sok - 13499 przepisów (strona:509/900)

Dorsz z sosem pomarańczowo miętowym 115

zjadła wszystko z apetytem a zatem polecam. Składniki: Filet z dorsza 2 pomarańcze Kilka liści mięty Pół łyżeczki cukru trzcinowego. Sól Smażymy filet i przyprawiamy, jak lubimy.  Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru. Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości

Smaki Przyprawy i Kolory
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 142

łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku (posiekane), Świeży imbir, 1 czerwone chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane), Sok z jednej cytryny, 1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami). Przygotowanie: Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pad Thai 150

suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Kruche cytrynowe ciasteczka 170

blachy takich oto ciasteczek. Potrzebne będą: 250g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki  2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej starta skórka z 1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 174

średnie marchewki, 1 średnia czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy, Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty) Wykonanie: Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć

Smaki Przyprawy i Kolory
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 220

zbyt zdrowe jedzenie, ale bardzo smakowało mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza 168

przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany sok z pomarańczy

Smaki Przyprawy i Kolory
tradycyjne tabbouleh 271

myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym gustem i dodajemy do reszty całość dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy solą

zobacz ich smak
Sałatka z buraków do obiadu 197

kęs".  Cebulę pokroić w cienkie piórka lub ćwierćtalarki. Skroić skórę z pomarańczy, a następnie wyciąć cząstki do owocu i dorzucić do buraków. Z resztki pomarańczy wycisnąć do buraków sok. Całość wymieszać i polać oliwą

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegetariańskie fit kotlety z kaszy jaglanej (porcja ok. 435 kcal) 253

smażenia kotletów przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka Przygotowanie:  1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Bakłażana najpierw kroimy w plastry, posypujemy solą, jak wypuści sok, ścieramy go ręcznikiem kuchennym albo opłukujemy. 3. Paprykę, bakłażana, pomidora kroimy w drobną kostkę. 4. Pora ciekamy 5. Na łyżeczce oleju smażymy i dusimy do miękkości: paprykę, bakłażana i pora

Malowane smakiem
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów 189

skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka. Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem

Monia miesza i gotuje
rolada cielęca z żurawiną 149

Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy roladę z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego garnka. Trzymając roladę w ciepłym miejscu przygotowujemy sos. W garnku roztapiam 50 g ,masła

Miód i pieprz
Sałatka z grillowanym kurczakiem i młodą kukurydzą 219

Zamarynowane wcześniej mięso oczyść z cebuli i czosnku, usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj tymianek oraz bazylię (obierz listki) oraz sos do sałatki. Wyciśnij sok z połowy cytryny oraz limonki, wymieszaj widelcem z oliwą z oliwek (w ilości według uznania).  Gotową sałatkę wymieszaj z sosem dopiero na krótko przed podaniem.  Smacznego

Garniec Magalie
Lin pieczony w folii 191

chemicy mogą rozszyfrować. Można prościej i smaczniej! Składniki Lin Cytryna Czosnek Pietruszka Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Lina sprawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron oraz do środka. Do środka ryby włożyć 2-4 ząbki czosnku, 2-3 plasterki cytryny, pół natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawinąć

Mr. Taste
mirabelkowa nalewka z miodem 281

mocno) i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce  i czekamy, kolejny tydzień potrząsając słojem,  co dwa dni. Po kolejnym tygodniu, zlewamy miód wraz z sokiem z owoców do butli i zalewamy mirabelki wódką. Nastaw trzymamy trzeci już tydzień, a następnie zlewamy  ( filtrując  przez płótno) do butli. Teraz możemy połączyć ze sobą zawartość, ze wszystkich nastawów

Miód i pieprz