sok - 13499 przepisów (strona:535/900)

Lekka sałatka warzywna z fetą i i cytrynowym dressingiem :) 168

mały ogórek gruntowy 1/2 średniej papryki czerwonej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku  ok. 60 g sera feta Dressing: 1 łyżka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny szczypta pieprzu ziołowego i prawdziwego Przygotowanie: Na talerz wyłóż porcję sałaty, dodaj pokrojone pomidorki, paprykę, ogórka. Oprósz szczypiorkiem i ułóż kostki fety. Całość polej dressingiem (wszystkie składniki

Zdrowie na języku :P
Razowe bułeczki drożdżowe :) 159

bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej popularne. Nasiona można spożywać w w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub zagęszczacz. Zalecamy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu

Zdrowie na języku :P
Banoffee pie 214

powstanie mokry piasek, którym wysypujemy dno i nieco boki tortownicy. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. W międzyczasie obieramy banany i kroimy je w plastry, po czym skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie czerniały.  Puszkę z kajmakiem otwieramy i podgrzewamy w gorącej wodzie, aż zacznie być lekko płynna. Taki kajmaku wylewamy na spód biszkoptowy. Na kajmaku układamy plastry

MamaOskarka
Tureckie bajgle – Simit 158

się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem lub melasą. Na tureckie bajgle – Simit wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków oraz oryginał

mojewypiekiinietylko
Sernik Miętowy Pieczony - Łatwy! (zawsze wychodzi!) 178

zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 250 g serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego  220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pokrojona na drobne kawałki czekolada deserowa 1 garść wystarczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia

Blondynka Gotuje
Arbuzowa Ice Tea 122

Składniki : * litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu * pół cytryny  * szklanka kostek arbuza * kilka listków mięty * kostki lodu   Przygotowanie : Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz kostki arbuza - czasami mam je zamrożone. Całość uzupełnić kostkami lodu

Magiczne Życie Marty
placki z borówką 164

placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać

Miód i pieprz
Brzoskwiniowa Ice Tea 103

sklepowej półki. Składniki : * litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu * pół cytryny  * 2 obrane brzoskwinie  * kilka listków mięty * kostki lodu Przygotowanie : Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz plasterki brzoskwini. Całość uzupełnić kostkami lodu

Magiczne Życie Marty
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w koncentracie pomidorowym 155

godziny. Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się  do zalewy. Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej  tak , by warzywa puściły trochę soku. Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min. Po pasteryzacji odwracamy słoiki  do góry dnem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Ustka i jej morskie opowieści 254

oraz następujące składniki: 1 Dorsz wędzony 300-350g. Mały pęczek szczypiorku 1 kulka sera typu mozzarella 1/3 miękkiej roztapiającej się kostki masła Sól Świeżo zmielony pieprz Ewentualnie odrobina soku z cytryny (Nie dodajemy żadnych ostrych przypraw by nie przebiły smaku dorsza) Przygotowanie: 1/ Oddzielamy mięso dorsza od kości i skóry, przekładamy do miski. 2/ Ścieramy na tarce o dużych

Kuchnia PROzdrowotna
Krucha tarta z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami… 162

delikatnie oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne. Jak widać na zdjęciach nie mogłam się powstrzymać przed ukrojeniem jeszcze gorącego ciasta. Przez to całość nieco pływała w pysznym soku owocowym ;) Ale gwarantuję, że jeśli potraficie się powstrzymać aż ciasto całkowicie wystygnie to ciasto kroi się je bez żadnych problemów. Polecam! 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki

Mienta blog
MALINOWY dżem bez pestek 192

przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut Sok zlewamy a pozostalą część wykladamy na gęste sito..Dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka

w mojej kuchni
Piersi kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem (na słodko) 163

woka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy mięso będzie lekko przesmażone to przesypać je do miski. W tym samym woku rozpuścić czosnkowe masło. Następnie wsypać cukier i dodać sok z limonki. Całość chwilę przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować i ewentualnie doprawić sosem sojowym

Ugotować
Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni francuskiej 173

mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką) - 6 jajek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżka masła - 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też zastąpić sokiem z mandarynki) Przygotowanie: Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę.  Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (najlepiej

Życie zamknięte w smaku
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 210

wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na tej samej patelni przyrządzamy pieczarki - solimy, smażymy.  Kiedy my zajmowaliśmy się pieczarkami, ze schabu odciekło trochę soku - usuwamy go z naczynia żaroodpornego i przelewamy do jakiegoś pojemniczka - nie wyrzucamy! Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu. Składniki na beszamel: - 80 gram sera Emmentaler - 2 łyżki sera Gran Padano

Życie zamknięte w smaku