sok - 13499 przepisów (strona:530/900)

MINI PAVLOVA Z LEMON CURD – ( torcik bezowy z kremem cytrynowym ) 196

nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. LEMON CURD: Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło. Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut. Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy

Ostra na Słodko
Gazpacho 207

Składniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli

Mango Papaja
Domowe wiśnie suszone 164

które nawet w tym roku miały sporo owoców. Niestety one padły łupem os. Nawet sobie nie wyobrażacie w jakim tempie potrafią je unicestwić. Nakłuwają owoc i wysysają z nich sok. W ciągu trzech dni zniszczyły wszystkie wiśnie. Gdybym je zerwała zaraz po przyjeździe to by się uratowały, ale chciałam by jeszcze trochę bardziej dojrzały. Ani się obejrzałam i nie było

Wiem co jem
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 241

cukinia średnia  pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży

Apetyt na Zielone
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 266

liście selera oraz zieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły, możecie urozmaicić go sokiem z połowy cytryny – pominęliśmy ją w przepisie, gdyż zapewne w krainie Gothica nie przewidziano tak egzotycznych owoców PODANIE Zupę nalewamy do misek i posypujemy natką pietruszki. Polecamy również z łyżką

Nerds Kitchen
Humus (ekspresowy) 269

łyżki oliwy z oliwek 1 limonka szczypta soli pieprz czarny świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem blendujemy na jednolitą kremową masę. Ja osobiście lubię gesty humus, o konsystencji pasty. Jeśli masa jest dla Was za gęsta możecie dolać odrobinę

kulinarnyJa
Ananas po ukraińsku 293

Składniki 2 litry wody 80dag cukru- 3 duże cukinie,lub kabaczka(okolo 3-4 kg) 1,5 kg mirabelek-śliwek sok z 1 cytryny Wykonanie Cukinie obrać ze skórki, pokroić w kawałki (1 cm),lub plastry bez nasion.Układać na dno słoika mirabelki,a na to cukinie w plastrach i pomiedzy nimi jeszcze wkładac mirabelki. Ugotowac syrop z wody,cytryny

w mojej kuchni
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 219

kruchutkie ciasto, cudownie słodkie pomidorki - nie można się jej oprzeć. Jedna tylko uwaga na koniec jeszcze - tartę należy przygotować w całej formie - bez odpinanych brzegów lub wyjmowanego dna. Inaczej soki się wyleją, i bez mycia piekarnika się nie obejdzie... Przepis znalazłam na blogu Drink eat live niemal rok temu i bardzo żałuję, że za jego wykonanie zabrałam się dopiero teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl szpinakowy z selerem naciowym i bananem 297

Składniki: 100 g szpinaku 2 łodygi selera naciowego pół banana kilka listków mięty mleko roślinne sok z cyrtyny Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.  Pijemy bezpośrednio po przyrządzeniu lub lekko schłodzone.  Smacznego

Taste Of My Day
Sernik Jeżynowy - pieczony! 192

twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii  (użyłam domowego) 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny 250 g jeżyn (zmiksowanych ,przetartych przez sito) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam

Blondynka Gotuje
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę 377

Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Zalewam wodą i gotuję około 10 minut. Odcedzam. 3.  Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotuję 5 minut. Następnie dodaję pieczarki. Razem gotuję kolejne 5 minut. 4.  Gorącą sałatkę przekładam do słoików, zakręcam. Pasteryzuję 20 minut. Do przygotowania sałatki wykorzystałam ocet

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przecier z mieszanych pomidorów 212

jeśli robi się nam im spory zapas. Jest dość uniwersalny w użyciu: pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta madre italiana 260

mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym

Grahamka, weka i kajzerka
Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie 128

ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń  Zalewa: 2 litry wody  2 szklanki cukru sok wyciśnięty z dużej cytryny  1.  Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy i ściągamy skórkę i wyciągamy

Apetyczna babeczka
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 177

oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojoną w kostkę, a marchewkę pokrojoną w plasterki dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej

Lili w kuchni