miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 180C na 10 min. Kiedy tarta będzie już podpieczona wyjmujemy ją z piekarnika smarujemy budyniem. Na to nakładamy rabarbar. Jeżeli rabarbar puści nam sok trzeba go odlać. Następnie z pozostałego ciasta robimy kruszonkę tzn. dosypujemy do ciasta mąki i rozdrabniamy je między palcami tak długo aż powstanie nam kruszonka. Sypiemy tarte kruszonką. Pieczemy
Passion of Cookingdekoracji) szklanka napoju typu sprite szklanka wody mineralnej kilka kostek lodu 1 łyżka lodu opcjonalnie – 1 – 2 kieliszki białego rumu Wykonanie: Maliny zblenduj. Z limonek wyciśnij sok i dodaj do malin, dolej sprite, wodę mineralną i miód. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli lemoniada jest dla Ciebie zbyt kwaśna – dodaj więcej miodu i jeszcze
Moja pasja smakuSprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop
Kuchenne Wariacjepieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz przygotowujemy łososia. Myjemy, czyścimy, usuwamy łuski jeżeli są i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie
Kuchenne Wariacjekilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też limonki wyciskamy sok. Wszystko mieszamy i przecedzamy przez sitko. Kolejnym krokiem jest wlanie do garnka śmietanki i mleka, które uzupełniamy cukrem. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru (ja dałem
Kuchenne Wariacjepatelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki. Pieczarki dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki z cebulą są już gotowe odsączamy sok jeżeli jest i pozostawiamy do wystygnięcia. Podsmażone pieczarki nadają bardziej wyrazisty smak. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy na pół. Następnie ostrożnie wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Żółtka dobrze
Kuchenne Wariacjegarnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Pomidory dusimy do miękkości i żeby sok z pomidorów nam trochę odparował. Pod koniec duszenia dodajemy bazylię, łyżeczkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnym garnku na reszcie masła dusimy drugą cebulę i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę
Kuchenne Wariacjeminut co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawiamy do wystygnięcia. Zanim tapioka wystygnie przygotowujemy mus z porzeczek i limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak Wystudzoną tapiokę przekładamy do pucharków. Pomiędzy 2 warstwy tapioki dajemy
Kuchenne Wariacjeskładniki i miksujemy do ich połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem
Kuchenne Wariacjedodajemy rozdrobnione pomidory – my je zmiksowaliśmy blenderem – oraz paprykę i cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę dusimy. Chili con carne
Kuchenne Wariacjekroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki
Kuchenne Wariacjeprzyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest za bardzo wilgotna to trzeba ją odcisnąć z nadmiaru soku. Orzechy obieramy i kruszymy na większe kawałki. Do gotowej masy na ciasto dodajemy startą marchewkę i orzechy i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacjetylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku. W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto
Gaździnka warzyzimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba. 7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy
Bon Ton Italiapolecam! SKŁADNIKI: - główka sałaty masłowej - 6 rzodkiewek - pomidorki koktajlowe - ogórek zielony - 3 jajka ugotowane na wpół miękko - dymka - czarne oliwki - kapary - awokado - grzanki ziołowe dressing: oliwa z oliwek, sok z limonki, sól, musztarda sarepska, miód, zioła świeże (zmiksuj w blenderze) Smacznego
SMYKWKUCHNI