sok - 13499 przepisów (strona:513/900)

Zdrowy deser? To możliwe! 171

wiem, którzy konkretnie, nie pytajcie mnie zatem). Od czasu do czasu sięgam jednak po coś zdrowszego - na deser miska owoców (w sezonie) albo domowy kisiel na jakimś porządnym soku lub przecierze. Pycha! Jakiś czas temu kupiłam również słynne już nasionka chia - w blogosferze jedzą je wszyscy. Mnie przerażała cena, ale w końcu znalazłam małą paczuszkę w przecenie i postanowiłam zaryzykować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłka karmelizowane na zimę 226

umyć, pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w drobna kostkę przy pomocy robota lub pokroić w cienkie paski.  Do szerokiego rondla z grubym dnem wsypać jabłka, pigwowce i cukier. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn, dokładnie wymieszać. Gotować na dużym ogniu ok. 10-14 minut ciągle mieszając, do czasu aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawić przyprawami (opcjonalnie). Gorącą konfiturę przełożyć

SzczyptaSmaQ
Placuszki z jabłkami 145

Dlatego dziś taki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek.  Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g.  -1 spore jabłko  -2 łyżki soku z cytryny  -pół łyżeczki cynamonu  -łyżeczka oleju plus do smażenia  -2 łyżki cukru -1 jajko  -4 czubate łyżki mąki przennej  -szczypta soli -cukier puder

Smakuj życie!
Deser winny z tapioki 180

Niewątpliwie jest to deser dla dorosłych a dzieciom można zrobić podobny na bazie soków, będzie pysznie. Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku. Deser smakuje obłędnie i polecam wszystkim bardzo serdecznie. Deser winny z tapioki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 179

wraz z cząstkami cytryny i miseczkami z wodą do maczania rąk. Krewetki każdy sam obierze sobie na talerzu. Należy oderwać głowę (w niektórych krajach za przysmak uważa się soki z niej wyssane), następnie odnóża i zdjąć pancerz wraz z ogonkiem. PS: Zawsze gdy przygotowuję krewetki, przed obróbką pozbawiam je przewodu pokarmowego (cienkiej i ciemnej struny biegnącej wzdłuż skorupiaka). Gdy rozetniemy

Poezja smaku
Łosoś pieczony w papilotach z pastą chili, limonka i mięta oraz frytki z batata 159

łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki sól i pieprz świeży tymianek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra/dół). W moździerzu ucieramy miętę z chili i szczyptą soli. Dodajemy sok z limonki i nadal chwilę całość ucieramy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy powstałą pastą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony i układamy na kawałku papieru do pieczenia

Mango Papaja
Mrożone babeczki z kremem jeżynowym 247

warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady. Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać i odstawić. Oddzielić białka od żółtek i utrzeć

https:KKuchniaMniam
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA, Z RUKOLĄ, FETĄ I CEBULĄ 152

truskawki itp. Składniki: - po 1-2 garści rukoli na porcję - schłodzony arbuz (dowolny kawałek) - czerwona cebula - feta (u mnie owczo-kozia) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżek oliwy z oliwek - kilka malin, truskawek itp. (nie trzeba) - szczypta soli - natka pietruszki - listki świeżej mięty Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie

Smaczne Zdrowe
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 149

jest niesamowita. Zapraszam do gotowania! * SKŁADNIKI na 2 porcje Marynata i krewetki: 300 g dużych krewetek 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru 4 cebule dymki sok z 1/2 limonku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili) Makaron: 200 g wstążek z makaronu ryżowego 100 g młodego zielonego groszku

Food Square
Ciasto ze śliwkami! 210

smak!  Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo  - 50 g cukru - kilka kropel soku z cytryny - płaska łyżka jogurtu - mąką do podsypywania Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy

SMYKWKUCHNI
Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja 147

świetnym cukiernikiem ale i mentorem. Dowiedzieliśmy się wiele ciekawych rzeczy i poznaliśmy nowe smaki. Taka ciekawostką to powidła śliwkowe - niby tak proste bo każdy je jadł, jednak z dodatkiem soku z pomarańczy, startą skórką pomarańczową i laską cynamonu zmieniły smak w 100% - były obłędne.  Oczywiście ekipa, która brała udział w warsztatach jest fenomenalna i pracowita. Każdy starannie przygotowywał sobie

Niezły Młynek
Babskie Piwo 180

Piwo pijane z sokami jest dość normalną formą podania piwa w wersji posłodzonej. Ja miałam ochotę na coś innego, dlatego rozejrzałam się po kuchni, poszłam na balkon i popatrzyłam na moje zielska, które hoduję i tak powstało piwo z cytrynką z maliną i szałwią ananasową. Ten post niech nie będzie sztywnym przepisem, ale inspiracją.  Można do piwa wrzucić kawałki

Blondynka Gotuje
Powidła Śliwkowe z Cynamonem 200

gruba laska cynamonu Wykonanie: Śliwki umyłam dokładnie.Następnie pozbawiłam je pestek. Wsypałam je do woka i podlałam ok 50 ml wody. Smażyłam do czasu, w którym śliwki puściły dużo soku, wtedy wsypałam cukier i włożyłam laskę cynamonu. Każdego dnia smażyłam śliwki po ok. 2 godziny, Studziłam, wkładałam do lodówki i następnego dnia znowu na gaz, dwie godzinki i lodówka. Trzeciego

Blondynka Gotuje
Domowy Ketchup pikantny 671

obrany cały ząbek czosnku. Wlać ocet i oliwę, dodać sól, cukier, musztardę. Wymieszać. Gotować całość 13-15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Zdjąć z ognia, przyprawić świeżo mielonym pieprzem (szczyptą) i całość zmiksować. Ketchup postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut

Moja Delicja
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 272

przykrycie. Podajemy na ciepło, z sosem z pieczenia oraz z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, które przygotowujemy równolegle. Uwagi Jeśli chcemy nieco bardziej podkreślić cytrynowe nuty, dodajmy 1–2 łyżki soku z cytryny do mieszanki sosu sojowego i oliwy, w której leżakujemy mięso. Cytryną możemy pokropić również pieczone ziemniaki jeśli to z nimi podajemy kurczaka. Pokrewne inspiracje Filet z kurczaka zapiekany

Kulinarna Pokusa