się do mikrofalówki). Porzeczki zasypujemy dowolną ilością cukru. Właśnie to jest najlepszą rzeczą w tradycyjnym robieniu konfitur, bez cukru żelującego - sami decydujemy o słodkości naszych przetworów. Gdy porzeczki puszczą sok, stawiamy garnek na kuchence. Gotujemy tak długo aż masa przybierze odpowiednią konsystencję. Należy pamiętać, że chłodna masa będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie
Życie zamknięte w smakumięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu aż zmięknie. Wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką
Życie zamknięte w smakupilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny (lub octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło rozpuszczamy i pozwalamy mu lekko przestygnąć - musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka roztrzepujemy
Życie zamknięte w smakuPrzygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy na krążki (jeżeli jest starsza) lub kroimy na krążki (gdy jest młodsza). Z obu stron doprawiamy trawą cytrynową oraz solą, pozwalając wypuścić cukinii soki. Każdy krążek obtaczamy w mące, potem szybko wkładamy go do wody i znowu do mąki. Czynność możemy powtórzyć, jeżeli lubimy grubsze ciasto. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym
Życie zamknięte w smakuusmażeniu, dla mnie zmienia to smak na gorsze). Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Patelnię rozgrzewamy, rozpuszczamy masło (ilość wedle uznania) i wrzucamy pieczarki. Nie solimy, bo puszczą sok i się ugotują zamiast usmażyć. Mieszamy rzadko, pozwalając się im przyrumienić. Gdy będą złote wlewamy jajka. Zbieramy masę jajeczną łopatką i smażymy tak długo, aż całość osiągnie naszą ulubioną konsystencję
Życie zamknięte w smakukawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego upodobania. Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy
Życie zamknięte w smakumarchewki - 1 jabłko - pół cytryny - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Marchew myjemy i obieramy. Jabłko obieramy i wydrążamy zeń gniazdo nasienne. Ścieramy wszystko na tarce o małych oczkach. Doprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły, a cukier rozpuścił. Przed podaniem mieszamy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPrzygotowanie: Blachę (u mnie okrągła) smarujemy tłuszczem. Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia łączymy. Dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym. Na blachę wysypujemy 1/3 sypkich produktów, następnie wykładamy jabłka, ponownie sypkie produkty, jabłka i znowu sypkie produkty. Na samą górę ścieramy na dużych oczkach
Życie zamknięte w smakumąka Przygotowanie: Pstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po oddzieleniu id skóry możemy skropić odrobiną soku z cytryny. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakutytułów rozdziałów. Różni autorzy proponują a to suszenie konkretnych owoców, kwiatów, liści lub nawet korzeni i późniejsze ich zalewanie wrzątkiem, by spożyć napar; a to podają przepisy na konfitury, soki lub nalewki. Większość z tych specjałów pomaga zapobiegać najczęstszym dolegliwościom jak bóle głowy, bóle reumatyczne czy problemy żołądkowe. Wiele cennych wskazówek znajdą również bardziej skonkretyzowane grupy odbiorcze. Przyszłe mamy mogą
Życie zamknięte w smakukurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka
Smaki Ewyposypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka typowa prostokątna ). Agrest oczyszczamy z ogonków, kroimy na połowę, posypujemy ½ szklanki cukru, mieszamy. Po upływie ok. 30 minut odsączamy na sicie z nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele ). Na wylepione ciasto nakładamy odsączony agrest a następnie ubite białka jaj wymieszane z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Na samą górę ścieramy
Smaki EwyDzisiaj trzecia odsłona chłodnika, ale na tym nie koniec. Niedługo jego kolejny wariant. Składniki: 4 pomidory 1 ogórek sałatkowy 2 ogórki małosolne 1 zielona papryka 1 cebula Sok z ½ cytryny 3 szklanki bulionu cielęcego 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku Szczypta ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku Sól, pieprz Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy
Smaki Ewyogórki ( białą częścią do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L wody ( wystarczy zwykła kranówka ). Słoiki zakręcamy, odstawiamy na tacy ( puszczają sok )na kilka dni w domu, po ok. 3 dniach przenosimy w chłodne miejsce. SMACZNEGO
Smaki Ewygoździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie: Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy je w słoju razem z pozostałymi składnikami i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy. Słój umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka
Smaki Ewy