cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką
Wanilia i Kardamongrubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty, po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą
Wanilia i Kardamonpowstało obłędnie czekoladowe ciacho czekoladowo - pomarańczowe :) Składniki: 200g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 160g margaryny 1,5 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy) otarta skórka z pomarańczy łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 6 łyżek kakao cukier puder (do posypania) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej
ChilliJemyszklanki cukru Dodatkowo: cukier waniliowy 700ml śmietany 18% śmietanfix pół szklanki cukru pudru duża puszka brzosknii Do nasączenia mocna herbata z cukrem, kieliszkiem wódki i cytryną + sok z puszki brzoskwinii Przygotowanie: Ucieramy jajka z cukrem w kapieli wodnej do puszystej piany. Dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zapach. Miksujemy i powoli dodajemy mąkę, a na koniec łyżeczkę oleju
ChilliJemywędzonego łososia mała cebula żółta papryka pomidor główka sałaty ser pleśniowy (u mnie camembert ok 120g) ok 20 ml oliwy pietruszka, bazylia, papryka ostra w proszku, sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Łososia podzielić na mniejsze płaty. Ser pokroić w plastry. Oliwę połączyć z cytryną (do smaku
ChilliJemyłyżki miodu Przygotowanie: Imbir kroimy drobno i wkładamy do gotującej się wody (proszek wsypujemy). Po zagotowaniu pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 5 minut. W międzyczasie wyciskamy sok z cytrusów. Dodajemy do naparu miód i cytrusy. Mieszamy i stawiamy na ogniu do podgrzania. Pijemy gorący
ChilliJemyochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy
ChilliJemywszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz
ChilliJemypochrupania bez innych dodatków. Zapraszam. Składniki: liście rukoli sałata 5 rzodkiewek 3 pomidory ogórek szczypiorek oliwa ok 3-4 łyżek sól, pieprz bazylia, zioła prowansalskie odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i wysuszyć. Szczypiorek drobno posiekać i lekko posolić. Rzodkiewki poprzecinać na pół i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w ósemki, a ogórka w plasterki. Rukolę dodać
ChilliJemyrwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg). Smacznego
ChilliJemyZapraszam :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy
ChilliJemyDuża garść rukoli półbagietka 1/3 masła w kostce łyżka ziół prowansalskich duży ząbek czosnku pomidor 10 oliwek czarnych pół sera plesniowego naturalnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Miękkie masło włożyć do miseczki. Dosypać do niej zioła prowansalskie oraz wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek. Dokładnie wymieszać. Półbagietkę pokroić i posmarowac każdy
ChilliJemysobie są słone. Jeżeli użyjecie łososia bez pieprzu to można ją delikatnie popieprzyć. Jeżeli uważacie, że do sałatki trzeba dodać sosu to można dodać łyżeczkę oliwy wymieszaną z odrobiną soku z cytryny (osobiście wolę ją bez sosu, ponieważ ser bardzo fajnie wypełnia smak sałatki i sprawia, że nie jest sucha). Pycha
ChilliJemykokosowe! Jako, że ciasto do ananasa mam własne wypróbowane to bardzo chciałam wypróbować dodatek w postaci wiórek :) Spróbujcie :) Składniki: puszka ananasa w zalewie (u mnie 12 sztuk) pół szklanki soku z zalewy ananasowej 3/4 szklanki mąki łyżka jogurtu naturalnego cukier waniliowy (16g) płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko 2-3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo jeżeli lubicie kropla zapachu migdałowego (pięknie
ChilliJemypietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś z kurczaka papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory razem z sokiem przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu
ChilliJemy