sok - 13499 przepisów (strona:565/900)

Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 223

łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Krem 1 kostka masła

Cynamonowe szczęście
Kruche z jabłkami i budyniem 189

budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu

Cynamonowe szczęście
Pleśniak inaczej 239

ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy

Cynamonowe szczęście
Fit razowe racuszki z gruszką 202

pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę i przekręcamy. Ja zjadłam skropione sokiem malinowym i posypane żurawiną, ale świetnie będą smakować polane jogurtem naturalnym. Moja wersja nie zawiera cukru, ale jeśli ktoś potrzebuje by było słodziej można dodać do ciasta łyżeczkę miodu, cukru

Cynamonowe szczęście
Tort karmelowo gruszkowy 202

Dodatkowo: 4 gruszki (moje warzyły ok 1 kg) Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią połowę gruszek i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią

Cynamonowe szczęście
Figlowanie z figą - czyli testowanie żołądkowej gorzkiej 194

nawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie, w cieplejsze można przyrządzić orzeźwiającego drinka. Mi osobiście najbardziej smakuje dobrze schłodzona z sokiem pomarańczowym i kostkami lodu. Kupując alkohol na jakąś specjalną okazję chętnie po nią sięgnę i szczerze polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali

Cynamonowe szczęście
Sos czosnkowy 181

Qchnia po prostu Składniki: - 1 mały, gęsty, naturalny jogurt - 2 duże łyżki majonezu - 2 duże ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny  - poszatkowany koper - sól morska - pieprz Sposób wykonania: Czosnek rozgnieść, koper poszatkować, wszystko razem dokładnie wymieszać. I tyle w tym temacie :) Podawać według uznania. Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Chłodnik z botwinki 244

drobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.  Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę.  Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól

Zainspiruj się kuchnią
Lemoniada cytrusowa z natką z pietruszki 187

niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody z pietruszki, miksujemy

Moja smaczna kuchnia
Bananas Beach - likier bananowy 162

taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej nutki orzeźwienia, która latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 95% Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy

Marder&Marder Manufacture
Melonowe letnie orzeźwienie 149

mlekiem kokosowym - melona kroimy na pół i usuwamy cześć z pestkami, następnie wybieramy miąższ i miksujemy z mlekiem kokosowym - do zupy dodajemy sok wyciśnięty z 1 i 1/2 limonki oraz sól - ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do chłodnika, miksując wszystko po raz ostatni  - zupę wkładamy do lodówki do schłodzenia ( co najmniej

Pora na pora i pomidora
Kapuśniak 210

mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić

Kuchcik gotuje
serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym 255

knedli truskawki. Przygotowałam więc pyszne serowe ‪ #‎knedle z truskawkami, z musem truskawkowym, cukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli. Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha. Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym: Polecam też: Knedle z mirabelkami i migdałami Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami Składniki na 10 dużych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka sałatka na lato 190

roszponki składniki: 2 garście roszponki kawałek arbuza kawałek twarogu wędzonego kilka oliwek zielonych kilka orzechów laskowych dresing 4 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Do miseczek nakładamy roszponkę i pokrojonego w kostkę arbuza i twaróg. Ilość wszystkich składników jest na tzw. oko. Następnie dokładamy pokrojone oliwki i uprażone

Przysmaki Karolki
chłodnik z botwinki 151

Polecam na upały chłodnik Produkty: 2 pęczki botwinki sok z połowy cytryny 5 małych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę litr maślanki lub kefiru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku dodatkowo- jajka ugotowane na twardo Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy

Ugotujmy Coś