sok - 13499 przepisów (strona:552/900)

Bakłażan z grilla 392

ryby. Składniki: bakłażan oliwa  sól ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić. Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą pędzelka posmarować plastry bakłażana. Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć na niej plastry. Grillować

wyzwania kuchenne
MIGDAŁOWY TORCIK 194

szklanka ( taka po nutelli)jogurtu naturalnego gęstego  2 jajka  2/4 szklanki cukru  laska wanilii  skórka otarta z cytryny + ok. 4 łyżeczek soku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wiśnie - ja miałam ok. 450 dag cukier puder Sposób wykonania:  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w oddzielnej misce ubić jajka z cukrem

pieprzny smaczek
Woda oczyszczająca z cytrusami i imbirem 180

ważna jest woda jaką pijemy.  Może być czysta, ale również smakowa:) Składniki; 1 litr wody, 1 cytryna, 1 limonka, 3 cm korzenia imbiru startego na tarce Wykonanie; Wyciskamy sok z cytryny i linomki. Dodatkowo możemy drugą pokroić w plasterki. Dodajemy imbir starty na tarce. Zalewamy wodą i schładzamy.      źródło "Uroda

Anioły w kuchni
Placki ziemniaczane z gyrosem 234

przyprawą do gyrosa. pozostawić na godzinę w lodówce, po czym przesmażyć. Odstawić. Wymieszać jogurt, śmietanę, majonez i zmiażdżony czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami

Praktyczna pl
Sałatka z sosem miętowym 171

Przygotowanie : Roszponkę umyć, osuszyć, pomidory i ser pokroić Składniki wymieszać Polać sosem miętowym. Składniki na sos: oliwa cytryna mięta miód Miętę drobno pokroić, wsypać do małego słoiczka, dodać sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszać energicznie, polać nim sałatkę

Proste Potrawy
Moja wersja surówki Colesław 375

podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chłodnik truskawkowy 152

Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj .  Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) imbir do dekoracji jogurt naturalny mięta Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki i miód. Całość

Ugotować
Sałatka z orzechami, jajem, papryką i serem kozim 201

Maure" lub innego koziego sera, dość twardego 2-3 jaja ugotowana na twardo/ półmiękko opcjonalnie cebula dymka dressing: 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki lub cytryny i 1 łyżka oliwy z oliwek, do tego szczypta soli oraz pieprzu Sałatę umieszczamy na talerzach. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, również układamy na talerzach

Mango Papaja
Tort śmietanowy 203

mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego

na moim stole...
Schab a'la łososiowy 153

przygotowania: Schab umyć, osuszyć, usunąć błony. Umieścić w naczyniu (u mnie wąska keksówka) i obsypać dokładnie cukrem, wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wylać powstały sok, mięso umyć, osuszyć i obsypać dokładnie solą. Wstawić ponownie do lodówki na na 24 godziny. Mięso ponownie umyć z soli, osuszyć i natrzeć dokładnie naszymi ulubionymi ziołami oraz obranym

na moim stole...
Syrop z mniszka lekarskiego 159

Zestawiamy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy wywar na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia, odcedzamy kwiaty od wywaru-najlepiej przez gazę lub pieluchę tetrową, do wywaru dodajemy sok z cytryn oraz cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gorący syrop przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Smacznego

na moim stole...
Kora dębu 190

25x36) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 160 stopniach. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy 150 ml wody, sok z puszki po brzoskwiniach z 5 łyżkami cukru. Budynie i mąkę mieszamy w pozostałych 150 ml wody, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy, a najlepiej miksujemy. Wlewamy do gotującego się syropu

na moim stole...
Tort maślano-truskawkowy 168

miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną

na moim stole...
Knedle z truskawkami 206

mnie wszystko razem :) jak szaleć to szaleć. Z podanej porcji wyszło około 50 kulek, takich na raz do buzi :) Knedle z truskawkami mają to do siebie, że uwielbiają tryskać sokiem z truskawek, wszystko wokół jest zawsze upaćkane na czerwono, obrus, bluzka i sama buzia oczywiście. Zrobiłam więc, knedle które z powodzeniem zmieszczą się w dorosłej buzi na raz, i zaoszczędzą

na moim stole...
Granita arbuzowo-cytrynowa z gruszecznikiem 212

gruszecznika i arbuza. Potrzebne nam: - około 500 g miąższu z arbuza bez pestek - szklanka gruszecznika (u mnie zawsze Warka Perry) - 1-1,5 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co 20-30 minut wyjmujemy pojemnik

W poszukiwaniu inspiracji