tygodniu do naczynia z kwiatami dolewamy spirytus bądź wódkę i również dobrze mieszamy. Pozostawiamy je tak na około 24 godziny, a następnie przecedzamy przez gazę. Do nalewki można dodać sok z połowy cytryny, jednak dla mnie idealna jest taka od razu po przefiltrowaniu. Jak każda nalewka, by nabrać odpowiednich walorów smakowych, powinna "odstać swoje". Za absolutnie minimum uważa się okres
Kuchenna Kontrrewolucyagości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje. 700g filetu z piersi kurczaka 1 duży por 1 kubek (330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone szczypta kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Piersi przepłukujemy
Kuchenna Kontrrewolucyalodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie z małych porcji mięsa formujemy niezbyt duże, owalne kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek
Kuchenna Kontrrewolucyałyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka cynamonu mielonego 1 łyżka zmiażdżonych goździków 1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu pszczelego sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki miodu pitnego Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą łączymy. Zalewamy nią kaczkę, tak w środku
Kuchenna Kontrrewolucyakratkę, ostrożnie, by nie naruszyć właściwej części pod spodem. Z każdej strony oprószamy pierś dość obficie majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem i przekładamy plastikowej miseczki. Wyciskamy na mięso sok z mandarynki. Obracamy je i to samo czynimy z drugą stroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem
Kuchenna Kontrrewolucyaswą właściwość, zbieramy niestety wyłącznie na przełomie kwietnia i maja. Tylko w tym czasie są one jasnozielone, z brązową lepką łupiną. To właśnie dzięki tej ostatniej, pędy puszczają smakowity sok. Najbardziej soczyste to te krótsze niż 10 centymetrów. Warto pamiętać, że nie należy zbierać wszystkich pędów z jednego drzewa, ponieważ może to mu zaszkodzić. 1 litr pędów sosny (odmierzamy
Kuchenna KontrrewolucyaWyjmujemy ją około pół godziny przed smażeniem, by nabrała temperatury pokojowej. Z mięsa formujemy niezbyt grube, a długie sznycelki i grillujemy lub smażymy na patelni bez tłuszczu, aż puszczą sok i będą rumiane. Przygotowywanie chłodniku rozpoczynamy od obrania ogórków i wybrania z nich łyżką gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w małą kostkę i umieszczamy w szklanej misce. Czosnek obieramy
Kuchenna Kontrrewolucyapachnąca malinami... Składniki: 2 kg malin 1 kg cukru 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a maliny mocno odciskamy na sitku
Smak mojego domunajlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli nie możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu
Kulinarne przygody Gatity250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach
Mała Cukierenkawoda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowościpatelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać pokrojone pomidory, oregano, posolić popieprzyć, gotować parę minut na niewielkim ogniu aż sok z pomidorów nieco odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pozostałymi ziołami i kaszą , dodać pastę z suszonych pomidorów i pokrojone drobno oliwki. Można też dodać drobno pokrojoną mozzarellę
Stare Garycieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól Winegret: 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, chili i solą. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg
Oryginalny smakłyżka smalcu łyżka miodu łyżka śmietany – 30% pieprz, sól, szczypta papryki Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na smalcu (oliwie, maśle) z odrobinką soli (łatwiej puści soki) – musi się konkretnie zrumienić, a nawet lekko przypalać, dlatego lepiej użyć naczynia bez cudownych, nie przywierających powłok. Właściwie to jest to proces karmelizacji – cebula nabierze intensywnego smaku i aromatu. Jeśli
Ugotuj to sam ...Podsmażamy (dusimy) tak aby nieco zmiękła i siadła. Solimy, dodajemy całkiem sporo pieprzu, cukru i odrobinkę octu – przez kilka minut dusimy. Kapusta jeszcze bardziej zmniejszy swoją objętość i puści soki. Nie powinna się rozgotować – najlepsza jest lekko twarda. Podajemy na ciepło. Artykuł Młoda kapusta pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...