sok - 13499 przepisów (strona:532/900)

Maślankowe muffiny z borówkami amerykańskimi 144

rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią  i delikatnie popękają a sok z borówek będzie z nich wypływał. Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej czekolady. Smacznego

Taste Therapy
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 178

łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zacznie puszczać soki. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Postaw zupę ponownie na małym ogniu, wmieszaj śmietankę

karmelowy
Placki ziemniaczane 236

pieprz olej Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na tarce na najmniejszych oczkach (żeby zaoszczędzić sobie czas można warzywa przepuścić przez sokowirówkę na następnie otrzymany sok z powrotem wymieszać z miąższem). Do masy dodajemy mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji

Qchnia po prostu
Kawo - mojito 142

można zalać ją chłodną wodą, nawet to wskazane). W drugiej szklance umieścić jedną pokrojoną limonkę, połowę mięty i cukier brązowy. Utrzeć dużą łyżką lub innym, wygodnym narzędziem, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Do dzbanka włożyć kostki lodu, drugą pokrojoną limonkę i resztę mięty. Dodać utarte limonki i miętę z cukrem, zalać kawą.  Podawać od razu

Cakes By Kejt
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 186

Kwaszonej kapusty firmy Orzech   vegeta , pieprz do smaku 1 duża cebula 3 łyżki masła do kapusty 4 łyżki masła do polania 1 cebula Wykonanie : Kapustę odcisnąć z soku , przełożyć do garnka , zalać wodą ponad wysokość kapusty. Gotować aż lekko zmięknie. Odcedzić z wody , odstawić do przestygnięcia . Kapustę drobno posiekać . Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle Dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa paprykowa z kukurydzą 164

miękkości. Kostki rosołowe zalewamy 6 szklankami wody, zagotowujemy. Do bulionu dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy chili, słodką papryką i imbirem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Pobite gary Barbary
Kurczak w porach 203

posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Pobite gary Barbary
Sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym 356

oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy, pieprz, sól. Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Łososia kroimy w cienkie paski. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do niego miód, musztardę i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy przygotowanym sosem. Inspiracja: http://www.tesco.pl/smaczna-strona/salata-z-wedzonym-lososiem-pomidorkami-koktajlowymi-i-sosem-miodowo-cytrynowym/

Pobite gary Barbary
Sałatka niemiecka 343

Składniki: pół pora, słoik papryki konserwowej, 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 25 dag kiełbasy żywieckiej, natka pietruszki. sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę, paprykę w podłużne paseczki a pora w półtalarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Pobite gary Barbary
Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski 172

pomidorów * 5 ogórków konserwowych * szklanka bulionu (może być z kostki) * tłuszcz do smażenia Marynata: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki sosu sojowego * łyżka oregano * łyżka tymianku * łyżka miodu * sok z 1 pomarańczy * 2 ząbki czosnku * łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy do niej

Pobite gary Barbary
Ryba na czerwono z brzoskwinią 115

tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Krem z kabaczka i pomidorów 205

patelni. Gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy resztę warzyw. Dusimy aż warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa z patelni. Chwilę gotujemy. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, maggie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie podajemy posypane suszoną bazylią

Pobite gary Barbary
Łosoś w pomarańczach 169

pomarańcza * pół limonki * sól * pieprz cytrynowy * 2 łyżeczki tymianku (u mnie suszony) Sposób przygotowania:  Filet oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dwie porcje. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy plastrami pomarańczy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut. Źródło: "Bądź

Pobite gary Barbary
Tatar z łososia po azjatycku 229

surowego łososia skórka z 1/2 limonki 1/6 papryki żółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki

ClauditteMissCooking
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 196

miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i  zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty

Walijskie Pichcenie