sok - 13499 przepisów (strona:550/900)

Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 253

świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki soli, pieprz cayenne . Sos tahini 100 ml wody, 50 ml tahini, 5 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz cayenne. Do podania: mizeria z ogórków i rzodkiewek, sezam

SzczyptaSmaQ
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 251

potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie

SzczyptaSmaQ
OMLET BISZKOPTOWY Z MALINAMI 128

przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana zrobi się

Kuchnia w opałach
Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem 225

patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy wymieszać ze sobą. W kubku majonez zmieszać z podobną ilością soku z ananasa, doprawić pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sałatkę najlepiej podać schłodzoną w lodówce, choć nie jest to konieczne :) Kolejny raz polecam bulgur, bo to smaczna delikatna

Trzeci talerz
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 266

wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły, następnie dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało

mojewypiekiinietylko
69. Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym 215

przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam nierówne! Sama wole takie robione od serca, niż przygotowane przy użyciu linijki! :) Składniki na sos: - 150g jogurtu naturalnego - 20g listków bazylii (szklanka) - ząbek czosnku - sok z ćwiartki cytryny - sól, pieprz Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy w miseczce lub oblewamy nim kopytka. Smacznego

Be Fit Be Strong
Ogórki z chili 203

pokrojone ogórki przełożyć do garnka i zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin. Przygotować zalewę. Ocet zagotować z cukrem i odstawić do wystudzenia. Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku ja daje ok 1 -1,5 łyżeczki. Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Monia miesza i gotuje
Koktajl nektarynkowo- miodowy 185

Schłodzony, z kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można dać 2 łyżki) 6 nektarynek sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyszedł mi dobry litr koktajlu. Nektarynki umyć, obrać ze skórek, przepołowić, wyciągnąć pestki. Zmiksować wszystko w malakserze, schłodzić. Można dodać kostki lodu

na moim stole...
Sernik Jagodowy - pieczony! 586

SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód (zmiksowanych , można przetrzeć przez sitko, ale ja tego nie robiłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem

Blondynka Gotuje
Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką 153

wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i obsmażamy czosnek, dodajemy pokrojne w kostkę pomidory razem z ich sokiem oraz wodę z gotowania makaronu i paprykę w proszku, dusimy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku, wrzucamy makaron, starannie mieszamy, podajemy posypane natką

Moja smaczna kuchnia
Knedkle śliwkowo jabłkowe 138

jajkiem zostawić  do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać 2.  - jabłka obrać zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od  nadmiaru soku - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki   3 . - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski

W królestwie smaków Beaty
Surówka z cukinii i ogórków kiszonych 367

cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu  Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok  .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek  Doprawić wszystko sosem sałatkowym na koniec dodać majonez wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti z warzywnym sosem 164

masła klarowanego - posiekane listki bazylii  Sposób przygotowania 1. - Cukinię i marchew zetrzeć na grubej tarce razem ze skórką por pokroić w paski pomidory  zmiksować blenderem aby powstał sok 2. - Na patelni rozpuścić masło dać por marchewkę i cukinie chwilę podsmażyć wlać pomidory   dodać przyprawy bazylię dusić aż odparuje woda 3. Makaron włożyć do zimnej wody ugotować

W królestwie smaków Beaty
Botwinka 166

Pyszna wiosenna zupka w moim wydaniu     Składniki 2 cebule z szczypiorkiem pęczek botwinki   2 marchewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki 3 ziemniaki 1 szklanki śmietany sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz  Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je  - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić

W królestwie smaków Beaty
Pomidory w sosie własnym 185

Składniki - pomidory mięsiste  Sposób przygotowania - Pomidory sparzyć obrać ze skórki usunąć pestki  -  Pokroić na małe kawałki zostawić w misce co jakiś czas przemieszać  aby puściły sok  - Przekładać do wyparzonych słoików pasteryzować 40 minut

W królestwie smaków Beaty