sok - 13499 przepisów (strona:531/900)

Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 403

gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno – śmiało można zupę skropić sokiem z limonki. Jeśli Wam za mało ostro – po wstępnym smażeniu kurczaka razem z papryką i pieczarkami dodajcie cienko pokrojone chili. Ta sama zupa, ale przygotowana na mięsie krewetek

Karo in the Kitchen
Marchewkowe smoothie – zastrzyk witaminowy dla zdrowej skóry 229

ulubione mieszanki warzyw i owoców, których połączenie smaku i faktury odpowiada mi najbardziej, ale często eksperymentuję. Nie mam sokowirówki, a chciałam jeść więcej marchwi. Nie miałam jak zrobić świeżego soku z marchewki, ale co przy blenderze o wysokiej mocy mogłoby mnie powstrzymać przed jej rozdrobnieniem?   Ten koktajl jest pełny witamin i beta karotenu. Korzeń marchwi zawiera w sobie odżywcze

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 176

minut przykrywamy pokrywką – grzyby zdążą puścić trochę wody. Jeśli nie puszczą po tym czasie wody dolejcie jej 4-6 łyżek. Grzyby powinny się poddusić we własnym soku, pod przykryciem, około 10-12 minut. Mocno je solimy, pieprzymy (co jak co, ale grzyby lubią pieprzu naprawdę dużo), wrzucamy całą posiekaną na mgiełkę zieloną pietruszkę i zalewamy śmietaną. Całość mieszamy i gotujemy

Karo in the Kitchen
Biszkopt z galaretką, pianką i ananasem 183

mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonego ananasa i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Jakuba 168

prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki. 2. Wiśnie odsączyć z kompotu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku. 2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową

Na Ciasteczkowych Papierach
Jogurt z domowym musli na śniadanie 114

Pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanko, które ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać

Na Ciasteczkowych Papierach
Figa z makiem 144

przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie rozłożyć pokrojone w ćwiartki biszkopty a między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie. Następnie zalać

Na Ciasteczkowych Papierach
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami 150

dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Prosta sałatka z ogórków na zimę 462

cienkie plastry. Użyłem szatkownicy, bo ręcznie zajmuje to sporo czasu, a efekt będzie gorszy.  Następnie poszatkowane ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym zlewamy sok (ogórków nie odciskamy). Następnie do ogórków dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy.    W rondelku mieszamy wszystkie składniki zalewamy i podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukier i sól rozpuszczą się. Radzę

Kuchnia Łukasza
Bułka pomarańczowa ekspresowo 130

tłuszcz do formy, mąka do formy. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Arbuz, mięta i feta z dressingiem miodowo - limonkowym 222

słodko- kwaśnym dressingiem, to już w ogóle bez opamiętania :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1/4 średniej wielkości arbuza 1 kostka fety kilka gałązek świeżej mięty świeżozmielony pieprz dressing 1 łyżeczka miodu sok z 1 limonki (lub cytryny) 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w niedużą kostkę. Fetę kroimy w kostkę nieco mniejszą niż

DefinicjaSmaku
Naturalny spalacz tłuszczu - domowy koktajl odchudzający 244

Pyszny napój, który przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja utracie niechcianych kilogramów :) SKŁADNIKI 2 czerwone grejpfruty 2-3 łyżki octu jabłkowego kilka listków mięty kilka kostek lodu PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z grejpfrutów. Dodajemy ocet jabłkowy, lód i listki mięty. Składniki koktajlu ułatwiają przyspieszenie metabolizmu, lód powoduje, że organizm spala więcej kalorii, gdyż musi "podgrzać" napój :) Najlepiej przeprowadzić 2-3 tygodniową kurację

Moje Kuchenne Rewelacje
Malinowy curd ( raspberry curd ) 284

Robicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek  śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej

apetytnapieczenie
Legumi 175

ostrych, nawet sól dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli dodamy na początku, stwardnieje nam skórka i..pęknie.Ten sam efekt powodują kwaśne dodatki. Dlatego jeśli do legumi chcemy dodać sok z cytryny, ocet czy pomidora, robimy to zawsze pod koniec gotowania. Warzywa są ugotowane wtedy ,kiedy naciskając widelcem nie stawiają oporu przy rozgniataniu. Całe niełuskane ziarna gotują się

Z Kuchni Do Kuchni
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 212

wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty czekoladowej skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 65 g białek ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze