sok - 13499 przepisów (strona:559/900)

Placki z tuńczyka. 177

sztuk) 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall 1 jajko 3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej 1 mała cebula 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz     Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą

Symfonia smakowa
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 334

klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą

Smakołyki Bereniki
Powiodła mirabelkowo malinowe 187

dzięki nim kolor jest obłędny. Potrzebujemy: 1 kg dojrzałych mirabelek szklanka malin 1 szklanka cukru Mirabelki drylujemy i gotujemy przez około 20 minut razem z malinami. W razie gdyby sok długo nie puszczał, można podlać lekko wodą.  Zestawiamy z ognia, kiedy owoce się już rozpadną, a skórki poodchodzą od miąższu, coś tak jak przy pomidorach, kiedy robimy z nich

MamaOskarka
Ciasto owocowo śmietankowe 273

pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia. Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej herbaty , dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż

Pasje Jolki
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries 266

krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj

karmelowy
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu 151

cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki   syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny Wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy,  a następnie parzymy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok, wlewamy do dzbanka. Dolewamy wodę i syrop z czarnego bzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzbanek wkładamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Możemy go też podawać od razu z kostkami lodu

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg tęczowy z małym ratatouille 163

drugiej patelni rozgrzałem pozostałą oliwę i podsmażyłem krótko posolone filety z pstrąga ( po 5 minut z każdej strony ). Ułożyłem na talerzu z małym ratatouille , posypałem zieloną pietruszką , polałem sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Dżem z pigwy i pomarańczy 162

lekkie śniadanie. Składniki 2 kg pigwy 2 limonki 3 duże pomarańcze 200 g cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Pigwy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka ,dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki ,wlewamy wodę ,wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia ,blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę ,dokładnie mieszamy i jeszcze

R'n'G Kitchen
Kisiel sapera 106

duży lub 2 małe granaty 1 limonka 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Granaty przekroić na ćwiartki ,wyłuskać pestki. Umieścić w rondlu ,zalać wodą (200 ml) ,sokiem z limonki ,wsypać cukier. Następnie przecedzić przez sito.Doprowadzić do wrzenia ,gotować 15 min ,zdjąć z ognia ,dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ,gotować do zagęszczenia

R'n'G Kitchen
Burgery z cukinii i ricotty 137

ricotty 10 dag bułki tartej 2 jajka 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek 2 cebule dymki papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie   Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili

R'n'G Kitchen
Ciapkapusta 170

Składniki 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku (ma być miękka ,w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę). Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Wszystkie składniki mieszamy

R'n'G Kitchen
Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku 152

stron. Pokroiłem w poprzek na ok. 3-4 cm kawałki i ułożyłem pionowo w posmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posypałem pieprzem, skórką otartą z cytryny i skropiłem wyciśniętym z niej sokiem. Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyłem plasterek pomidora, listek bazylii i kulkę mozzarelli. Zapiekałem ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C. Udekorowałem oliwkami i listkami świeżej bazylii

R'n'G Kitchen
Lukier pomarańczowy (ucierany) 234

Polewa do ciasta mega słodka i mega pomarańczowa. Składniki 150 g cukru pudru 100 g cukru 2 pomarańcze olejek pomarańczowy Przygotowanie Pomarańcze sparzamy wrzątkiem ,skórkę ścieramy i razem z sokiem z wyciśniętych pomarańczy dajemy do rondelka. Następnie wsypujemy cukier (ciągle mieszamy) ,gotujemy do momentu ,aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypujemy do miski obrotowej i na wolnych obrotach zaczynamy ucierać ,powoli

R'n'G Kitchen
Grillowany pstrąg w liściach kapusty 178

grubsze nerwy ,uważając ,aby go nie uszkodzić. Posmarować połową masła. Pstrągi opłukać z zewnątrz i od środka. Osuszyć. Pomidory pokroić w plasterki. Lionkę sparzyć ,skórkę zetrzeć ,z miąższu wycisnąć sok. Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami pomidora i cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować

R'n'G Kitchen
Kapusta czerwona zasmażana 170

Smaczny dodatek do dań głównych   Składniki 1 mała czerwona kapusta 1 cebula 1 łyżka masła 1 liść laurowy 150 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki sok z cytryny (do smaku) 1 pęczek koperku sól i pieprz Przygotowanie Cebulę pokroiłem w kostkę i na maśle zeszkliłem. Kapustę poszatkowałem i dodałem do cebuli. Podsmażałem razem ok. 5 min. Zalałem bulionem ,dodałem

R'n'G Kitchen