sok - 13499 przepisów (strona:558/900)

Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 176

drobne kawałki, imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Przeładamy na rozgrzaną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon. "Gotujemy" na średnim ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć konsystencję dżemu z większymi kawałkami rabarbaru. Nie może być zbyt płynna). Migdałowa kruszonka: 100 g ekologicznych płatków migdałów Symbio 1,5 łyżki cukru trzcinowego

Zawsze głodna!
Ciasto porzeczkowe toffi 207

Obdarowana skrzynką czarnej porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki

Jadło i czytadło
Śledzie w oleju 174

Śledź namocz w zimnej wodzie około 3 godzin(nie powinien być słony). Cebulę obierz ,pokrój w drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli.  Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy

magiczna kuchnia Kasi
Jabłecznik 197

oczkach. Po tym czasie  wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty 156

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Ryba po grecku 147

miękkości.  Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z młodej kapusty 141

Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula dymka sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę. Skropić cytryną, doprawić cukrem oraz pieprzem, polać oliwą i dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty i ogórka 272

Składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić, wrzucić do miski. Cebulę i marchewkę umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty dodać

magiczna kuchnia Kasi
Domowy soczek, kompocik 220

wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut.  2. Owoce, marchewkę wraz z wodą, w której się gotowały miksujemy na gładko za pomocą blendera lub w mikserze. 3. By sok był jeszcze bardziej klarowny przecieramy go na sitku. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kotlety z kurczaka i cukinii czyli ciąg dalszy zdrowych inspiracji :) 339

intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 5 minut pietruszkę siekamy odsączamy cukinię z soku który wyciekł mieszamy ze sobą mięso, cukinię, pietruszkę, przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Koktajl z mango 162

robić dojrzałe, to należy włożyć go do lodówki, bo w zbyt wysokich temperaturach zacznie po prostu gnić od środka (poznać to często po tym, że z manga zaczyna wyciekać sok). Jeżeli więc macie dobre mango, to do dzieła ;-) SKŁADNIKI 1 dojrzałe mango 1 kefir (można dodać 1 banan jeżeli wolicie bardziej słodkie) WYKONANIE Mango umyć, obrać ze skórki i wrzucić

Passions hobbies life
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 264

gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić

Mango Papaja
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 218

solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej mące” i smaż na złoty kolor na oleju. Jogurtowy dip na ostro 250 ml jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki wędzonych płatków chili Wymieszaj składniki na dip i podaj do jarskich kotlecików

codojedzenia
Hummus - pasta z ciecierzycy i awokado 140

dużą ilością wody. Następnie wodę odlewamy. Przekładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości ok 60 minut. Wystudzić. Ciecierzycę zmielić maszynką do mięsa. Dodać rozgniecione widelcem awokado, sok z cytryny, olej, tahini i przyprawy. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie 208

Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie smarujemy dno kajmakiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec cukier puder. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na bitej śmietanie.  Tarte schładzamy około godzinki w lodówce. Przed podaniem obsypujemy kakao. Smacznego

Kolizje Smaków