litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody 200 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarna kolendry goździki W ciepłej wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy i wrzucamy weń przygotowane gruszki (od razu po wydrążeniu- dzięki temu nie ściemnieją). W drugim garnku
Rozpustne gotowaniebomby kalorycznej, czyli z masłem i bułką tartą. W taki oto sposób padło na fasolkę z sosem z tahini, w ekstrawaganckim, lecz smakowitym stylu. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki tahini (pasta, masło sezamowe) - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości. (Wrzucamy ją do zimnej wody
Be Fit Be Strongwypieku użyłam mąki samorosnącej, ostatnio jestem nią zauroczona, natomiast jeśli takiej nie macie wystarczy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dużo malin w tym roku zamroziłam i zrobiłam sok ale bez ciasta sezon nie byłyby pełny, stąd też mój wypiek. Ciasto lekkie, puszyste i bardzo malinowe, polecam serdecznie. Proste ciasto malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzecinamy wzdłuż na pół. Jeśli boicie się, że mogą być gorzkie – posólcie je dość mocno i odstawcie na pół godziny na sicie. Puszczą wodę, a razem z nią – gorzki sok. Wypłuczcie je dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Skórkę trzeba w kilku miejscach podziurawić ostrym nożem, bakłażany nie popękają w czasie pieczenia i zachowają formę. Ułóżcie je przekrojoną
Karo in the Kitchenpowrót do przeszłości... Kiedyś zamykało się w słojach najróżniejsze owoce tak, by zimą mogły cieszyć nas swym smakiem i przypominać cudowne letnie dni. Wraz z pojawieniem się soków w kartonikach, wszelakich napojów w butelkach, kompoty zostały trochę zapomniane, a szkoda... U mnie wracają w tym roku z wielkim wytęsknieniem. Mamy już truskawki, agrest, zrobiłam kilka słoików działkowych papierówek, teraz przyszła
Smaczne Zdroweskutkować mogą poważnymi schorzeniami. Muffiny możecie zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając kubkiem mleka lub świeżego soku. Składniki: ( na 12 muffinek ) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, mogą być
kolorowotorcikowoMleczne śniadanie, niewątpliwie zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Mamą krzątającą się zbyt szybko po kuchni, która jedną ręką robiła nam obłędną kasze mannę a drugą otwierała sok jej własnej produkcji. Najbardziej zapadł mi w pamięć jeżynowy miał taki bardzo intensywny kolor, a po wymieszaniu go z kaszą na talerzu, miseczka mlecznego śniadania przybierała kolor fioletu, kolor majowego
SMYKWKUCHNIprzekonać się o tym samemu :) SKŁADNIKI: (ok 16 muffinek) 2 serki wiejskie po 150 g (razem ze śmietanką) 4 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem
Kto ugości moich gości?krótko podsmażyć na patelni. Dodać do nich pierś z kurczaka i smażyć, aż pierś będzie biała. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Do podsmażonej piersi dodać brzoskwinie i sos cukiniowy. Podlać sokiem z brzoskwiń i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub makaronem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskórki. Kroimy w grubsze plastry (możemy usunąć pestki) a następnie kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miseczki, posypujemy solą oraz cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie odlewamy sok, dodajemy drobniutko posiekane 2 ząbki czosnku, oregano, oliwę oraz ocet balsamiczny, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy masłem lub oliwą, układamy na rozgrzanej patelni
Domowy Smak Jedzenialepszy ;) Zapraszam do obejrzenia fotorelacji :) Przepyszne owoce i warzywa, najlepsze winogrona, melony i bakłażany i limonki prosto z drzewa :) Musaka i baklava - smaki Grecji :) Mocne, pyszne frappe i cudowny sok ze świeżych pomarańczy Xigia - podwodne źródła siarkowe Blue Caves Zatoka Wraku Plaża Porto Zorro Trochę sportów wodnych
Domowa cukiernia EwyNajlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować do miękkości • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać 2 łyżki
W królestwie smaków Beatyzestalony, jednak bez przesady. Wspaniała alternatywa musu na śmietance lub jogurcie. Składniki: 400ml zsiadłego mleka 200ml mleczka kokosowego 100ml kwaśnej śmietany 6 cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) 2 łyżki wrzątku 1/2 gruszki 1 śliwka 3 łyżki cukru 4 ciasteczka owsiane z orzechami 2 łyżki rozpuszczonego masła Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć, wymieszać
Cakes By Kejtrazy trafią na patelnię/do garnka, ale niekoniecznie czynią je dobrymi kandydatami do mrożenia. Co prawda blanszowanie przed zamrożeniem lepiej przeprowadzić na całych okazach (mniejsze jest ryzyko utraty soków i grzyby lepiej zachowują jędrność), ale jeśli są bardzo duże, mimo wszystko warto je podzielić na mniejsze części. Dotyczy to również mrożenia kurek bez wstępnej obróbki. Ułatwi to bowiem ich rozmrażanie
Kulinarna Pokusapozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy
Moniki Smakołyki