sok - 13499 przepisów (strona:519/900)

Sałatka z czerwonych buraczków i wędzonego kurczaka 283

średnie czerwone buraki 125 g sera mozarella (w kawałku) 1 mały wędzony filet z kurczaka 2 łyżki nasion słonecznika kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie sok z cytryny) krem balsamiczny sól i pieprz do smaku Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni

Trzeci talerz
Ogórki - koreczki - przetwory na zimę 248

szklanki cukru Ogórki - koreczki - składniki Wykonanie Ogórki myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm. Zasypujemy je solą i odstawiamy na 6 godzin. Po 6 godzinach odlewamy sok z ogórków. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz paprykę chili. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy

Pyza i Surówka
Tort czekoladowo - wiśniowy 166

puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki

VioletoweKucharzenie
Zielony kapturek 192

ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek Przygotowanie Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na "grubych oczkach". Posolić i odstawić aż puszczą soki. Następnie wycisnąć z nich wodę. Przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem (może być też czosnek granulowany), solą, pieprzem i odrobiną papryki. Dodać jogurt i posiekany koperek, który podkreśli smak ogórka. Wymieszać i schłodzić

Karczma Honorietty
Przekręcony strudel gruszkowy 136

pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Na patelnię polaną odrobiną olej wsypujemy gałkę muszkatołową a po chwili  wrzucamy pokrojone w plasterki gruszki. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą soki. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik

Karczma Honorietty
Strudel Egzotyczny 122

250g mąki pszennej 1 jajko starta skórka z limetki 3 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 1 kg pigw szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy

Karczma Honorietty
Wiosenne kwiecie 206

Ubijamy kremówkę, pamiętając by była dobrze schłodzona. Dodajemy serek i dalej miksujemy. Dosypujemy stopniowo cukier. Następnie wymyte cytryny ścieramy na tarce (skórka posłuży do dekoracji) i wyciskamy z nich sok, który również dolewamy do kremu. Pamiętajmy, by co jakiś czas spróbować kremu, czy nie jest za kwaśny lub za słodki. Na koniec dosypujemy wiórki i mieszamy łychą. Gdy się ładnie

Karczma Honorietty
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 259

obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry

Karczma Honorietty
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 200

pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy

Karczma Honorietty
Drożdżowy rabarbarowiec z migdałami 147

margaryny mlecznej Przygotowanie: Rabarbar należy wybierać jak najczerwieńszy, będzie wtedy mniej kwaśny. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałeczki. Zasypać cukrem - nie żałować! I odstawić, aż puszczą soki. Mąkę przesiać, pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i zasypać szklanką cukru. Poczekać, aż drożdże ruszą (zaczną się pienić). Wymieszać łychą i dodać pozostałe składniki, pamiętając by stopiony tłuszcz nie był zbyt

Karczma Honorietty
Kurczak pieczony w solnej skorupie 201

wyjęciu dajmy zwierzakowi odsapnąć z 10-15 minut i następnie rozbijmy solny pancerz. Najlepiej przy użyciu młotka lub czegoś równie solidnego. I nasz obiad gotowy.Mięso można skropić sokiem z cytryny, która piekła się w naszym kuraku. Proponuję podawać z aromatycznymi frytkami i chrupiącą mieszanką sałat z ulubionym dressingiem

Karczma Honorietty
Nadziany kaszą jęczmienną patison 158

Szczypiorek Przygotowanie: Kaszę ugotować al dente. Od patisona odciąć górę, by łatwo można było wydrążyć środek, albowiem należy pozbyć się miąższu z pestkami. Następnie solimy i czekamy,aż puści soki. Po ok.10 minutach wypłukujemy sól pod bieżącą wodą, nakłuwamy widelcem i skrapiamy olejem lub oliwą. Tak przygotowany patison ląduje w piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności

Karczma Honorietty
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 237

Ciasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez

Qlinarnie i Qlinarnie
Rumiane placki z cukinii 273

smaku inne ulubione przyprawy olej do smażenia (np. z pestek winogron) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący

W SMAK
Niebieska wróżka shot 225

smaku absyntowi, ale jest on o wiele łagodniejszą wersją od czystego absyntu. Mi osobiście bardzo smakowało :-) Poniższy shot podawać należy najlepiej w kieliszku 50 ml. SKŁADNIKI 1/3 kieliszka soku pomarańczowego 1/3 kieliszka blue curacao 1/3 kieliszka absyntu WYKONANIE Podane powyżej składniki wlać do kieliszka w kolejności ich podania.  "Shot (hiszp. chupito ) – sposób przyrządzania i podawania koktajlu alkoholowego. Shot

Passions hobbies life