sok - 13499 przepisów (strona:526/900)

Papryka po szwedzku-przetwory 381

grubości paski , najłatwiej je później użyć do kanapek Pokrojona przekładamy do miski i przesypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny ,żeby zmiękła . Po tym czasie , zlewamy powstały sok do garnka , uzupełniamy go 2,5 l wody , dokładamy 6 szklanek cukru i octu i zagotowujemy . W międzyczasie do słoików wsypujemy gorczycę , pieprz i układamy w nich paprykę . Zalewamy gorąca

Ogrodnik w podróży
Wielka mini przyjemność 191

mini serniczków. Składniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę

Garniec Magalie
Koktajl arbuzowy 126

kawałki i zmiksować blenderem. Następnie koktajl przelać przez niezbyt gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Nalać do szklanek. Smacznego! Do arbuza można dodać inne miękkie owoce - truskawki, poziomki, jagody, sok z cytryny i mięty i zmiksować, ale dopiero po pozbyciu się pestek. Taki koktajl jest pyszny,zdrowy i na pewno posmakuje każdemu. Najlepsza jest oczywiście pianka :) Taki mały kawałek arbuza

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Najłatwiejszy sposób na kukurydzę 163

minut. Wyjąć i od razu umieścić masło na kolbie oraz posypać grubą morską solą. Zjadać najlepiej przy stole ogrodowym lub na balkonie z dala od okna. Soki "strzelają" na różne strony. Ala jaka radocha :) Po jakichś 10 minutach zostają ogołocone kolby i włókna między zębami ;) Ale od czego są nici dentystyczne ;) Tak przygotowana kukurydza kojarzy mi się często z różnymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekośliwka 164

dnie, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie postawić garnek na maleńkim ogniu i gotować 3-4 godziny aż śliwki się rozpadną i sok odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych

Cakes By Kejt
Sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i cebulą 244

odstawić na 1 godzinę. 3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski. 4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kurczakiem i papryką 235

mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy sok z cytryny ewentualnie łyżka cukru pudru Do małego słoiczka ( z zakrętką ) odmierzamy składniki i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i mieszamy ją dokładnie. Można posypać lekko solą i pieprzem czarnym

Proste Potrawy
Sałatka wiejska 250

się boczek. Grzanki należy zrumienić, stale mieszając, aby się nie przypaliły Na półmisku rozkładamy sałatę, pomidory,cebulę i boczek. Posypujemy grzankami. Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka posiekanego koperku Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy. Polewamy sałatkę. sałatka wiejska

O kuchni z uczuciem
Cukiniowe brownie z orzechową polewą, Żarnowiec-Krosno-Odrzykoń 216

karobu - ½ łyżeczki soli morskiej (lub zwykłej) - 3 duże jajka - 120 ml oleju - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 150 g cukru - 2 szklanki cukinii, startej na tarce i odciśniętej z soku - 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady Składniki na polewę (wg własnego pomysłu): 3 łyżki masła orzechowego kilka łyżek ulubionego mleka ½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki W jednej misce wymieszaj mąkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka obiadowa z ogórkiem gruntowym 185

również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Przyprawioną surówkę najlepiej odstawić na jakiś czas tak żeby ogórki puściły sok. Wtedy jest smaczniejsza

VioletoweKucharzenie
Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 286

pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest za dużo, ilość jej zależy od ziemniaków). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką, pieprzem i bułką tartą. Wszystkie te składniki dodajemy

Moniki Smakołyki
Jogurtowe ciasto z śliwkami 243

Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :) Składniki: 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 200g jogurtu naturalnego aromat waniliowy 6 śliwek  Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem

Truskawkowa Fiesta
Domowy serek mascarpone 251

zdrowsi. Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść    Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do średniego rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu, używając termometru sprawdzamy temperaturę. Śmietanę gotujemy do momentu otrzymania 87 C, następnie

Niezły Młynek
Ogórki kiszone na zupę (tarte) 342

razu zakręcić. Po kilku dniach, ogórki powinny zmienić kolor (ukiszą się). Ewentualnie przygotowane słoiki można zapasteryzować (we wrzącej wodzie, przez około 10 minut).  - podczas kiszenia ogórki mogą puszczać sok, więc powinniśmy co jakiś czas delikatnie umyć słoik, a także mocniej zakręcić pokrywkę, - z podanych składników przygotowałam 9 średniej wielkości słoików startych ogórków. Po lewej stronie - ogórki ukiszone tydzień temu

Ugotować
Ciasto cytrynowo-kokosowe 209

KREM:   200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę

Cakes By Kejt