ulubionym kolorze napój z kiwi i szpinaku .Trzeba tylko znaleźć dojrzałe owoce ,albo pozwolić im zmięknąć w domu ,wtedy jest jeszcze lepszy. Składniki : 4 dojrzałe kiwi garść świeżego szpinaku sok z cytryny ,do smaku woda mineralna ,zależy jak gęsty lubicie Zmiksować wszystkie składniki z odrobiną wody . W razie potrzeby dodać jej więcej . W czasie upałów wskazane dodatkowo kostki lodu
Ladylaura.zaburzy nam naturalnego smaku owoców, z których będziemy robić nalewki. Pamiętać należy, że przy zalewaniu owoców nie należy używać spirytusu o mocy większej niż 70%. Mocniejszy spirytus zamiast wyciągać sok z owoców po prostu zamyka go w środku. W sprzedaży jest dostępny tzw. spirytus nalewkowy, czyli właśnie rozcieńczony już do 70%. Możemy też kupić zwykły spirytus 95% i sami rozcieńczyć
Marder&Marder Manufacturecukru zagnieść miedzy palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Na dno nasypać warstwę kruszonki, truskawki ponownie kruszonka. Nie powinna kruszonka wychodzić poza naczynie ponieważ w trakcie zapiekania sok z owoców będzie wypływał. Najlepiej ułożyć naczynia na blasze do wypieków by nie zabrudzić piekarnika. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40 minut. Jeśli lubimy bardziej przypieczoną
Ala piecze i gotujehalloumi 50 g rukoli doniczka rukwi wodnej 100 g pomidorków cherry, przekrojone na połowę 100 g groszku cukrowego garść grzanek - opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować
Stare Garypieczenia). Umieść ciasto w lodówce lub chłodnym miejscu na czas przygotowywania nadzienia. W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj truskawki i nektarynki z cukrem i odstaw 10 minut, po czym odlej sok. W małym rondelku umieść dżem morelowy wraz z wódką, miesząc doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw. Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając
karmelowyRabarbar płuczemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby rabarbar puścił sok. U mnie stał cała noc. Rabarbar doprowadzamy do wrzenia, gotując go na malutkim ogniu pod przykryciem. Wtedy go odkrywamy i smażymy przez godzinę. Zdejmujemy z kuchenki, gdy wystygnie
Kulinarne przygody Gatityoregano i bazylii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy nie obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito solimy, odstawiamy. Kiedy puści sok odciskamy jeszcze. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, studzimy, dodajemy do odciśniętej cukinii. Ser rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem
kgwjanczewożeby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy, Wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatityłasny/ na 4 porcje 300 ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty) 200ml wody kokosowej 350g mocno dojrzałych truskawek 1 łyżka syropu z daktyli (można użyć miodu) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki płuczę pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, wraz z owocami, przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem do chwili uzyskania gładkiej konsystencji
W kuchni Karmel-itkioliwa z oliwek – 1 łyżka * serek „wiejski” – 2 łyżki * truskawki – 3-4 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garstka DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron, obok prażymy orzechy. Na tosty układamy serek „wiejski” , pokrojone truskawki, miód
Ostra na Słodkogrillowanych. SKŁADNIKI: 10 skrzydełek z kurczaka MARYNATA: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku ze świeżego imbiru lub marynowanego(ja użyłam tego drugiego) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 cebuli drobno posiekanej 2 łyżki
Kuchnia Beatywody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej zrobione kostki lodu. Wymieszać i gotowe
Anioły w kuchniwłaściwe dobranie wkładu do filtra. Nie każdemu smakuje woda, ale i na to są zdrowe i smaczne sposoby. Dosmaczajmy wodę naturalnymi dodatkami. Korzystajmy z ziół, świeżych owoców i soków. W moim domu cały rok stoją na parapetach doniczki m.in. z miętą i melisą. W upalne dni ścinam małą garść tych ziół, siekam niezbyt drobno albo tylko gniotę w dłoniach, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennakostkach szklanka wo dy łyżeczka cukru pu dru Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skórki i wkła damy do blen dera. Listki mięty myjemy i razem z wyciśniętym sokiem z limonki, lo dem oraz wo dą dokła damy do ogórka. Blen dujemy i wlewamy do szklanek. Pycha
ChilliJemy