bazie soku jabłkowego z chrupiącymi kawałkami jabłek. Całość udekorowana niewielką ilością bitej śmietany posypanej siekanymi pistacjami i cząstkami jabłek" Czytaj więcej

Wiem co jem
Orzechy nerkowca 205

otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje się bardzo orzeźwiający napój. Niestety jest owocem nietrwałym. Fermentuje już po 24h od zbioru, dlatego też nie sprzedaje się go u nas, a szkoda. W zasadzie są dwa rodzaje tych

Wiem co jem
Fasola 181

więc ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła i dodać szczyptę majeranku lub kminku aby ją „odgazować”. Sól i inne dodatki takie jak ocet, wino czy sok cytrynowy dodajemy gdy fasola jest już miękka. Jeśli zrobimy to wcześniej wówczas może zostać twarda

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 197

mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika

Wiem co jem
Pieczona szynka świąteczna 185

zależności od jego wielkości. Odważyłam się jednak w końcu spróbować i teraz nie wyobrażam sobie, ze mogłabym wrócić do starej metody. Mięso pieczone w niskiej temperaturze nie traci soku, zostaje on w środku pieczeni i rozchodzi się po niej, dzięki czemu pozostaje ono soczyste. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tej metody i przygotowania własnej świątecznej szynki, która nawet po tygodniu będzie

Wiem co jem
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 151

połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej

Wiem co jem
Lody pomarańczowe 129

moim oknem nie zachęca do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Z wszystkich domowych produkcji, te wydają mi się najlepsze.” Przepis dodaję do akcji Amore del tropico i Akcji lodowej 2011 Czytaj więcej

Wiem co jem
Kompot z owoców mieszanych 114

obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Noworoczny sernik o smaku piernika 196

Masa serowa natomiast ma cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest słodki. Gdybyśmy przygotowywali wersję tylko dla dorosłych, można sok pomarańczowy zastąpić likierem. Trzeba wówczas zmniejszyć nieco ilość miodu, aby sernik nie był za słodki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zdrowa porcja energii na początek dnia 144

umysł. Potrzebne będą nam zatem nie tylko witaminy, białko, błonnik ale także cukier. Moje śniadanie jest tak właśnie skomponowane. Filiżanka mocnej czarnej kawy na rozbudzenie, świeży bogaty w witaminy, sok owocowy i lekki twarożek z owocami (latem świeżymi a później mrożonymi), miodem i otrębami. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sernik pomarańczowy na zimno 133

blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów. Do przygotowania masy serowej potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i to od niego w dużej mierze zależy ilość cukru jaką dodamy do masy, dlatego proszę traktować podaną ilość orientacyjnie. Moje pomarańcze były dość słodkie, ale gdyby było inaczej

Wiem co jem
Delicja jabłkowo-serowa 144

wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa." Przepis zgłaszam do akcji "Serniki 2012" Czytaj więcej

Wiem co jem