sok - 13499 przepisów (strona:553/900)

Domowe lody arbuzowe 255

weselu zostało dużo owoców, zrobiłam konfitury i soki ale z arbuza długo się zastanawiałam co przygotować - i wyszły lody. To wszystko przez tą falę upałów.  Lody wyszły obłędnie i smaku takiego nie znajdziecie w żadnym sklepie. Co prawda konsystencja przypomina trochę sorbet, a to wszystko dlatego że arbuz ma w sobie dużo wody.  Składniki: 1,5 kg arbuza

Niezły Młynek
Dietetyczny poniedziałek: FIT GRANOLA z masłem migdałowym i gorzką czekoladą :) 201

większość z Was wie, że nie zawsze to co "eko" i "bio" idzie z parą ze zdrowiem. Chyba się ze mną zgodzicie? Weźmy na przykład produkty z półki "soki owocowe i inne napoje". Niekiedy można znaleźć w takim produkcie mnóstwo cukru. Zazwyczaj jest to cukier trzcinowy i oczywiście "bio" :D Taki produkty będzie posiadał certyfikat "eko", co sprawia, że wiele

Zdrowie na języku :P
Tarta truskawkowa RAW (bez pieczenia, wegańska) 269

suszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty i 6 g to było ciut za mało) 350 g truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić

pyszne zdrowości
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 199

Mirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLEŚNIAK 179

kilku miejscach Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Rada: Piana - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny.  Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej kruchy, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 171

bardzo dobrze.  Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta

Ciastka - domowe słodkości
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 207

mnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy

Smaczne Zdrowe
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 216

następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka z kalarepki 272

składniki się połączyły.  Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać też posiekany koperek.  Surówkę najlepiej przygotoważ tuż przed podaniem bo jak długo stoi to kalarepka puszcza sok i surówka robi się wodnista

Monia miesza i gotuje
Lody jagodowe 180

lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jagody opłukać,  przełożyć  na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut aż zmiękną i puszczą sok. Przełożyć do blendera, dodać  cukier lub ksylitol, śmietanę i mleko, zmiksować. Przelać do naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie masa stała przez całą

Stare Gary
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 149

warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec

Chocolate Muffin Blog
Chłodnik pomidorowy 137

łyżki posiekanego koperku 3 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Wykonanie: Trzy dorodne pomidory obrać ze skórki i zmiksować na gładko. Przelać przez sito. Do garnka wlać zmiksowany sok z pomidorów, dodać dwa pomidory pokrojone w kostkę, Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem , a następnie przelać zimną wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami , doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Proste owocowe tiramisu 250

250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach

Mała Cukierenka
Dobór owoców do deserów 189

zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie ? Ja połączyłam tu granat, jagody, grejpfrut i ananasa, polałam to lekko sokiem z cytryny

Proste Potrawy
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 221

mała garstka posiekanej natki pietruszki łosoś wędzony na ciepło, ok 150 g sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, ja użyłam takiego ze słoiczka sok z 1/4 cytryny skórka z połowy cytryny sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wkładamy do miski razem z pokrojona dymką, natką, łososiem podzielonym

Dzieje kuchennej Wiewióry